Bonet canta Rosselló-Pòrcel
Aquesta nit l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat reobrirà les portes després de sis mesos tancat a causa de les obres que han servit per remodelar les instal·lacions elèctriques i climàtiques. Una dada aïllada que ja seria interessant per si mateixa, atesa l’enorme importància cultural que té aquest equipament a la ciutat, però a la qual se sumen altres arguments de pes, com ara la presentació del nou treball de Maria del Mar Bonet dedicat al poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que reinaugurarà el local, o l’exposició sobre aquest poeta que acull el vestíbul de l’auditori.
Coincidint amb la celebració del centenari del poeta, Maria del Mar Bonet ha reunit en un disc tots els poemes seus que havia musicat fins ara. Fira encesa, títol del cedé, apareixerà el mes vinent, però la cantautora ha volgut iniciar una tanda de recitals amb aquest material, el primer dels quals és aquesta nit (21 hores) a l’Auditori Barradas.
Disc i concert inclouen deu cançons, tres d’elles inèdites. “La poesia de Rosselló-Pòrcel fa camí amb mi”, ha reconegut Bonet amb relació al recital. “Per mi l’escriptor mallorquí va significar un abans i un després en la meva carrera. En un moment en el qual patia fortes pressions per abandonar la poesia i interpretar en altres idiomes, cantar Rosselló-Pòrcel em va permetre reafirmar-me en el meu treball. A més, va ser molt important l’ajuda de gent com Salvador Espriu, que em va animar amb aquests poemes, o del mateix Joan Miró, que em va prometre pintar una portada per al disc si els cantava”.
“La seva poesia ha fet camí amb mi”, admet la cantant, que actua avui a l’Hospitalet
L’artista té un lligam molt fort amb Rosselló-Pòrcel. “Dels 56 poemes que va escriure n’he cantat deu, però en penso seguir musicant d’altres, encara que no crec que mai arribi a fer una integral. En tots els meus concerts sempre incloc dos o tres poemes seus”.
El nou i imminent disc de Bonet recollirà les versions ja editades de set poemes i l’enregistrament de les tres cançons noves. “No és un recopilatori fet amb nostàlgia. Moltes cançons ja estaven ben gravades, no valia la pena fer-les de nou”, prossegueix Bonet abans d’afirmar que espera que tota la intensa activitat generada per l’Any Espriu no eclipsi el record de Rosselló-Pòrcel, en realitat un dels millors amics de l’autor d’El caminant i el mur. “Va obrir portes, va crear una escola i va influir en molts poetes que després han estat importants. Només per això ja seria necessari recordar-lo”.
Imitador del foc és el títol de l’exposició comissariada per Josep Camprubí, que presenta un recorregut històric sobre l’obra i la curta vida del poeta (1913-1938) i reprodueix alguns documents insòlits, com ara les factures del Sanatori del Brull, al Montseny, on, poc abans de morir, va acudir a guarir-se de la tuberculosi, o la subtil relació amb Espriu, que anà des de l’allunyament a partir de l’etapa republicana per discrepàncies polítiques (Rosselló-Pòrcel era filocomunista) fins al fet objectiu que Espriu no va començar a escriure poesia fins després de la mort del mallorquí. Una ombra allargassada de gran influx, com deixa patent també Bonet...
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.