La Mercè se suma a estirar el turisme
Una festa major cada dia més internacional deixa els hotels plens
Cap de setmana ple de gom a gom als hotels de Barcelona: la Mercè se suma a estirar el turisme. El darrer cap de setmana de se-tembre s’ha convertit en una cita atractiva tant per als visitants de la resta de l’Estat espanyol com per als dels països de la rodalia. Francesos, italians, anglesos i alemanys, sobretot, marquen en vermell els dies de la Mercè per visitar Barcelona. Es veu al carrer, i també ho reconeixen els professionals del turisme, que els últims anys constaten com el fenomen ha anat augmentant. “L’oferta cultural de Barcelona sempre atrau i la de la Mercè és singular”, sosté Francesc Carnerero, president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV).
Música i concerts al centre de la ciutat, el BAM, espectacles al carrer, circ a Montjuïc i les expressions més tradicionals, des de castells, gegants i el correfoc fins al sempre espectacular piromusical, componen una oferta excel·lent. I encara dos poderosos motius més: és de franc i no hi ha problemes d'idioma a la gran majoria dels espectacles.
O banda del turisme que viatja a hotels i apartaments cal tenir en compte l’efecte crida de famílies i amics de la població estrangera que resideix a Barcelona, que, segons les últimes dades, és de 282.000 persones, el 26 per cent europeus. Això a més dels centenars d’estudiants estrangers establerts a Barcelona. Tot plegat fa que la Mercè s’estigui convertint, des de fa uns anys, en una festa multitudinària. I també en una cita obligada per a una gran part de la població de l'àrea metropolitana.
Enguany, amb un pressupost lleugerament inferior a l’any passat, de 3.2 milions d’euros, la Mercè torna a apostar per un bon gruix d’oferta teatral i representacions d’espectacles al parc de la Ciutadella. No hi ha gaires canvis, doncs, quant a escenaris.
El turisme de la Mercè es més de ciutat i menys de platja. “Al paquet habitual de viatge més allotjament s’hi suma la possibilitat de participar a la festa”, remarca Carnerero com a professional de les agències. “De fet, hi ha turistes que adapten aquesta visita al pont encara que fora de Barcelona no sigui festiu”, afegeix.
Turisme de Barcelona és un agent actiu d’aquesta promoció i els últims anys inclou informació específica sobre la Mercè a les publicacions i notícies que es distribueixen en el sector. Les oficines de turisme estrangeres actuen de la mateixa manera, en especial les d’Europa.
El mes de setembre tanca l’estiu i el nivell d’ocupació és alt. El 2011 va ser del 90,1 per cent i aquest any —que encara no està tancat— tot sembla indicar que va pel mateix camí. “És difícil de precisar però un parell de punts més en l’ocupació durant el cap de setmana de la Mercè sí que s’estan registrant els últims anys. És un element de venda que reforça”, considera Manel Casals, gerent del gremi d’hotelers de Barcelona.
Que la Mercè tiba fort, igual com tiba Sant Jordi, a l’hora de penjar el rètol de ‘complet’ ho confirmen els hotelers. “És una convocatòria cada vegada més rellevant per al turisme estranger, especialment el festival de música del BAM”, apunta Anna Pol, directora de màrqueting del grup de Derby hoteles. La música és, sense cap mena de dubte, un dels motors de la Mercè.La festa, per ella mateixa, ja ho és.
La creació de l’univers en set actes. És el que les projeccions de la Sagrada Família voldrien reflectir. Es tracta d’un muntatge en tres dimensions i altres tecnologies multimèdia que ha realitzat l’empresa Moment Factory, de Montreal (Quebec), que enguany promet ser un dels plats forts de la Mercè. Donar vida a les façanes s’ha posat de moda i a Barcelona, per exemple, ja fa anys que es fa a la de l’edifici de l’ajuntament. Però resulta innegable l’espectacularitat que una cosa així suposarà amb la Sagrada Família.
Dinou projectors disposats davant de la façana del Naixement del temple donaran vida, i sobretot color i volum, a l’edifici de Gaudí. L’espectacle durarà un quart d'hora i el repetiran al llarg de quatre sessions els vespres de divendres, dissabte i diumenge. “Hem treballat sobre una maqueta d’un metre en 3D per poder tenir una idea de l’efecte”, explica Johanna Marsal, membre de l’equip que ha dut a terme el muntatge, que anirà acompanyat d’un fons musical.
Una il·lusió òptica intenta confondre l’ull i conferir moviment a la basílica, que tan aviat quedarà coberta d’una espessa capa vegetal amb tota mena d’animalons com patirà una contorsió de pedra gris i marró que semblarà a punt de caure o es desfarà en un trencadís multicolor. “Estem segurs que Gaudí somiava amb una cosa així”, rebla Marsal. L’equip que ha executat l’espectacle fa cinc mesos que hi treballa i per això han visitat el temple unes quantes vegades. El patronat que el gestiona va donar el vistiplau a un muntatge que originalment era un encàrrec de l’Ajuntament de Montreal, convidada d’honor de la festa i ciutat agermanada amb Barcelona. Cada una de les quals, per cert, hi aporta 120.000 euros.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.