_
_
_
_

Una orquestra molt bèstia

Cabo San Roque estrena a Barcelona ‘Bestiari’, un muntatge amb animals mecànics

Els components de Cabo San Roque amb una bernatxa, dissenyada per a l’espectacle Bestiari.
Els components de Cabo San Roque amb una bernatxa, dissenyada per a l’espectacle Bestiari. aitor sáez

Bestiari deriva de bèstia, i bèsties són els protagonistes de Bestiari, l’espectacle que Cabo San Roque estrena avui a Barcelona. “Feia temps que volíem treballar amb animals, i la nostra idea era ensinistrar-los per fer música amb ells, però les lleis i els problemes de transport van desaconsellar de fer-ho”, recorda Laia Torrents, component del peculiar grup català. Solució? “Fer animals mecànics capaços d’emetre sons”, respon.

Cabo San Roque és un grup experimental creat el 2001 que ha fet espectacles amb un munt d’instruments maquinals construïts per ells mateixos. Potser el més complex va ser l’anomenat Torn de nit, un muntatge en el qual feien servir una màquina descomunal muntada amb les peces d’una cadena de producció d’una fàbrica de galetes. Ara toca el torn als animals mecànics. “Ens vam posar a llegir textos sobre animals escrits abans del segle XVIII i resulta que gairebé tots parlaven més de qui havia escrit el text que dels mateixos animals”, diu Torrents.

Malgrat tot, Cabo San Roque va trobar textos des de Plini fins a mandales, passant per La fuga d’Atalanta, un text sobre alquímia i els seus emblemes editat el XVII. Vinculats als textos, Cabo San Roque va fabricar granotes, un cap de vaca que sona —“ens en vam menjar les galtes, l’hi vam treure la pell i vam rentar l’os nosaltres mateixos”, recorda la Laia—, centpeus, cargols de mar, escarabats... Alguns tenen un so similar al propi de l’animal, com el cas de les granotes; d’altres s’aparten de la natura i aposten per sonoritats mecàniques. La música varia, però en general manté l’estructura de cançó: “Aquesta vegada ens volíem apartar de l’espectacle fet amb Carles Santos, on tot tenia un to contemporani i com de suite”, diu Torrents. És per això, explica, “que a Bestiari tirem més cap al rock i a l’estructura convencional de cançó.

Arrodoneix el muntatge —“el més teatral que hem fet fins al moment”— la veu de l’actriu Mónica López, encarregada de llegir els textos que han originat la construcció de cadascun d’aquests animals mecànics. “De vegades”, comenta Torrents, “la paraula és recitada com si es tractés de resar un rosari; de vegades, les peces són més fluides, però en general la veu funciona amb el suport de la música”.

Reconeixent que “la línia que separa la música del soroll és més aviat estètica o de gust més que conceptual”, Cabo San Roque ofereix un ampli ventall d’espectacles que van des de la banda més o menys convencional amb instruments insòlits fins a arribar a l’espectacle Maquinofòbia pianolera, treballat amb Santos. Del futur, Cabo San Roque espera poder enllestir un espectacle al qual fa temps que aspiren: la maleta. “Sí, volem fer música amb una maleta, que funcioni només endollant-la quan arribem als llocs d’actuació”. Maletes, galetes, animals... És el món de Cabo San Roque.

 

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_