_
_
_
_
_

Per tirar-hi coets

La pólvora impregnarà l’aire, des d’avui, de la Barceloneta a Montjuïc

Imatge del piromusical a Montjuïc.
Imatge del piromusical a Montjuïc.Joan Sánchez

De la Barceloneta a Montjuïc passant per Via Laietana, acompanyats per batucades, fent ballar fonts o vistos des de la platja. Els focs artificials seran ben presents, com cada any, en aquesta edició de la Mercè: la Barcelona més incendiària podrà gaudir de tres actes en els escenaris habituals. Dissabte i diumenge (22 hores) tindran lloc a l’Espigó del Gas, davant del passeig Marítim, dues exhibicions pirotècniques d’alta volada; els diables de la ciutat pujaran a terra ferma per protagonitzar un gran correfoc diumenge (20.15 h, plaça d’Antoni Maura), i a l’avinguda de Maria Cristina s’acomiadaran les celebracions dimarts 24 amb el clàssic Piromusical (22 hores), combinació de fonts dansaires, músiques eclèctiques i molt color.

“Vénen empreses pirotècniques de fora. I es volen lluir molt”, anticipa Marta Almirall, directora de festes de l’Institut de Cultura de Barcelona. Les demostracions del cap de setmana a la Barceloneta seran un pols renyit per a la consecució dels foc més espectaculars: 283 quilograms d’explosius saltaran pels aires dissabte de la mà dels valencians Hermanos Caballer, i 367 més diumenge per obra de la companyia russa Bloshoy Prazdnik. Els primers, que porten des del 2001 innovant en el camp dels focs d’artifici, són pioners en sistemes pirodigitals que barregen ritmes sonors amb efectes visuals. Els segons aterraran després d’un periple per la Xina i Ucraïna amb la intenció de deixar el llistó molt alt.

Un altre clàssic de la Mercè amb molta olor de pólvora és el correfoc. La caravana formada per 40 colles de diables baixarà per la Via Laietana a cop de batucada i sota l’habitual pluja pirotècnica. Els encarregats d’encapçalar la processó, de més de 600 persones, seran els Tabalers del Poble-sec, i ho faran per primera vegada picant els timbals des d’un escenari mòbil. “Aquest any s’estrena a més una gran ‘porta de l’infern’, la de la Satànica de Sant Andreu”, avança Almirall, referint-se a l’arc de foc pel qual sortiran corrent els diables. Per als més petits, un correfoc de les seccions infantils de cada colla farà el mateix recorregut unes hores abans que els diables adults.

El punt final de les celebracions el posa el ja cèlebre piromusical de la Font Màgica de Montjuïc. Amb 1.424,58 quilograms d’explosius al carregador, l’ostentós acte de cloenda se sumarà a l’homenatge al setge borbònic de 1714. Es llançaran més referències a la ciutat de Viena durant mitja hora de coreografia lumínica i aquàtica, a càrrec de la Pirotècnia Igual.

El fil musical de l’espectacle consistirà en una successió de fragments, de 20 segons, de diferents composicions. “La música de la pirotècnia és molt singular”, recalca Almirall, “ha de ser molt efectista i està pensada a partir del foc i per al foc”. Dividida en cinc blocs, la banda sonora partirà de l’homenatge a les músiques vieneses per traçar un recorregut per la tradició catalana, des del barroc del XVIII fins a simfònics contemporanis com Xavier Pagès i Marc Timó, passant pel folk i el pop rock.

La novetat residirà en la barreja de focs artificials i música clàssica: “Fa temps que no ho fèiem, la potència de les orquestres simfòniques encaixa en els grans espectacles, i el piromusical ho és”. S’espera una assistència massiva semblant a la d’altres anys, unes 150.000 persones, a les quals s’han de sumar els que seguiran la retransmissió per TV-3.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_