_
_
_
_

Més cel·luloide, és la guerra!

Cinc pel · lícules per commemorar el desembarcament de Normandia

Jacinto Antón

Entre tanta abdicació i tant d’embolic a Can Vies gairebé se’ns passa l’aniversari del desembarcament de Normandia! Efectivament, demà divendres es compleixen 70 anys d’aquell 6 de juny de 1944, el Dia D, i el dia més llarg, que va canviar el destí d’Europa i del món. La joventut nord-americana i britànica, sense oblidar els canadencs i la resta d’aliats, va prendre a l’assalt el cel i les platges de Normandia i va iniciar l’alliberament de França i el final del III Reich. Per commemorar l’efemèride, els Aribau Multicines ens proposen un magnífic cicle de pel·lícules de guerra. En total, cinc dels títols més importants i populars del gènere, tots en versió original subtitulada.

FESTIVAL DE CINEMA BÈL·LIC

Aribau Multicines, Barcelona

De dijous 5 a dilluns 9

El Festival de Cinema Bèl·lic arrenca avui mateix (20.30 h ) amb Un puente lejano, de Richard Attenborough, una elecció curiosa, més enllà dels indubtables mèrits del film, ja que tot el que va sortir bé a Normandia el Dia D va ser una pífia en l’episodi que explica la pel·lícula, l’Operació Market Garden, l’intent de captura dels ponts sobre el Rin per envair Alemanya. Els paracaigudistes aliats que havien de prendre el pont d’Arnhem van anar a caure sobre dues divisions Panzer que estaven descansant a la localitat (cosa que no va ser precisament afortunada), mentre que un enorme embús va fer que les columnes de blindats que havien de córrer cap als ponts —molt llunyans— no aconseguissin arribar a temps per creuar-los (i socórrer els paracaigudistes). Sean Connery es va indignar en saber que Robert Redford, amb molt menys paper, cobrava molt més.

Pel mateix 6 de juny (20.30 h) els Aribau ofereixen Salvar al soldado Ryan, que inclou les millors escenes rodades (en una pel·lícula de ficció) sobre el desembarcament de Normandia, a l’inici —esgarrifós— del film. Mil extres, 30 dels quals amb amputacions, 11 milions de dòlars i un mes de rodatge són algunes de les xifres d’aquesta seqüència inicial. Què es pot dir de La gran evasión, el tercer film del cicle (dissabte 7, 20.30 h), una de les grans aventures de la Segona Guerra Mundial. Diverses de les seves escenes són immortals, com ara la fugida massiva pels túnels o el salt de Steve McQueen en motocicleta (que en realitat no era ell, pel risc, tot i que el van deixar interpretar un dels soldats alemanys amb motocicleta que el persegueix —és a dir que es va perseguir a si mateix), per no parlar de la música, el guant de beisbol i la neverrrra. Charles Bronson, que havia estat miner, va assessorar en l’excavació dels túnels. Diumenge (a les 18.30 h) es projectarà una altra pel·lícula d’antologia, El puente sobre el río Kwai, la gran pel·lícula sobre la bogeria militar, amb el coronel Nicholson decidint que, si cal fer un pont, es fa el millor, ves si no. Pel dilluns 9 de juny, els cinemes programen (18.30 h) una cinquena i última pel·lícula sorpresa. Quina serà? ¿Dónde está el frente?

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Jacinto Antón
Redactor de Cultura, colabora con la Cadena Ser y es autor de dos libros que reúnen sus crónicas. Licenciado en Periodismo por la Autónoma de Barcelona y en Interpretación por el Institut del Teatre, trabajó en el Teatre Lliure. Primer Premio Nacional de Periodismo Cultural, protagonizó la serie de documentales de TVE 'El reportero de la historia'.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_