_
_
_
_
_
Cinema

Pel·lícules heterodoxes

Es difícil fer una ullada a les cartelleres catalanes -sobretot a la barcelonina- i no trobar-se amb un festival de cinema. Fa un any que 24 d'aquestes trobades van decidir aplegar-se a la Coordinadora de Festivals i Mostres de cinema i vídeo de Catalunya (CI&VI). Una de les seves primeres iniciatives va ser organitzar el Dia dels Festivals de Cinema, que es celebra avui.

La proposta consisteix en la projecció gratuïta de pel·lícules i curtmetratges a cadascuna de les seus de les mostres que formen part de la coordinadora, però amb l'al·licient d'un intercanvi de programació. L'objectiu és donar-se a conèixer fora del seu territori habitual i sumar així nou públic.

Docúpolis (Barcelona), el Festival Internacional de Filmets de Badalona, la mostra barcelonina de Cinema Africà, el Zoom Igualada, el festival de cinema negre de Manresa, el de cinema eròtic de Barcelona, el de medi ambient de Tortosa, Sant Feliu de Guíxols i El Prat de Llobregat; el de curtmetratges d'Europa i la Mediterrània i L'Alternativa de Barcelona són alguns dels participants en aquesta primera edició del Dia dels Festivals.

Catalunya celebra la primera edició del Dia dels Festivals de Cinema amb projeccions gratuïtes

Cada mostra de cinema ha escollit la programació que considera més representativa per presentar-la a la seu que l'acull. En la majoria de casos, s'han triat peces destacades d'edicions anteriors. La llista completa i l'horari de les sessions, que es realitzen al voltant de les 20.00 i les 22.00, es pot consultar a l'adreça d'Internet: www.festivalscatalunya.com. Invierno en Bagdad, de Javier Corcuera; Madame Brouette, del senegalès Moussa Sene Absa, 10 attitudes, del nord-americà Michael Gallant; un tastet de curtmetratges gironins de diversos autors; Hermanos Oligor, de Joan López Lloret i Los espigadores y la espigadora, d'Agnès Varda, són algunes de les pel·lícules que formen part del programa de la jornada.

Com a preludi de la festa, la coordinadora va convocar ahir una trobada de directors de festivals de cinema de tota Espanya per analitzar el futur d'aquestes mostres, consagrades a difondre un cinema minoritari que no té cabuda als circuits més comercials per l'heterodòxia dels seus continguts i formats. La celebració del Dia dels Festivals de Cinema no seria possible sense el suport de diferents patrocinadors, ja siguin institucions públiques o privades. La iniciativa neix amb una voluntat de continuïtat i tindrà una periodicitat anual.

"No és fàcil trobar a la cartellera comercial pel·lícules com les que programen aquestes mostres. El sistema establert tendeix a reduir el marge de cobertura de les sales tradicionals. Els festivals fan una important funció de suplència i promouen, a més, la cultura cinematogràfica. S'hauria de donar un premi a la millor pel·lícula no estrenada", va dir el director de l'Institut Català de les Indústries Culturals, Xavier Marcè, a la presentació de la proposta.

Marcè va xifrar en 600.000 persones el nombre d'espectadors que aconsegueixen atreure els festivals de cinema integrats a la coordinadora. L'any vinent estaran inscrits a l'associació 27 mostres, tres més que enguany. Només cal complir un requisit: tenir tres anys d'existència. La idea d'aquesta coordinadora, que presideix Joan Soler, es podria exportar en breu a la resta d'Espanya amb la creació d'una federació que aplegarà a tots els festivals de l'Estat.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_