Les TIC en educació
Algunes mesures no impliquen una gran inversió econòmica
La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport necessita urgentment una visió sobre el paper que han d’exercir les TIC en educació. Necessita una visió de futur i un pla que il·lusione a la comunitat educativa. Va heretar una situació penosa, certament. No vam participar en Escola 2.0, un projecte que va rebre crítiques per la seua concepció, però que va suposar equipament per a alumnes i centres, formació per al professorat i un impuls a l’ús de les TIC en l’ensenyament i l’aprenentatge. I no hi ha diners. El nou govern manté Lliurex, treballa amb els coordinadors TIC, augmentarà la velocitat de connexió dels centres a la Consellería (d’allí a Internet… ja veurem), renovarà la plataforma Mestre a Casa... En resum, manté el que ja existeix (encara que és millor no preguntar al professorat sobre els serveis de manteniment) i poc més.
Què podria fer-se? Evidentment, és necessari actualitzar l’equipament dels centres. Però també hi ha mesures que no impliquen una gran inversió econòmica, solament una visió clara del paper de les TIC en l’educació i de la situació actual en les aules. Per exemple, es podria definir la competència digital que han d’aconseguir els i les alumnes, estructurada per nivells, per a orientar la labor dels docents. També seria convenient precisar la competència digital docent, com en altres autonomies, per a guiar la formació inicial i permanent del professorat i la dels coordinadors TIC, una figura que necessita major formació, suport i reconeixement. També haurien de demanar-los als centres educatius que elaboren i actualitzen periòdicament un pla d’integració de les TIC en les seues activitats, que servisca per a donar coherència i continuïtat al que ara són esforços aïllats... I que, en tot aqueix procés, la inspecció estimule i recolze la innovació. Una mesura necessària seria desenvolupar projectes pilot per a experimentar i avaluar innovacions didàctiques amb tecnologia. Per exemple, tablets i models 1x1, BYOD (Bring YourOwn Device o Usa el teu propi dispositiu), Flipped Classroom (la classe invertida), pensament computacional i robòtica des d’Infantil... Hauria d’incentivar-se la creació de materials i activitats d’aprenentatge digitals per part dels docents… I després difondre’ls. També podrien crear-se espais d’intercanvi de bones pràctiques, activitats innovadores... Dinamitzats pels assessors dels Cefires, que podrien promoure el desenvolupament professional dels docents. No tarden. La primavera és a punt d’acabar.
Jordi Adell dirige el Centre d' Educació i Noves Tecnologies (CENT)
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.