_
_
_
_
Cinema

Surrealisme animat

La desena edició de la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya (Animac), que s'inaugura avui a Lleida, projectarà fins al diumenge vinent 130 pel·lícules de 37 països. El festival, organizat per l'Ajuntament de la ciutat, ofereix enguany una secció retrospectiva dedicada al surrealisme i té a Mèxic com a país convidat.

El públic adult i l'infantil trobaran a les diferents seccions d'Animac nombroses propostes que relacionen el cinema amb d'altres disciplines artístiques, com ara la pintura, el dibuix i la música. Destaca especialment la dedicada al surrealisme, amb peces audiovisuals que corresponen als orígens, com ara Vormitagsspuk (1928), de Hans Richter, i L'Idée (1932), de Bertold Bartosch, i la primera pel·lícula d'animació de l'antiga URSS, Sovietskie igrushki (1924), i films actuals, com és el cas de Viaje a la Luna (1998), de Frederic Amat, basat en un guió de García Lorca. La programació d'Animac dedica, en aquesta edició, una atenció especial al productor de Hollywood Ron Diamond, reconegut per contribuir a fer present l'animació d'autor a la indústria de la publicitat. També hi haurà un apartat dedicat als curtmetratges ambientats a les ciutats i es passaran tres sessions de les millors sèries de Cartoon Nerwork: Robotboy, Especial Cartoon Network i Especial Boomerang.

El festival Animac, que s'inaugura avui a Lleida, oferirà 130 films de dibuixos fins diumenge

Mèxic serà el país convidat i, amb el títol de Mèxic, realitats invisibles, es projectaran els treballs de René Castillo, considerat com a un dels grans talents de l'animació mexicana; de Carlos Carrera, director de la pel·lícula El crimen del padre Amaro, i Lourdes Villagómez. La secció Urbanimada permetrà a l'espectador veure set curtmetratges ambientats en diverses ciutats, com Berlín, Londres, Nova York, Angoulême, Barcelona y Lleida. A les sessiones especials destaca la presència d'una selecció de les millors sèries de dibuixos animats, on no hi falten clàssics com La pantera Rosa i Tom & Jerry.

Isabel Herguera, directora del festival, explica que enguany s'ha triat com a fil conductor de la programació el surrealisme, entès com a un corrent artístic que va durar entre el 1924 i el 1936. Afegeix que Animac vol anar més enllà de la projecció de pel·licules de gènere, "per mostrar l'animació des de diferents vessants i ensenyar què hi ha al darrere de la màgia de l'animació, amb tallers com els que es faran en col·laboració amb l'Escola Municipal de Belles Arts o el Col·legi d'Arquitectes".

Els organitzadors proclamen que el festival ha esdevingut en 10 anys un dels millors referents del cinema d'animació de tot el món. Enguany s'ha confeccionat la cartellera entre 400 projectes rebuts de més de 50 països. Segons l'opinió del tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Sáez, aquestes xifres confirmen la consolidació del festival, que disposa d'un pressupost de 200.000 euros. Tallers, concerts i exposicions completen l'oferta d'Animac, la inauguració del qual serà avui, a les 20.30 hores, al Teatre Principal de la ciutat.

Un espectacle d'ombres xineses, una videoperformance, l'actuació de l'il·lusionista Sergi Buka i la projecció de tres curtmetratges, entre ells un signat per Tex Avery, el creador de personatges com Bugs Bunny i Duffy Duck, obriran el festival.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_