_
_
_
_
Música

Festivals sense fil

La programació musical de l'estiu està plena de grans cites, n'oferim 30 de possibles, però manca ambició per tenir una oferta diferenciada

Preguntava el mes de maig passat un col·lega al director d'un festival en la presentació de la seva programació si s'havia plantejat mai de fer un festival que no fos només la suma d'un grup de bons artistes. "Línia programàtica? Per fer això fan falta molts calés", va ser la seva resposta. Per fer qualsevol programació artística fa falta un pressupost econòmic, cert, però també fa falta una idea que vertebri l'oferta i una llista d'objectius a assolir. Tenir el calaix ple no sempre fa una millor programació, sí que permet de portar els artistes més cotitzats, els de més anomenada, els que fan córrer més tinta als mitjans de comunicació i vendre ràpid les entrades. Tenir la idea vertebradora, la línia programàtica a què s'amollen les propostes artístiques confereix personalitat pròpia al festival. Els calaixos ja no són plens com anys enrere, ja fa temps que a bona part dels festivals d'estiu a Catalunya els manca personalitat.

"Una programació pluridisciplinar i diversificada". "Arribar a un públic més divers i ampli". Aquestes són les divises més comunes, la conseqüència és que tots acaben assemblant-se entre si. Recorden el model del Grec de Barcelona, sense la part de teatre, estel·lar en aquest. Un festival contenidor on, si no és especialitzat, totes les disciplines hi tenen cabuda, on s'obre la porta a tots els estils musicals, on, com va dir un dia el director del festival citat a l'inici, "qualsevol hi pugui tenir el seu concert".

I els concerts, sobre el paper i en general, estan bé, les dues pàgines següents en presenten una selecció, els artistes són bons, alguns fins i tot excepcionals, el que dóna pes a la programació, però cap, pel que fa als gèneres musicals del rock, el pop, el jazz o la cançó i les músiques del món, que no puguem escoltar en una altra ciutat de les que conformen la gira que l'artista fa per promocionar-se o promocionar el seu darrer disc. Manquen novetats, propostes úniques per a les que córrer, produccions pròpies, cada any més escasses i gairebé circumscrites als festivals on la música clàssica encara hi té algun protagonisme o al Grec de Barcelona, el gran festival d'estiu de Catalunya. Les programacions són de consum intern, festivals d'abast local, comarcal o, com a molt, autonòmic; cap, però, que pugui competir, ara a l'estiu, amb aquells que cada any atrauen turistes culturals d'arreu. Ens falta personalitat, línia programàtica. Ens falten més festivals que com el Sónar ens posin al mapa.

Trenta cites per a un estiu musical

- Ry Cooder. Tot un clàssic del so nord-americà que es presenta a Barcelona amb una banda de luxe que ell mateix encapçala a la guitarra i en què hi figuren Nick Lowe (veu), Flaco Jiménez (acordió) i Joachim Cooder (bateria). El repertori? Probablement una petita antologia de la seva carrera. Sant Jordi Club (www.doctormusicconcerts.com). Barcelona, 30 de juny.

- U2. El grup que lidera Bono ja fa dies que assaja al Camp Nou l'inici de la gira mundial de 360º tour. L'escenari serà espectacular, però, a més, tot són bones crítiques del seu 12è àlbum d'estudi, No Line On The Horizon, número 1 a 30 països. El primer concert es va esgotar en hores. Del segon, encara hi ha entrades. Camp Nou (doctormusicconcerts.com). Barcelona, 30 de juny i 2 de juliol.

- L'Orchestra di Piazza Vittorio. Formada per músics de més d'una desena de nacionalitats, aquesta orquestra multicultural i multilingüe creada a Roma torna al Grec per presentar una personal reinterpretació de la darrera òpera de Mozart, La flauta màgica, en què Papageno canta com un griot, la Reina de la Nit parla a través d'una banda d'àrabs i el príncep Tamino perd la paraula quan s'enamora i xiula. La proposta parteix de la idea que Mozart no va fixar mai en paper pautat la música, ni Emanuel Schikaneder va posar negre sobre blanc el llibret i que l'obra ha arribat fins avui oralment. Festival Grec (www.bcn.cat./grec). Barcelona, 3 de juliol.

