_
_
_
_
_
VALENCIANS DEL SEGLE XX / LUIS ALBERT BALLESTEROS

Entre la modernitat i la tradició

En la configuració de la imatge urbana del País Valencià, durant aquest segle que s'acaba, hi han jugat un paper decisiu successives generacions d'arquitectes més o menys coneguts i d'anònims mestres d'obres. Entre els primers, i sense eixir d'una llista canònica ni entrar en valoracions individuals absolutament subjectives, es pot extraure una relació dels ja desapareguts fa anys, acceptable per la rellevància de l'obra duta a terme, on caben Demetrio Ribes i Javier Goerlich, Gómez Davó i el suís Baeschlin -que no podia signar projectes i potser treballava com a "negre"-, Cayetano Borso i Enrique Viedma, Vicente Traver i Enrique Pecourt, Joaquim Rieta i Juan Vidal Ramos, Francisco Almenar i Mariano Peset. I molts més, cadascú amb la seua tendència i la seua clientela, intervenint en la vida de la gent, fent-los la cuina, el menjador, el dormitori, l'hospital o la presó, el magatzem o el manicomi. Fins i tot el cementeri i l'escola.Entre la profusió de noms, potser destaca, pel que revelen els canvis d'estil, Luis Albert Ballesteros, que va nàixer a València el 1902. Féu els estudis d'arquitectura a Madrid, on es va titular el 1928. Uns anys abans ja havia participat, col.laborant amb Gaspar Blein, en el concurs de projectes llançat per l'Ateneu Mercantil de la seua ciutat, per a la construcció d'una seu nova. Tot i que no guanyà, la proposta en què participava -un gratacel colossal- indica bé un intent de connectar amb una ciutat que mirava d'adquirir, ni que fóra modestament, un cert aspecte entre europeu i nord-americà. En realitat, vencé en el concurs una idea bastant més clàssica, com n'eren la resta de les presentades, més ben adaptades als gustos dels promotors. El projecte Blein-Albert representava -ha escrit Alberto Peñín, que considera Albert "l'arquitecte valencià més brillant dels anys 30"- l'entrada a València del llenguatge racionalista i en una època relativament primerenca respecte a l'endarreriment crònic de l'Estat espanyol.

Acabada la carrera, Albert aconseguí diversos càrrecs en l'Administració. El més important i de més projecció posterior, el 1932, ja amb la República, fou el d'arquitecte de la Diputació de València. Des d'aquest lloc preparà quatre importants projectes frustrats per a instal.lacions dependents de la corporació provincial dominada pels blasquistes: una plaça de bous nova per a la capital del país, un hospital provincial nou, un Teatre Principal nou i un manicomi.

I és que Albert trobà, en acabar la carrera, una València sotmesa a transformacions de tota mena. L'àrea urbana creixia, el centre de la ciutat era objecte d'una reconstrucció amb remodelació d'espais -l'actual plaça de l'Ajuntament o les primeres expropiacions per al traçat de la plaça de la Reina-, l'assolament d'edificis antics -alguns de valor- i la substitució per noves construccions, sovint d'un monumentalisme cridaner, trasplantat directament de revistes estrangeres d'arquitectura, o d'un castissisme tirant a barroc i tradicionalista, molt apreciat per un sector notable de la burgesia local.

Al costat d'aquesta debilitat recurrent per la pastisseria arquitectònica, altres promotors preferien llenguatges més innovadors i funcionals, en els quals Albert es movia amb destresa. En paral.lel amb les construccions públiques frustrades, començà a projectar i realitzar edificis d'iniciativa privada, al centre de València i amb diversos estils correctament administrats. El primer, l'edifici Carbajosa (1931), al carrer de Xàtiva. N'hi seguirien d'altres, coneguts pels cognoms dels promotors: Tortosa (1931), Cánovas (1933), Buch (1935), Alonso (1935) -potser el més representatiu de l'obra de l'arquitecte- o Zabala.

Durant el període anterior a la guerra d'Espanya, va poder evitar les temptacions historicistes. El conflicte canviaria les coses. Albert, home de dreta, fou detingut i la composició del seu estudi professional es dissolgué. Amb la victòria de Franco, i, passat el procés de depuració per haver entrat en la diputació durant l'època republicana, reprengué -edulcorant-los o substituint-los- antics projectes de la institució o els substituí. Ja no hi hauria plaça de bous nova -ni en calia!-, però ell va restaurar, ja al final de la vida, la vella. No es faria un Teatre Principal nou i ell mirà de posar al dia l'antic. L'Hospital Provincial posat en funcionament el 1962 no tenia gran cosa a veure amb el que havia imaginat anys arrere.

Pràcticament, ja, després del 1939, Albert es dedicà sobretot a obres oficials. Encara, entre el 1941 i el 1944, dirigí un edifici que promogué com a constructor, a l'avinguda de l'Oest de València. Ha estat definit com "el cant del cigne d'una època ja periclitada". La dels trenta en què algú, a València, es podia permetre vel.leïtats innovadores. Morí el 1968 i deixà una bona memòria de professional solvent, que potser no tingué l'oportunitat de donar de si tot el que hauria pogut.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

I també a la restauració en edificis històrics: el Palau de la Batlia, el pati gòtic de Sant Domènec, la cartoixa de Portaceli, el monestir del Puig, el col.legi del Patriarca i, sobretot, el palau de la Generalitat -llavors ocupat per la diputació provincial-, al qual, entre altres elements, afegí una nova torre, simètrica a la del segle XVI.

Féu també edificis de promoció religiosa, com la parròquia del Bon Pastor, el col.legi del Loreto o també el Cotolengo.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_