El nou estil e-book
Edi.cat, el primer portal de descàrregues de llibres electrònics en català, acaba d'editar 'Llibreta de Pequín', de Vicent Partal
Llibreta de Pequín, de Vicent Partal, és el primer llibre en català que surt exclusivament en format e-book. "Els mitjans creen models i els escriptors sempre s'hi han adaptat", explica Partal. "Quan treballava a la televisió tenia per costum de portar llibretes on prenia notes per a les meves cròniques, i també apuntava detalls que em cridaven l'atenció. El 1989 van passar moltes coses. Vaig ser a Pequín, no per la matança de Tiananmen sinó perquè cobria un viatge de Gorbachov a la Xina, però em vaig trobar amb tot l'enrenou. Ara, passats vint anys, se m'ha acudit publicar-ho. No tinc la intenció d'explicar què va passar, sinó oferir la meva pròpia visió. No és un dietari. No he afegit res. M'he limitat a redactar de forma literària aquells apunts. Insisteixo: només explico el que vaig viure, dono la meva pròpia visió".
El llibre costa cinc euros i es podrà comprar per internet i en llibreries mitjançant un codi
Parta, director de VilaWeb.cat, no volia un llibre de forma tradicional. "Primer vaig pensar en un bloc i després em vaig decidir pel format electrònic. VilaWeb ja té 15 anys, quan vam començar era una cosa de bojos, no tenia ni cap ni peus, però ha funcionat molt bé. Vam ser pioners i ara em sento feliç d'obrir camí en el format del llibre electrònic. Sento una gran curiositat. L' e-book significarà una revolució enorme en el món editorial; el paper no desapareixerà, serà un suport secundari".
"Haver escrit aquest llibre electrònic, amb fragments més curts i una part d'experimentació, ha estat un exercici molt divertit, interessant i provocatiu".
Llibreta de Pequín costa cinc euros i els lectors poden comprar-lo al portal Edi.cat Xarxa d'Editors Independents, i en llibreries (Catalònia, Llar del Llibre, Happy Books, La Tralla de Vic, la 22 de Girona, entre d'altres), mitjançant un codi de descàrrega.
Edi.cat és una empresa pionera a Catalunya. L'integren tres editorials petites: Angle (Manresa), Cossetània (Reus) i Bromera (Alzira). La idea va sorgir quan les tres van començar a parlar d'un problema que les afectava a les tres: la distribució. Estan en vies de solucionar-ho, però mentrestant s'han embarcat en el món digital. "Com que no sabíem res i tot eren incògnites, vam decidir començar i així aprendre pel camí", explica Enric Faura, d'Edi.cat. Un altre dels objectius és fer-se un petit forat en el mercat dels llibres electrònics i no quedar ofegats quan entrin els grans grups. "Ens vam adonar que no ho podíem fer per separat i ens vam unir. Cada editorial manté la seva independència però editem els e-books de manera compartida".
El format que utilitzen ara per descarregar els llibres és el mobypocket, fabricat per una filial d'Amazon, però pensen incorporar aviat el format epub, que impulsa l'International Digital Publishing Forum, una associació internacional d'editors i també estudien un model fabricat per Apple.
Els e-books costen entre un euro els clàssics (lliures de drets d'autor) i les novetats entre 12 i 13 euros. Els escriptors que publiquen en e-book perceben més drets que el clàssic 10% que obtenen quan ho fan en paper.
Tenen en catàleg 45 títols d' e-books ( El col·leccionista de fades, de Josep Ballester; Foc latent, de Lluïsa Forrellad; Els Borja, de Francesc Mira; El pou i el pèndol, d'Edgar Allan Poe i La meva llibertat, d'Ocativ Fullat, entre d'altres). Esperen acabar el 2009 amb 250 títols i amb la incorporació d'altres editorials al seu portal.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.