Vital explosió de faràndula
La generosa oferta de teatre, circ i dansa abasta totes les edats i gustos
La Mercè ofereix un sensacional ventall d’espectacles de teatre, dansa i circ, per a tots els gustos i edats. Les jornades de la festa major són una bona oportunitat no només per gaudir de les arts escèniques en tots els seus vessants, sinó per posar-se al dia sobre el que s’està fent en sectors com ara el circ o el teatre de carrer.
El programa té dos escenaris principals: el Parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc, conquerit per al circ (pallassos 1-militars 0). A la Ciutadella, que és el punt central de les Festes de la Mercè aquest any, destaquen per als nostàlgics, romàntics i lectors de Ray Bradbury les activitats al recinte del Saturno Park, la recreació del parc d’atraccions que va existir al seu dia al Parc de la Ciutadella.
Grups de comediants amb aroma vintage, els Titelles d’Herta Frankel, els artefactes de fira del francès Régis Masclet (apassionat de carrusels, de cavallets i d’atraccions de tota mena), el carrusel Baby Patufet o els autòmats de David Berga (cosins dels del vell Parc del Tibidabo) cohabitaran amb els pallassos de la Industrial Teatrera.
A la nit, al costat de la Cascada, els italians d’Eventi Verticali evolucionaran penjats d’una corda davant d’una pantalla, tot interrelacionant amb animacions.
Atractiu combinat
Els estranys éssers dels francesos Picto Facto estaran passejant pel parc tot el dia (i la nit), i també ens podrem trobar amb el simpàtic motorista Evaristo de Txo Titelles (a molts els recordarà —ah, la nostàlgia— el vell circuit de pràctiques d’automoció per a nens del parc).
La Petita Mercè inclou titelles, tallers i una companyia sueca que, en el marc de la invitació a Estocolm (que travessa tota la programació de les festes), recrea —especial per a fanàtics de la trapella amb trenes i pigues— Pippi Langstrum i el seu món.
Sense sortir del parc, on hi ha de tot, inclosos jocs de llum i so al costat dels museus i la Cascada, a l’escenari Til·lers s’organitza, al voltant dels Brodas Bros, un seguit d’actuacions de hip-hop i danses urbanes. A Til·lers hi haurà també coses com l’humor i la dansa de Brincadeira, la unió de màgia i noves tecnologies de Digits o el divertit i sorprenent mim dels Men in Coats, que van seduir al festival d’Edimburg.
La Petita Mercè inclou
Canta i balla recordarà Abba (ui, era una sorpresa), mentre que la ballarina Virpi Pahhkinen combinarà filmacions de la seva dansa en paisatges amb l’actuació en viu. La zona del Parlament acollirà actuacions de teatre de carrer, com ara la del pallasso basc Gorka Ganso o Espejo Negro.
A la Ciutadella, així mateix, el Mister X de Loco Brusca, Nats Nus amb el seu espectacle Transforma-T, dirigit pel ballarí i coreògraf Toni Mira, la insòlita recreació de Roger Bernat de la Consagració de la primavera de Stravinsky / Pina Bausch, en la qual es reparteixen auriculars al públic, l’escenografia de colors làser i sons electrònics Playmid, Electronic Performers amb Trinity —un muntatge de dansa immers en textures audiovisuals—, el sorprenent Indomator d’Animal Religion, el fantàstic teatre d’objectes dels belgues Dudapaiva —inspirat per Boris Vian—, el Sirqus Alfonso suec, que té una pinta estupenda, o el clown acrobàtic de paret alemany Tobias Wegner, que pinta molt bé.
Al Castell de Montjuïc, rialles i acrobàcies. Amb Trio Tequiero com a presentadors, el programa inclou Atempo Circ, que barreja dansa i circ; Factoria Circular, amb la seva sorprenent roda gegant, i Sisters i Magmanus, amb les seves increïbles acrobàcies.
Entre el més interessant, l’espectacle muntat per artistes suecs i catalans i dirigit per Hans Marklund (Combinat de circ Estocolm-Barcelona). En els vells fossats del castell hi haurà artistes congregats per l’Ateneu Popular Nou Barris, un potent focus de creació circense a Barcelona, així com la Companyia Passabarrets, Los Galindos, els titelles de circ de Jordi Bertran, els ubics clowns Pepa Plana i Toti Toronell, l’hilarant home verd —sòsia de la massa— d’Adrian Schvarzstein...
Més coses: a les jornades de portes obertes del Palauet Albéniz ens podrem trobar amb un singular grup de majordoms i criades que canten, ballen, fan imitacions i expliquen la història del recinte, així com moltes altres atraccions de circ, dansa i titelles (Cia. La Tal, David Bruna & Cia, Galiot Teatre, Los Herrerita, Titelles Vergès).
A la plaça de Catalunya, l’últim dia de les festes, el dimarts 24 de setembre, en el marc de la dinovena Mostra d’Associacions, La Fura dels Baus presentarà el seu Xarxa humana, un espectacle (dirigit per Miki Espuma) de teatre d’altura en què els actors es pengen d’una gran estructura suspesa d’una grua i allà evolucionen entre llums, pirotècnia i efectes visuals.
Les Festes de la Mercè conviden a llançar-se al carrer i descobrir i gaudir, passejant per la Ciutadella o el Castell, d’aquesta gran oferta.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.