- Diego 'El Cigala'. El cantaor és l'estrella de la Mostra de Jazz de Tortosa, que en clausurà la 16a edició. Dues setmanes després ho serà a Vilanova i la Geltrú, on també actuarà la cubana Omara Portuondo, i el darrer dia de juliol serà a Peralada cantant acompanyat a la guitarra per Tomatito. Mostra de Jazz de Tortosa (www.jazztortosa.com), 4 de juliol. Festival de Música Popular i Tradicional de Vilanova (www.vilanova.cat/fimpt), 18 de juliol. Festival de Peralada, 31 de juliol.

- Khaled. El rei del raï torna als seus orígens. En els 16 temes del seu darrer disc, Liberté, mira cap a les essències d'aquest estil musical deixant de cantó les fusions amb ritmes europeus i americans. Els instruments tradicionals de la seva infantesa a Orà recobren el protagonisme. Festival de Músiques Religioses del Món (www.ajuntament.gi/musiquesreligioses). Girona, 5 de juliol. Festival Grec. Barcelona, 11 de juliol.

- Jordi Savall. Espai de trobada i diàleg, la Mediterrània és cruïlla de tradicions i cultures que el violagambista i director d'orquestra recorre amb el seu conjunt Hespèrion XXI i un grup de convidats del Marroc, Grècia, Israel i Turquia. Al repertori cançons de trobairitz (les poetes occitanes), romances sefardites, makams, planys, estampides i danses araboandaluses. Dos dies després, s'endinsarà al barroc francès amb la música per a viola de gamba dels temps de Marin Marais i Sainte-Colombe. Festival Grec. Barcelona, 6 de juliol. Festival de Músiques Religioses del Món. Girona, 8 de juliol.

- Pet Shop Boys. Feia molt de temps que aquesta parella no feia un disc que retornés l'alegria als seus seguidors. Ho han aconseguit amb "Yes", un àlbum ple de pop ballable magníficament produït i interpretat. Al concert s'esperen les demostracions de gust i elegància que han caracteritzat la trajectòria d'una banda que en directe acostuma a ser extremadament sofisticada. Poble Espanyol (www.doctormusicconcerts.com). Barcelona, 7 de juliol.

- Lou Reed & Laurie Anderson. Considerats uns dels intèrprets més emblemàtics de l'avantguarda musical, la parella de novaiorquesos torna a la carretera amb la gira The yellow pony and other songs, que s'estrena a Sant Feliu de Guíxols. Temes clàssics de tots dos i composicions recents que barregen amb lectures de poemes, històries personals i alguns duos amb l'amor com a fil conductor. Festival de la Porta Ferrada (www.www.guixols.cat/portaferrada-2009). Sant Feliu de Guíxols, 10 de juliol.

- The Offspring. La banda de punk- rock californiana presentarà en el seu únic concert a Espanya aquest estiu el seu darrer àlbum Rise and fall, rage and grace, editat l'any passat i sorti al mercat després de cinc anys de silenci. Sala Razzmatazz (www.livenation.es). Barcelona, 10 de juliol.

- Metallica. Una de les grans bandes de rock del moment encapçala el festival Sonisphere, que tindrà edició a sis ciutats europees entre les quals figura Barcelona. L'acompanyaran altres bandes de metal com Slipknot, Machine Head, Lamb of God o Mastodon. Festival Sonisphere (www.sonispherefestivals.com). Parc del Fòrum. Barcelona, 11 de juliol.

- John Fogerty. La història de la música nord-americana no pot oblidar Creedence Clearwater Revival. Desfet el grup fa dècades, la flama del seu rock, pop-rock i country la manté el que va ser el seu líder, que repassa els grans èxits de la seva carrera. Sant Jordi Club (www.riffmusic.org). Barcelona, 14 de juliol.

- Núria Rial. La soprano catalana és la solista principal convidada d'aquest any al Festival de Torroella de Montgrí. Amb Lucilla Galeazzi i Barbara Furtuna inaugurarà la programació amb un concert en què les músiques popular i culta del segle XVII dialoguen entre si. Ja a l'agost, amb l'orquestra Acadèmia 1750, dirigida per Paul Goodwin, protagonitzarà una gala Händel amb la contralt Marta Infante, i acompanyada pel conjunt Ricercar Consort i amb el contratenor Carlos Mena repassarà en un altre concert les obres del primer barroc. Festival de Torroella de Montgrí (www.festivaldetorroella.com), 17 de juliol i 6 i 20 d'agost.

