_
_
_
_

Eivissa inesperada

La primera vegada que vaig anar a Eivissa, ara deu fer trenta anys, hi havia una dona ja gran, tota de negre amb faldes llargues fins a terra, amb mocador al cap i un gran barret de palla, que collia ametles amb una canya prop de l'aeroport, sense fer cas dels avions que li passaven molt baixos per damunt, sense dignar-se a alçar els ulls al soroll dels motors. Era una imatge de resistència i de perduració, d'un temps immutable al costat d'un temps accelerat. I en una conferència que vaig donar en un petit local, amb poca gent, hi havia un senyor en primera fila que m'escoltava atentament parlar sobre cultura catalana, i que em van dir que era l'home més important de l'illa, Abel Matutes de nom.

Després, acumulant imatges tòpiques sobre turisme massiu, imatges sobre discoteques famoses, sobre alcohol i festes boges, i alguns altres components que em resultaven dissuasoris, he tardat massa temps a tornar-hi. Fins fa poques setmanes, per parlar davant d'un públic atent i abundant. No hi havia, escoltant-me, cap membre de la família Matutes: no sé si encara són tan importants. No hi havia cap dona de negre collint ametles sota els avions. Però tampoc hi havia motius per al meu recel de tants anys, ni per a retardar tant la tornada.

Els tòpics són els tòpics, vaig concloure després de recórrer amb calma la ciutat i l'illa, però Eivissa és Eivissa. Un petit món ple de verdor i de pins, de valls delicioses amagades i quietes, de belleses insòlites, de marges de pedra que es conserven intactes, de pobles tan petits que no són pobles, d'esglesietes polides i pulcres amb porxes amables. És cert que a la ciutat, i a Sant Antoni, i no tant a Santa Eulària, la lletjor d'un urbanisme miserable ha fet estralls, i que a l'estiu deuen ser llocs insuportables. Però la resta de l'any, i la resta de l'illa, conserven una bellesa intacta, de camps i de quietud. Una bellesa per a mi inesperada, feta de molta verdor tardoral, de casetes blanques, de pulcritud, de calma, d'una cultura depurada, afinada amb el temps i que els nous temps no han arribat a destruir. Aturar-se a Sant Miquel de Balansat i després baixar al port entre boscos de pins, tornar a Sant Llorenç de Balàfia, a Sant Joan de Labritja, a Santa Gertrudis, quina delícia inacabable.

I quina enveja, des del meu País Valencià de paisatges tan uniformement destrossats, comprovar que la major part de la costa d'Eivissa preserva l'esplendor primigènia: contemplar de matí cala Vedella, cala d'Hort, o de vesprada les cales i puntes del nord, em feia sentir una felicitat antiga d'home que s'ha criat prop de la mar. Comprenc que tants eivissencs, a pesar d'invasions i de petits o grans desastres, conserven un sentiment de beatitud, de plenitud. Comprenc que l'illa siga, malgrat tot, un petit món feliç.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_