_
_
_
_

Pagesos

Agafeu una miqueta de Cuines, un polsim de Thalassa, un pensament de Saber vivir, una espurna de Karakia i amaniu-ho tot amb el mateix condiment del De vacances. Amb una bona barreja de tots aquests elements obtindreu una idea aproximada de què és Al vostre gust, un programa de divulgació que TV-3 ofereix els dissabtes cap al tard, pels volts de les vuit i mitja, centrat en totes les branques de l'alimentació, des de la producció fins a la gastronomia, passant pels consells nutricionals, i centrat tant en les noves tendències com en la tradició.

El cap de setmana sembla una batalla perduda per l'audiència en la televisió autonòmica. I molt probablement aquest espai de 13 capítols, dels quals dissabte vinent s'emetrà el desè, no oferirà una gran contribució per a remuntar els índexs. No és un programa per a grans públics, ni pel contingut ni pel format. I, tot i amb això, té alguns elements de fons remarcables, lligats a la voluntat de visibilitat a un sector de la població que no en té gaire: els pagesos.

Al vostre gust, queda dit, és una barreja de moltes coses. A vegades estan lligades entre sí, però no és difícil trobar en un mateix programa un parell de temes que no guarden una relació evident. Per fer-nos una idea: un dels capítols parla del conreu de les miniverdures, i a continuació se'ns mostra un cuiner preparant un plat amb aquests ingredients (això sí, no s'ofereix una recepta estricta ni es donen massa indicacions sobre ingredients i procediments. Es tracta més de suggerir que de mostrar). I acte seguit, se'ns agafa de la mà i se'ns porta al mercat en companyia de l'àvia Remei amb el propòsit de comprar un bacallà per fer una esqueixada, que la veterana preparà a casa seva al fil d'una entrevista desenfadada sobre el seu èxit editorial. En un altre, ens desplacem fins a Gandesa per visitar una de les anomenades catedrals del vi i gaudir de la seva noble arquitectura modernista abans d'anar fins a les vinyes d'on surt el raïm per al vi de la zona, i a continuació ens trobem a Gènova, en una fira de peix promoguda pels impulsors de l'Slow Food, un corrent oposat a la totpoderosa cultura del menjar ràpid.

El més interessant de l'espai són els viatges pel territori de la seva creadora i directora, Tana Collados. Centrats principalment, però no sempre, en l'àmbit de Catalunya, els periples de la també presentadora d'Al vostre gust ens permeten saber d'on surten alguns dels productes que nodreixen els nostres rebosts. I, sobretot, ens ofereix la possibilitat de conèixer i escoltar les persones dedicades a generar-los. Des d'un enòleg especialitzat en vi biodinàmic, especialitat a cavall entre el misticisme tel·lúric i l'ecologia que s'estén des de la vinya al celler, fins a les varietats de cireres de Begues i Torrelles.

A més d'aproximar-nos a un col·lectiu amb el qual només estem familiaritzats d'una manera genèrica, ens els mostra des d'un punt de vista diferent a què estem acostumats, lluny de la queixa, la reivindicació i la protesta. Sovint, els pagesos que apareixen al programa són professionals molt especialitzats, que han sabut obrir nous camins per vincular-se amb les noves necessitats del mercat. Treballadors dels quals habitualment no tenim gaires notícies, i que el programa Al vostre gust ens porta fins a casa.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_