_
_
_
_

‘L’Ovidi: El making off de la pel·lícula que mai no es va fer’

El documental, escrit i dirigit per Vicent Tamarit, es passarà el dissabte a l’Aragó Cinema

A l'esquerra, el director, Vicent Tamarit, durant el rodatge.
A l'esquerra, el director, Vicent Tamarit, durant el rodatge.
Más información
Toti Soler proclama la vigencia de las canciones de Ovidi Montllor
Mostra Viva del Mediterrani rinde homenaje a Ovidi Montllor

Ovidi Montllor l'actor, cantant i poeta d'Alcoi, torna a fer-se visible gràcies al documental L'Ovidi: El making of de la pel·lícula que mai es va fer, escrit i dirigit pel valencià Vicent Tamarit. És cert que ací, a la Comunitat Valenciana, mai va tindre massa visibilitat. Inquietaven les seues maneres tranquil·les, el seu tarannà i la seua persistència en la lluita. I per descomptat no agradava en absolut el seu missatge provocador, implacable contra les injustícies, primer a la dictadura i més tard en una incipient democràcia obstinada a oblidar un passat que "ja no tocava" recordar.

El productor Carles Miralles, d'Aire de Cinema (Pego), portava molt de temps intentant fer una pel·lícula sobre la seua vida. En aquell moment va buscar el suport de Canal 9 sense aconseguir-lo i en l'any 2013 troba finalment la col·laboració de la productora catalana Diagonal i el projecte es posa en marxa. "Carles em va telefonar i em va plantejar l'escriptura del guió. Havia decidit deixar el projecte de ficció i optava per un documental ", explica Vicen Tamarit," més tard Diagonal em va proposar també la direcció i la vaig acceptar encantat. El projecte ha comptat també amb la col·laboració de TV3 i algunes ajudes menudes de l'Ajuntament d'Alcoi, CulturArts, el Taller d'Audiovisual de la Universitat de València i l'Institut Català de les Empreses Audiovisuals", afegeix Tamarit.

El documental es va presentar a la gala inaugural de la Mostra Viva de l'estiu passat, acaba de passar-se per TV3 amb una magnífica audiència i ara seguirà el seu camí per televisions i es distribuirà per cinemes, associacions i cineclubs. El projecte ha tirat endavant a través d'un crowfunding, un sistema de finançament participatiu responsable de molts dels projectes realitzats en estos últims anys de crisi. "El més cridaner del crowfunding va ser la gran participació ciutadana, sobretot gent de les comarques valencianes" assenyala Tamarit, "més de set-centes persones i alguna associació van aportar diners i això vol dir que l’Ovidi està encara molt viu, i està viu perquè les lletres de les seues cançons estan hui en dia d'una actualitat rabiosa. Hi ha molta gent jove, fins i tot grups de rock fent versions les seues cançons", afegeix.

El guió del documental està estructurat com un "making off" d'una pel·lícula sobre Ovidi Montllor que mai arriba a fer-se. L'actor Eduard Fernández és l'encarregat de donar-li vida i Rosana Pastor fa el paper de directora. "La idea la vaig prendre d'una pel·lícula de Terry Gilliam, membre dels Monty Python, anomenada Lost in la Mancha", explica Tamarit, "Gilliam va haver d'enfrontar mentre preparava una pel·lícula sobre Don Quixot a Las Bárdenas (Navarra), una sèrie de desastres naturals tan extrems que no va poder acabar el projecte. Però, prenent-se les coses amb l'humor que el caracteritza, va decidir fer un documental sobre la pel·lícula que mai va fer. Li vaig explicar la idea a Carles Miralles, li va agradar i vam començar a treballar ", relata el director.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
SIGUE LEYENDO

El documental compta també amb la participació d'amics i familiars de l'artista. Les declaracions a càmera es van enllaçant amb interessants converses al llarg dels gairebé noranta minuts de la pel·lícula, i la figura d'Ovidi va agafant més i més força a partir de les imatges i els records de les seues filles, Helena i Jana, i dels seus amics, entre d'altres, el pintor Toni Miró, els guitarristes Toti Soler i Toni Xuclà i l'actriu Marta Molins.

"L’Ovidi va ser abans actor que cantant, d'ací la seua singularitat a l'hora de cantar. La seua capacitat escènica i la seua dicció eren insuperables", puntualitza Tamarit, "però el seu salt a la cançó va ser gairebé accidental, es podria dir que espentat pels seus amics. Però per saber com va succeir el millor és vore el documental ", suggereix el director.

Rigorós, emotiu i necessari documental que ens acosta a un gran actor, cantant i poeta valencià, injustament relegat a l'oblit. I mostra també a la persona culta, propera, divertida i compromesa que va ser Ovidi Montllor, prematurament desaparegut fa ja vint anys. Es projectarà al Aragó Cinema des del dissabte 30 de gener fins a l'11 de febrer. El dissabte acudirà a la projecció el director, l'actriu Rosana Pastor i bona part de l'equip de rodatge. No s'ho perden.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_