- Visions de la Mediterrània. La Costa Brava fa 100 anys, i a Sant Feliu de Guíxols ho celebren amb un gran concert que reuneix en un mateix escenari un lluït estol de cantautors: Joan Manuel Serrat, Noa, Gino Paoli, Franca Masi, Maria del Mar Bonet, Miguel Poveda i Savina Yanatou. Festival de la Porta Ferrada, 17 de juliol.

- John Malkovich. The Infernal Comedy. L'assassí en sèrie austríac Jack Unterweger es va convertir en escriptor mentre complia condemna per la mort de 12 prostitutes. Alliberat gràcies a la pressió d'una campanya internacional que el creia rehabilitat, va tornar a matar i, empresonat de nou ja de per vida, es va suicidar. Concert-espectacle que recorre la vida d'aquest assassí amb una selecció d'àries d'òpera interpretades per les sopranos Bernarda Bobro i Aleksandra Zamojska i l'actor nord-americà com a narrador. Festival de Peralada (www.festivalperalada.com), 18 de juliol.

- Lucinda Williams. Una gran dama del country-rock que visita per primer cop Espanya i que manté el pols sec i melancòlic del country al que afegeix la força del rock i la dolçor acústica del folk. Tot això defensat amb una veu plena i sensible en un concert en què presentarà les cançons del seu darrer disc, Little Honey. Sala Apolo (www.heartofgold.es i http://ruta66mag.com). Barcelona, 20 de juliol.

- Madonna. Feia anys que Madonna no s'aturava a Barcelona, ciutat on encara es recorda el fascinant show de la seva darrera visita. Per fi, allargant la triomfal gira Sticky & sweet, la diva torna al front d'un show de cuir, sexualitat i poder que ja ha fet la volta al món. El discjòquei Paul Oakenfold serà el seu invitat a tota la gira.

Estadi Olímpic (www.livenation.es). Barcelona, 21 de juliol.

- Keith Jarret . Mestre del piano i gran improvisador, aquest gran del jazz es presenta acompanyat del baixista Gary Peacock i el bateria Jack DeJohnette amb els quals forma un llegendari trio des de fa mes d'un quart de segle. La complicitat és tal que no els fan falta paraules per entendre's. Els seus estàndards són immillorables i, les improvisacions, memorables. Festival Grec. L'Auditori. Barcelona, 21 de juliol.

- Marianne Faithfull. Una de les grans icones de la cultura pop des de la dècada de 1960, la cantant i actriu britànica obrirà el Mas i Mas Festival amb els temes que conformen el seu darrer disc, Easy come easy go, una colla de versions de cançons de Dolly Parton, Duke Ellington, The Decemberists, Bessie Smith, Brian Eno, Randy Newman, Smokey Robinson, Merle Haggard, Black Rebel Motorcycle Club, Sarah Vaughan, Morrissey, Traffic, Leonard Bernstein i Stephen Sondheim. Masi-Mas Festival www.masimas.com/festival). L'Auditori. Barcelona, 29 de juliol.

- Arditti Quartet. Grans intèrprets de la música contemporània, l'Arditti estrenarà a Torroella el Quartet de corda núm. 3 del compositor sabadellenc Benet Casablancas en un concert en què comparteix programa amb la Gran fuga de Beethoven, el Quartet núm. 3 de Bartok i el Quartet de Ravel. Festival de Torroella de Montgrí, 31 de juliol.

- Univers Albéniz. És l'acte central de l'Any Albéniz i se celebra a la seva població natal, Camprodron, on el característic pont romànic sobre el Ter serà l'escenari d'aquest espectacle musical de gran format, amb escenografia audiovisual concebuda per Alfons Flores, que, sota la direcció musical de Josep Pons al front de l'Orquestra de RTVE, oferirà un recorregut per l'univers del compositor. Camprodron (www.albeniz.cat), 1 d'agost.

