_
_
_
_
_

Política europea

Gairebé sempre, abans, durant i després de l'època romàntica, hi ha unes formes d'art i de realitat que es mantenen més enllà o més ençà de la noció del que avui considerem romàntic. Una d'aquestes, i no n'és l'única, és el que cau en l'esfera de l'art brut o, més específicament, de l'art en brut. El romanticisme, que és l'amor pres temeràriament com l'eix de tot, o més ben dit com el flux temerari que vivifica l'eix de tot, fou descobert, diuen alguns lletra o música-ferits, la primavera de 1109 per Guillem d'Aquitània, i adoptat després com a divisa per molts, però no es portà a la pràctica fins cap al segle XIX. Aquest Guillem de Peitau o d'Aquitània és molt misteriós perquè apareix de sobte: no hi ha res que indiqui una evolució cap a ell, no hi ha o no han quedat mostres de la cosa rudimentària o a mig fer. No. El primer text europeu del tema són els seus versos perfectes, que se'ns presenten amb tot un programa vital fet, complet, acabat i de fet ja donat per conegut i per acceptat, és el programa dominant: l'amor romàntic. Però en Guillem també té poemes on es veu ben clar que el que el movia, a ell, era el fotre, exercici amb el qual era famós i que fins li va fer guanyar dues excomunions en tota la regla. I efectivament, si en algunes de les seves cançons respira i sospira d'amor indivisible, en altres bufa i rebufa a cavall de les femelles.

No és fins al segle dinou, doncs, entremig de novel·les, violins, pianos i atacs de tos, que la ideologia de l'amor s'infiltra a tota la societat: molta gent, ja siguin rics o pobres o fins i tot burgesos, comencen a casar-se per amor, i ja no solament a cardar per amor, que això darrer sí que s'havia practicat sempre, al costat d'altres formes més ràpides o avorrides de fer-ho. Alguns enamorats del segle de lord Byron s'acostaven a l'església on la bella donzella dels seus somnis, sovint acompanyada per la mare, la tia o la dama de companyia, anava a fer, davant del crucificat, pregàries a Cupido. El jove, temerari com l'amor, s'havia pres, abans de sortir de casa, uns traguets de vinagre per poder, mal amagat rere una columna del temple, aguantar-se uns estossecs reals, no simulats, tal si fos un pobre enamorat tuberculós: perquè la garantia de saber que la vida serà més aviat curta és un valor afegit, a la taula de l'amor, i també perquè les dècimes de febre sempre ajuden a commoure el cor de la persona commovible. Així em va explicar el meu pare el romanticisme un dia que jo tornava d'escola trasbalsat i divertit perquè el professor de filosofia ens havia fet sortir a la pissarra, a mi i als altres dos de cabells llargs que hi havia a la classe, per demostrar que vivim una època romàntica: observeu, deia el filosofastre, aquestes cabelleres, aquestes cares magres, aquesta pal·lidesa...

Un cop descobert el romanticisme, l'art ja no se'n pot sortir: els artistes més enemics seus, si ho són verament, d'artistes, hi recauen. Fora del sentiment només hi ha dos camins: el no res i el no art. El no res, si és art, torna a ser la cosa més romàntica de totes: fer art, art!, sabent que no hi ha res... què voleu de més romàntic? El no art? La solució, el dijous que ve no l'altre.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_