_
_
_
_
Política

El president efímer

Les bambolines dels mil dies de Pasqual Maragall al capdavant de la Generalitat, recollides en un llibre del seu director de Comunicació

La sortida de Pasqual Maragall del Govern de la Generalitat, la negociació estatutària amb el president José Luis Rodríguez Zapatero, el viatge de Josep Lluís Carod a Perpinyà, les tenses i complexes relacions amb el PSC o la crisi de les comissions del 3% sobre l'obra pública són alguns dels episodis pels quals transcorre el llibre del que fou director de Comunicació del Govern de la Generalitat, el periodista Jordi Mercader. Sota el títol Mil dies amb PM, La Magrana ha editat aquest document subjectiu, i alhora interessant, que avui arriba a les llibreries. L'obra desmenteix la versió del PSC segons la qual Maragall es va retirar estrictament per una decisió personal. El partit i el mateix Zapatero li van demanar que marxés.

Aquells van ser mil dies que van passar pàgina a 23 anys d'hegemonia de CiU i que van estrenar la fórmula del tripartit, que té la virtut d'inquietar de forma equitativa el PSOE i els convergents. El llibre recorre l'efímera presidència de l'únic socialista que ha guanyat en nombre de vots primer a Jordi Pujol i després a Artur Mas, una tasca fins aleshores impossible pels candidats del PSC. Explica què va passar des de la foto de Zapatero saludant al balcó de la Generalitat, fins a la frase de Diana Garrigosa, esposa de Maragall, al president del Govern central, "pero, ¿qué te ha hecho mi marido para que lo trates tan mal?".

El lector descobrirà que en plena maregassa entre el Govern català i el central, Moncloa va elaborar un Estatut alternatiu, ara objecte de culte per a col·leccionistes, coneixerà de prop les pressions del PSOE, aleshores a l'oposició, per destituir Carod després d'entrevistar-se amb ETA. O veurà la soledat política de Maragall al final del seu mandat.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_