Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra

Acció i reacció per a la recerca de la vitalitat musical

La fira festival Trovam! reuneix a Castelló des de músics com ara Maria del Mar Bonet, La Gossa Sorda o Senior i El Cor Brutal fins a promotors i altres professionals lligats al sector

Senior i el Cor Brutal. Ampliar foto
Senior i el Cor Brutal.

La ciutat de Castelló torna, una altra vegada, a acollir una de les principals trobades de la música en català al nostre país, la que organitza la Valencian Music Association amb el nom de Trovam! La iniciativa es va encetar l’any passat amb un considerable suport de públic, tant en les sessions de debat matinals (mantingudes entre professionals dels diferents vessants d’allò tan vaporós que hui en dia anomenem indústria) com en els concerts de la programació vespertina i nocturna, que són (al cap i a la fi, no cal enganyar-se) els reclams més suggestius per al gros del públic. De fet, la seua programació arranca aquesta vesprada amb un concert protagonitzat per un pes pesant de la música popular en català, la venerable Maria del Mar Bonet, que forma parella aquesta vegada amb Tomàs de los Santos. En total, hi haurà 19 grups, des d’aquest dijous fins al dissabte dia 4, repartits entre els escenaris del Teatre del Raval, el Paranimf, la Pèrgola i la plaça de Santa Clara.

Tant el cartell de músics com les jornades paral·leles són un bon reflex de la diversitat d’estils, de tendències i de cromatismes sonors a què ha arribat la música en català durant els últims lustres. Amb estils com la cançó, la rumba, el pop, el rock o el rap, emprats per artistes de la Comunitat Valenciana o de Catalunya, molt ben representats. De fet, només cal donar-hi una ullada al cartell per a comprovar-ho de primera mà: La Gossa Sorda, Senior i El Cor Brutal, Pau Vallvé, Novembre Elèctric, Clara Andrés, Atupa, Pepet i Marieta o els Ovidi Twins són alguns dels participants. Una bona panoràmica per a fer un test de l’actual estat de salut de la música feta en català a les nostres comarques i més enllà.

La jornada per al debat professional sobre la situació de la indústria, que mirarà de trobar algunes respostes (val a dir que molt complicades, tal com es reconeix des del mateix si del Trovam!) a alguns dels interrogants exposats l’any passat damunt la mateixa taula, inclourà promotors com David Ibáñez (Fira Mediterrània de Manresa), Joan Gregori (Pro21Cultural) o Filippo Giunta (Rototom Sunsplash), productors com Manel Montañés (exdirector de la Fira Tàrrega i del Mercat de Música Viva de Vic), periodistes com Manolo Bosch (freelance), Eduardo Guillot (Neo, Rockdelux, ByTheFest), editors com Óscar Piera (Tres Deu) i investigadors com Raúl Abeledo, Francesc Felipe i Ramon Marrades. Una bona oportunitat per a establir sinergies. De fet, Trovam! ja anuncia que col·laborarà amb la Fira de Manresa per mitjà d’un conveni per a intercanviar artistes i programadors musicals. La inclusió de Yacine & The Oriental Groove, banda instal·lada a Barcelona i encapçalada per Yacine Belahcene Benet (exmembre de Cheb Balowski), n’és la primera mostra.

El preu de les entrades per als concerts oscil·la entre 6 i 12 euros; no cal dir, doncs, que són assequibles. Fet i fet, el Trovam! encarna una manera estupenda de prendre el pols a l’estat actual d’una escena que, molt més enllà de les connotacions lingüístiques, acull al seu si una heterogeneïtat i una riquesa creatives indiscutiblement en alça.