_
_
_
_
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

Benet XVI i Blanquerna

"El papa Ratzinger, després de la seua renúncia, farà una vida de pregària al Vaticà"

La renúncia del papa Benet XVI, m’ha fet recordar el capítol cinquè del llibre Romanç d’Evast e Blanquerna, de Ramon Llull, filòsof, místic, teòleg i poeta, nascut a Palma de Mallorca el 1232 i mort a la mateixa ciutat, el 1315.

En aquest text, Llull descriu la vida exemplar de Blanquerna, que, després d’uns anys en la Seu de Pere, va renunciar al pontificat, per dedicar-se a la pregària i a la vida eremítica. Igual que Benet XVI.

Llull explica que “Blanquerna papa envellí e remembrá lo desig que sulia haver de esser en vida ermitana, e en lo consistori el fo secretament ab tots los cardenals, als quals dix aquestes paraules: Per divinal benedicció en molt bon stament es lo papat e la cort de Roma e per aquell ordenament se segueix gran exemplaritat a la fe catholica”.

En l’acte de renúncia, Llull descriu l’actitud de Blanquerna, que agenollat davant dels cardenals, els va demanar “que·ls plagués que ell renunciás al papat e que li fos donat aquell ofici d’oració”. Per la seua part, els cardenals, contrariats i sorpresos per la decisió de Blanquerna, en escoltar la seua petició, “s’agenollaren a l’apostoli e tots lo contrastaren dients que no era cosa cuvinent que ell renunciás a l’apostolical dignitat”. Amb tot, Blanquerna, “tant plorá devant los cardenals e ab tan gran afecció demanà misericordia, que tots los cardenals obeïren a son manament”. D’aquesta manera “Blanquerna fo absolt del papat”, i així “es sentí franch a anar servir Deu en vida ermitana”.

En el seu discurs de renúncia, Blanquerna digué als cardenals: “Senyors, longament he desirat con fos servidor, contemplador de Deu en vida eremitana per ço que en mon coratge no fos altra cosa mas Deu tan solament”. I el papa continuava així: “Demá aprés la missa, me cové anar a cerchar mon ermitatge”. Com Benet XVI que es va acomiadar dels cardenals, també Blanquerna volia “pender cumiat e gracia e benediccio de vosaltres, senyors, los quals serets en ma memòria tots los jorns de ma vida e en mes oracions”.

La diferència entre Blanquerna i Benet XVI, és que el papa Ratzinger, després de la seua renúncia, farà una vida de pregària al Vaticà, cosa que també li demanaven els cardenals a Blanquerna. Els cardenals li deien a Blanquerna, que a Roma “pudia estar en contemplació o en oració”. Però per fer d’ermità, Blanquerna decidí anar-se’n de la Ciutat Eterna. Per això els cardenals “transmeteren missatges per les selves e per les alts munts per encerchar un loch cuvinent en lo qual pogués star Blanquerna. E en una alta muntanya on havia sgleya ermitana, pres de fontana, aparellaren con Blanquerna hi pogués abitar; he ordenaren que monestir qui era al peu de la muntanya degués proveir a Blanquerna a ses necessitats tots los dies de Blanquerna”.

Cal dir que aquesta obra de Llull, de 1276, és molt anterior a la renúncia del papa Celestí Vè, que deixà la Seu de Pere en 1294. Davant d’aquest text de Llull i de les coincidències entre la renúncia al papat de Blanquerna, Celestí Vè i el papa Ratzinger, la pregunta és: ¿Celestí Vè va llegir el Romanç d’Evast e Blanquerna? I Benet XVI, ¿coneixia l’obra de Ramon Llull?

No cal dir que és curiós el paral·lelisme entre Blanquerna i Benet XVI en la renúncia a Seu de Pere, per dedicar-se a la pregària, en una vida de silenci i de solitud.

Josep Miquel Bausset és monjo de Montserrat

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_