Jo sóc novel·la
El joc del jo real o fictici de l’escriptor com a recurs novel·lístic es consolida
Potser del segle XXI literari es dirà que consolidà el joc del jo de l’escriptor en el relat, fent equilibris cada cop més suggestius en el filferro entre realitat i ficció. “Al llibre hi ha dos itineraris: el primer va pel paisatge exterior: Nevada, el Far West; el segon, per l’interior, el meu món psíquic; els barrejo”, admet Bernardo Atxaga quan parla de Días de Nevada: difícil saber on comença i acaba el relat autobiogràfic d’un autor que viatja a Nevada entre 2007 i 2008, el mateix escenari i dates en què ho féu el pare d’Obabakoak. En 140 fragments-escenes quotidianes, passa sovint que “l’autor s’allunya poc de la persona”, com la descripció de la natura salvatge de l’Oest podria ser la del País Basc i la irrupció del monstre (la por escenificada en el segrest de Brianna Denison, que passà prop de casa seva), la por de la societat basca.
Les fronteres són més febles a Enrique Vila-Matas, que d’això n’ha fet art. Nova prova: Kassel no invita a la lógica, on l’autor d’Exploradores del abismo enfronta miralls i el conviden a una performance a la Documenta de Kassel, on l’escriptor (quin?) ha d’escriure i interactuar amb els visitants en la solitud d’un restaurant xinès. Un altre gran practicant del desdoblament és Juan José Millás: a La mujer loca un escriptor de nom com ell vol fer la biografia de Julia, peixatera que estudia filologia per amor.
L’ús del jo pot tenir una càrrega de profunditat més venjativa; ho fa a Memorial del engaño el mexicà Jorge Volpi: un tal J. Volpi, megaestafador de Wall Street, és l’autor d’unes memòries en un llibre elogiat per suposats crítics i economistes, àcid retrat de la impunitat i de la solitud a la recerca del pare. “El signe de l’època ha estat l’engany, portat al màxim; jo he fet el mateix en literatura”, esgrimeix l’autor d’En busca de Klingsor.
El jo Miguel Serrano Larraz a Autopsia (el protagonista es diu igual, té un llibre de contes del mateix títol, Órbita, i també fou agredit per skinheads) és pur recurs literari: “Vull que el lector entri al màxim en la història, fer-la el més versemblant possible”. Retrat del cinisme de l’Espanya dels noranta des de Saragossa. El jo dóna joc.
Días de Nevada. Bernardo Atxaga. Alfaguara. 406 pàg. 19,50 euros / @ 9,99 eur. Kassel no invita a la lógica. E. Vila-Matas. Seix Barral. 300 pàg. 19,50 euros / @ 12,99 eur. La mujer loca. J. J. Millás. Seix Barral. 240 pàg. 17,50 euros / @ 9,99 euros. Memorial del engaño. Jorge Volpi. Alfaguara. 440 pàg. 18,50 euros / @ 9,99 euros. Autopsia. Miguel Serrano Larraz. Candaya. 400 pàg. 18 euros.
La transformación de... Álvaro Pombo
La mort d’un home fa aflorar la seva doble vida: la vídua oficial, resolta com és, decideix visitar l’altra dona del que tothom veia com un home gris. Així es desenvolupa La transformación de Johanna Sansíle nova novel·la d’un dels grans de les lletres espanyoles d’avui.
La transformación de... Álvaro Pombo. Destino. 252 pàg. 18,90 euros / @ 9,99 euros
El amante de la mujer árbol
Una fascinant dona-arbre de l’Amazones sedueix el protagonista, derrotat per la Guerra Civil, pel pas per un camp de concentració i per la pèrdua dels seus. El Premio Unicaja va valorar aquest particular relat d’aventures, escrit per un periodista que ha passat pels curtmetratges, el teatre i la novel·la.
El amante de la mujer árbol. Xavier B. Fernández. Alianza Editorial. 384 pàgines. 17,50 euros
Hotel Paradiso
La sol·litud de la vellesa marca aquesta tan divertida com emotiva història: un enginyer passa els seus últims dies a la residència que ell mateix va construir mentre ordeix un pla per fugir-ne. El Premio Azorín recompensà aquest periodista, autor ja d’una dotzena de llibres.
Hotel Paradiso. Ramón Pernas. Planeta. 288 pàg. 20 euros / @ 9,99 eur
En la orilla
Després de l’excel·lent retrat de la corrupció a Crematorio, la crua descripció de la crisi econòmica: un fuster ha de tancar l’empresa i fer fora els treballadors, un cadàver apareix en un pantà, vides trencades… La novel·la, que el boca-orella ha convertit en clàssic modern, fou la millor del 2013, segons Babelia.
En la orilla. Rafael Chirbes. Anagrama. 440 pàg. 19,90 euros / @ 14,99 eur
El hombre bicolor
Novel·la pòstuma d’un dels autors més inclassificables de les lletres castellanes del XX. El seu original imaginari ens presenta aquí un home amb un ull de cada color que arriba a una ciutat en crisi per ser-ne el recaptador. Però té un problema: a l’urbs no hi ha ningú.