- Camarón, 30 anys després. El 1979 el mític Camarón de la Isla publicava La leyenda del tiempo, disc amb què homenatjava Lorca. A partir d'aquell moment res va ser el mateix pel flamenc. Tres dècades després, un grup d'artistes en volen demostrar la plena vigència amb l'espectacle La leyenda del tiempo, 30 anys després, una producció del Taller de Músics amb direcció musical de Chicuelo i la col·laboració de les veus de Duquende i Silvia Pérez Cruz i la bailaora Rafaela Carrasco. Festival de Peralada, 2 d'agost.

- James Taylor. Un dels grans cantautors nordamericans del darrer terç del segle XX que, amb quatre dècades de carrera, una vintena de discos i una vida rescatada de l'heroïna a cops d'acords musicals, torna als escenaris amb les seves cançons més emblemàtiques i versionades. El jardí botànic de Cap Roig serà la darrera escala de la seva gira europea. La veu encara està en bon estat, i a l'escenari l'acompanya un septet de grans músics. Festival de Cap Roig (www.festival.caproig.cat). Calella de Palafrugell, 2 d'agost.

- Maria João Pires. Sempre és un plaer escoltar la singular pianista portuguesa. En aquesta ocasió tocarà a duo amb el violoncelista Pavel Gomziakov l'instrument del qual sempre és el gran protagonista del festival Pau Casals. Festival Pau Casals (www.elvendrell.net). El Vendrell, 3 d'agost.

- Niña Pastori. Una de les artistes que ha arribat més lluny fent pop esquitxat de flamenc, o a l'inrevés. Ara porta als escenaris el seu darrer disc, Esperando verte, aquest més flamenc que pop. Cadaqués és l'única població catalana, per ara, on el presenta. Festival de Cadaqués (www.festivalcadaques.cat), 4 d'agost.

- Paolo Conte. Llegenda viva, el cantautor italià, creador de joies com Un gelato al limon i Questa sporca vita, repassarà el millor de la seva discografia i de tres dècades de carrera. Festival de la Porta Ferrada, 7 d'agost.

- La casa de Bernarda Alba. El compositor i director d'orquestra català Miquel Ortega firma aquesta nova versió operística del drama de Lorca que ell mateix defensarà a la batuta, en la producció firmada escènicament per Román Calleja que es presenta a Peralada i a Santander. Al repartiment, les veus de Raquel Pierroti, com a Bernarda, i Montserrat Martí, Beatriz Lanza, Hasmik Hahapetyan, Marina Pardo i María Fe Nogales interpretant les seves cinc filles. Festival de Peralada, 10 d'agost.

- Leonard Cohen. A grans mals, bons remeis. Almenys és el que deuen pensar molts dels seguidors del poeta i trobador canadenc que, amb la veu més cavernosa que mai, l'any passat va tornar a la carretera després de 15 anys sense anar de gira. El furt dels seus estalvis per part de la que havia estat la seva representant el va fer deixar el retir i aquest any de nou el trobem sobre els escenaris. Té dues cites a Catalunya. Festival de Cap Roig, 15 d'agost. Palau Sant Jordi www.doctormusicconcerts.com). Barcelona, 21 de setembre.

- José Cura. Apassionat, vehement i intuïtiu, José Cura és un dels grans tenors dramàtics del moment i dels que

més passions desperta. Clourà el Festival de Peralada amb un recorregut per les òperes del romanticisme i el verisme on l'amor i la mort es donen la mà. L'acompanyarà l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra sota la direcció de Mario de Rose. Festival de Peralada, 16 d'agost.

- Matthias Goerne. És un dels grans barítons del camp de lied i un dels fidels intèrprets de la Schubertiada de Vilabertran, a la qual no abandona ni quan les vaques magres han deixat unminso pressupost. Aquest any interpreta una selecció de cançons de Schubert, acompanyat al piano per Alexander Schmalcz. Schubertiada de Vilabertran (www.schubertiadavilabertran.cat), 25 d'agost.

- Coldplay. Que Coldplay és un grup que creix entre multituds es va veure fa pocs mesos al Palau Sant Jordi. El seu concert de presentació gran format de Viva la Vida va ser una prova de la seva potència. No cal ni pensar com serà la seva actuació en un lloc encara més gran. Estadi Olímpic (www.livenation.es). Barcelona, 4 de setembre.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_