Horitzons llunyans
La literatura de viatges té aquest Sant Jordi nom de montanya: Kailash
La literatura de viatges té aquest Sant Jordi nom de muntanya: Kailash. A aquella muntanya sagrada del Tibet reverenciat per budistes i hindús i immemorial centre de peregrinació dirigeix els seus passos en el seu nou llibre el britànic Colin Thubron en un trajecte tan extraordinari pels paisatges, la gent i les creences que descriu com per l’emotivitat i la bellesa de la pròpia escriptura. Realitzat sota el senyal de la pèrdua, commovedor i fabulós per la seva intimitat i grandesa, Hacia una montaña en el Tíbet confirma Thubron com el millor autor actual del gènere.
Els perquès dels mediàtics
La televisió fa estrelles a molts dels que hi apareixen, encara que a l'èxit s'hi arriba de maneres diferents. A Diez años en Gran Hermano (Anaya, 9,99 euros), Gilda Santana parla sobre el programa que inicià l'era dels realities, i explica com s'aguanta.Hi ha qui es converteix en fenomen en si mateix, com explica Enric Lucena del Mag Lari (Pagès, 22 euros), que li fa fotos dels trucs; o com Xavier Sardà, que a Merda d'infància (Ediciones B, 18 euros), recorda la seva joventut, i elabora una crònica d'un passat dur; o Eduard Punset, que a Viatge a l'optimisme (Destino, 20,50 euros) defensa que el progrés ens salvarà del present negre. El tàndem més potent el formen, però, Pilar Rahola i Josep Cuní: a En directe (Rosa dels Vents, 15,55 euros) discuteixen (com a pantalla) sobretot. Rahola dóna tant de joc que s'edita Què pensa Pilar Rahola? (Dèria, 15 euros). D'altres, aprofiten el contacte amb els famosos, com el periodista Josep Sandoval amb Dime con quién vas (Planeta, 17 euros). Jaume Barberà prefereix a Singulars (Viena, 19 euros) que parlin els seus (ben) entrevistats: Sampedro, Galeano... Ja ho diu: escoltar per aprendre. Millor.
Al recent desaparegut i estimat Antonio Tabucchi el vam començar a conèixer amb un llibre sobres les Açores , la memorable Dama de Porto Pim, i un altre sobre la Índia, Nocturno hindú. És bonic recordar-lo ara en el comiat amb un preciós llibre sobre els seus viatges. Viajes y otros viajes és un fantàstic conjunt de textos ple de llocs —Creta, El Caire, Kyoto, Goa, Austràlia, Lisboa i les Açores, és clar— i de gran literatura.
Dos dels millors llibres escrits sobre aviadors, dos indiscutibles clàssics, coincideixen com a novetats aquesta diada: Al oeste con la noche és el relat de la seva vida de la pròpia Beryl Markham, audaç, guapa i amb estil avant la lettre dona que va viure en la Kènia colonial i un dels amors de la qual va ser Denys Finch Hatton (el Robert Redford de Memòries d’Àfrica, per entendre’ns) i també Antoine de Saint Exupéry, tots dos pilots com ella. El último enemigo és la sensacional autobiografia de Richard Hillary, jove britànic de classe alta esdevingut pilot de Spitfire i abatut durant la Batalla d’Anglaterra patint unes espantoses cremades que li van fer passar un via crucis pels quiròfans convertit en un dels cèlebres guinea pigs de la incipient cirurgia plàstica.
A India mon amour, Dominique Lapierre explica la seva història d’amor amb el subcontinent i la gestació dels llibres que l’han fet famós. Oportunitat per llegir les saboroses anècdotes —el marajá d’Udaipur, que disparava els tigres des dels seus Rolls Royce; la vegada en què van ensenyar l’autor a caçar senglars a cavall amb llança estil Tres lanceros bengalíes— i les emotives històries de Lapierre.
Aventures i moltes, algunes amb aquells animals tan d’actualitat que són els elefants (que va caçar, tot i que ja fa molt que se’n va penedir) , hi ha el nou llibre de Jorge de Pallejá Los hijos de Cam, conjunt de relats, de records i de memòries d’un home que ha viscut coses que d’altres només somiem.
També va viure intensament el capità Félix Cardona (1903-1982), de Malgrat de Mar, audaç explorador català de la selva veneçolana dels anys vint als cinquanta, amb peripècies —i les d’altres col·legues allà, com Joan Mundó i l’arqueòleg José María Cruxent— explica Eugeni Casanovas en la interessantíssima La conquesta de l’Orinoco. Cardona va ser el primer en ascendir a l’Auyantepui i se’l considera el veritable descobridor del Salto del Ángel.
Una recomanació, per acabar, de gran novel·la d’aventures: Hart y el imperio. Saul David porta el seu heroi victorià a la Segona guerra afgana, el fa lluitar al costat de Hamilton (VC) i les seves Guies a la Residència de Kabul i l’enfronta a un fanàtic mul·là per la capa del Profeta.
Hacia una montaña en el Tíbet. Colin Thubron. RBA. 256 pàg. 20 euros. Viajes y otros viajes. Antonio Tabucchi. Anagrama, 272 pàg. 17,90 euros. Al oeste con la noche. Beryl Markham. Libros del asteroide. 320 pàg. 21,95 euros. El último enemigo. Cómplices editorial. 224 pàg. 15,29 euros. India mon amour. D. Lapierre. Planeta. 212 pàg. 17 euros. Los hijos de Cam. J. de Pallejá. Sirpus. 344 pàg. 18,90 euros. La conquesta de l’Orinoco. Símbol, 484 pàg. 25 euros. Hart y el imperio. Saul David. Edhasa, 448 pàg. 26,50 euros.
Física quàntica a la pilota
Córrer i futbol són els esports de Sant Jordi. Amb quantitat de curses a la ciutat, l'Ajuntament de Barcelona ha fet un nomenclàtor, amb tots els circuits i dades (Barcelona corre. 19 euros). Habitual d'elles, Arcadi Alibés repassa marques i gestes de la disciplina a Les petjades dels herois @ (Ara llibres, 18,50 euros). Un text documentat i seriot, com Fútbol contra el enemigo (Contra, 18,50 euros) on el periodista Simon Kuper viatja per 22 països buscant els efectes del futbol en política o cultura. Mentre Sandro Modeo compara a El Barça...@ (Ed. 62 i Alfabia, 17,95 / 19 euros) el joc culer amb la física quàntica (fluid i inabastable) o amb Calvino. Imatges inoblidables del Barça també les evoquen les fotos que apleguen Mercè Morales i David Salinas (Base, 34,90 euros). Però l'esport dóna per a molt. Per vides oposades: Rafa @ (Nadal), de John Carling (Columna/Indicios, 22 euros) i Arantxa, ¡vamos! (Esfera, 21,90 euros); per disseccionar el món mentre jugues a bàsquet: Paul Shirley a ¿Me puedo quedar la camiseta? (Léeme, 21,90 euros); per fer-ne, com Frederic Porta, Contes del camp vell (Arola, 15 euros); o, com Villa, per apadrinar els solidaris periodistes de Relats (10 euros).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.