El hombre bicolor. Javier Tomeo. Anagrama. 113 pàg. 12,90 euros / @ 9,99 euros
La niña gorda
Susanita és grassa i la seva mare decideix que li toca fer dieta. La dona que serà després reflexiona sobre el que va patir, volent-se amagar de tot i de tothom. Un relat sense cotilles, amb humor i dolor, d’una narradora que torna a les llibreries després de cinc anys.
La niña gorda. Mercedes Abad. Páginas de Espuma. 176 pàgines. 16 euros
Si levantara la cabeza
Divertidíssima (i àcida) història que pren el relleu de la derrota amorosa explicada a La fiesta ha terminado. L’autor canvia el registre i ens presenta un candidat a les eleccions que resulta ser el clon de Franco, amb les polítiques del dictador i les tècniques de màrqueting modern.
Si levantara la cabeza. Daniel Vázquez Sallés. Destino. 300 pàg. 18,90 euros / @ 12,99 eur
Contarlo todo
Pocs autors novells generen una expectació com la d’aquesta novel·la, primera després d’un triomfant debut als contes: Punto de fuga. Un adolescent sense res s’autoconvenç de ser escriptor a base d’ajuntar paraules, en una lluita per construir una autobiografia.
Contarlo todo. Jeremías Gamboa. Literatura Random Hous. 512 pàg. 22,90 euros / @ 11,99 eur
La historia de mis dientes
A partir de la vida de Gustavo Sánchez Carretera, definit com el millor venedor de subhastes del món, es crea aquesta novel·la, la segona de la mexicana després de Los ingrávidos. Una divertida construcció d’un curiós personatge amb una premissa: “La historia de la vida es la historia de una dentadura”.
La historia de mis dientes . Valeria Luiselli. Sexto Piso. 160 pàgines. 17 euros
La vida era eso
La capacitat per plasmar el llenguatge de les xarxes socials va ser un dels fets que va portar aquesta obra a obtenir el Premio Nadal, d’una autora que ja n’havia estat finalista. La mort del marit porta la vídua a buscar interacció a la xarxa, on aprendrà a superar la pèrdua.
La vida era eso. Carmen Amoraga. Destino. 350 pàg. 19,50 euros / @ 13,99 eur
El vientre de la ballena
L’autor de Soldados de Salamina ha decidit reescriure la seva tercera novel·la, de 1997. Una història hilarant que neix de la trobada d’un noi amb el seu antic amor d’adolescència. “Una tragicomèdia romàntica amb una mica de novel·la d’idees i de novel·la de campus”, diu l’autor en el pròleg especial.
El vientre de la ballena. Javier Cercas. Literatura Random House. 352 pàg. 22,90 euros / @ 11,99 eur
Las reputaciones.
L’autor de la multipremiada El ruido de las cosas al caer ofereix una novel·la sobre el pes del passat, tema recurrent en la seva apreciada narrativa. Un prestigiós caricaturista polític, al cim de la carrera i la vida, rep la visita d’una dona que farà tremolar els seus fonaments.
Las reputaciones. Juan Gabriel Vásquez. Alfaguara. 144 pàg. 17,50 euros / @ 9,99 eur
Ávidas pretensiones
Un convent de monges acull unes jornades poètiques, tres dies en què afloraran rivalitats, amor i sexe, objectiu clar d’alguns participants. L’autor de Los peces de la amargura va guanyar el Biblioteca Breve amb aquesta “atrevida sàtira”. Molts literats temen trobar-s’hi...
Ávidas pretensiones. Fernando Aranburu. Seix Barral. 416 pàg. 20 euros / @ 12,99 eur
Alguien dice tu nombre.
Amb un punt autobiogràfic i l’acurat tracte a les paraules que s’escau a tot bon poeta com ell, la tercera incursió en la narrativa llarga passa per León, aprenent d’autor a qui vendre enciclopèdies li canvia la vida. Crida i reconeixement al jovent que es compromet.
Alguien dice tu nombre. Luis García Montero. Alfaguara. 232 pàg. 18 euros / @ 9,99 euros
El invitado amargo
Interessant experiment d’un narrador consolidat i d’un poeta que s’atreveix amb la prosa: els dos saben l’inici (la mort del pare) i el final (un robatori que fa aflorar misteris del passat), però s’alternen els capítols, escrivint sense saber com continuaria l’altre.
El invitado amargo. Vicente Molina Foix i Luis Cremades. Anagrama. 416 pàg. 19,90 euros / @ 14,99 eur
El adoquín azul
Fa un any, l’inoblidable autor de Crónica sentimental en rojo presentava l’últim cas de l’inspector Méndez. Enguany aparca el gènere negre per repescar un relat de 2002 difícil de trobar: la història d’un amor impossible entre un poeta represaliat pel règim i la dona del cap de policia, amb inquietuds literàries.
El adoquín azul. Francisco González Ledesma. Menoscuarto. 80 pàgines. 11 euros
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.