_
_
_
_

Pensa diferent

Catalunya com una marca

Catalunya, per ser independent, hauria d’actuar com una marca, creu Castellón.
Catalunya, per ser independent, hauria d’actuar com una marca, creu Castellón. fotomuntatge

En la inundació asfixiant de títols sobre la independència que amenaça d’avorrir llibreters i lectors, trobar un forat en el mercat no és una tasca fàcil. I si a més el resultat és notable, el negoci és rodó. És el que fa Catalonia, next brand in Europe, interessant exercici d’Albert Castellón (Barcelona, 1973), que reclama que Catalunya actuï com una marca. Es tracta de deixar passar estratègies d’autonomia (mai es podrà competir amb el clàssic Murcia, qué hermosa eres) per pensar com una marca independent. Com diu el lema d’Apple: Think different, pensa diferent. La marca de la poma, Meca del màrqueting, és on s’ha d’emmirallar Catalunya.

Castellón, que com a director general de Cerveses Moritz ha estat l’encarregat de reflotar aquesta marca, pensa una estratègia perquè Catalunya sigui competitiva al món. L’autor basteix una teoria sobre l’empresa-país que ha de ser Catalunya aplicant un pla de màrqueting al territori. “Catalunya, la síntesi de la vella i la nova Europa” és el lema amb el qual creu que s’ha de vendre el món. La conclusió és fruit d’una acurada anàlisi de Catalunya. Descriu les debilitats (en què assegura que Catalunya és un país mesell i sense lideratges); les amenaces (centrades en Espanya i els “botiflers”); les fortaleses, (un totum revolotum on hi cap des del paisatge fins a la voluntat de ser); i les oportunitats (potser el punt menys reeixit, on tot es fia a la democràcia internacional i la nova estructura de l’economia).

Més encertat és l’estudi dels ciutadans-consumidors, amb l’impagable descripció del català de tota la vida, poruc i conservador. Tot compta per a l’elaboració de l’estratègia, que passa perquè Catalunya transmeti que la seva missió és “aconseguir la felicitat de la gran majoria de catalans” amb les eines d’un país. La independència com un mitjà per al benestar dels ciutadans, no com una finalitat política.

CATALONIA, NEXT BRAND

IN EUROPE

Albert Castellón

Ara Llibres

308 pàgines. 19,90 euros

Castellón busca fugir de la passió amb què es debat sobre el procés sobiranista i intenta aportar una visió freda, teòrica. Però el punt de vista no afecta l’escriptura: el pla de màrqueting de Catalunya que sorgeix com a resultat no és un document funcional i avorrit, d’oficina. Hi trobem un relat ben estructurat, realista, amb un autor que farceix l’anàlisi d’anècdotes i que no dubta a implicar-se i deixar clar el que pensa. Sense problemes per mostrar les seves fílies i fòbies: la més evident, la tírria a Estrella Damm, que copa el mercat cerveser.

Catalonia, next brand in Europe pot ser llegit per algú orfe de coneixements de mercats: és pedagògic en la justa mesura, extens en les explicacions sense convertir-se en una guia de màrqueting per a enzes. Una visió fresca, allunyada dels estereotips: ni un polític resumint el seu programa electoral, ni un famós escrivint quatre obvietats, ni un economista que dóna mil raons per a la independència, les 999 de sempre i una nova que s’ha inventat. Castellón és un expert en màrqueting que parla de màrqueting, sense voler fer passar bou per bèstia grossa.

El que manca al projecte de Catalunya, com ell mateix reconeix, és un líder, un Steve Jobs que converteixi la teoria en pràctica i lideri un nou país. S’ha de seguir buscant: segur que, com tots els emprenedors d’èxit, està tancat en un garatge.

 

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_