_
_
_
_

Albert Pijuan no jutja les conspiracions més grotesques mentre fa riure els lectors de ‘La Gran Substitució’

L’escriptor ha visitat el club de lectura del Quadern per presentar una novel·la plena d’humor que explica com funciona la ment humana desfeta pel pas d’internet i la postmodernitat

Albert Pijuan
Club de lectura del Quadern aquest dijous amb Albert Pijuan a l'Estudi Toresky, a Barcelona.

Albert Pijuan (Calafell, 1985) porta a la narrativa els pentinats del reconegut actor de Hollywood Nicolas Cage com a origen d’una secta. A la seva quarta novel·la, l’escriptor deixa anar trames i personatges aparentment inversemblants però que a La Gran Substitució (Angle) breguen, com va dir Miquel Bonet en aquestes pàgines, amb una “lògica incontestable”. Aquesta última obra, considerada el segon millor títol del 2024 pels crítics i col·laboradors de Quadern, és la més llarga que Pijuan ha escrit fins ara. “Volia entendre la diferència entre la persona que és Cage i els personatges que interpreta... i els seus pentinats”, ha comentat l’autor entre rialles del públic aquest dijous al club de lectura que, mensualment, té lloc a l’Estudi Toresky.

L’excèntrica història tracta d’un home que diu ser fill bastard del productor de cinema italià Dino di Laurentiis. Pijuan erigeix una trama que parteix d’una clínica de cirurgia estètica als Balcans i que enllaça amb una secta basada en els múltiples pentinats de Nicolas Cage o amb un restaurant de Los Angeles on es cuina amb cabells. Pijuan ha aconseguit captivar els seus lectors amb el que ell mateix defineix com un “conjunt de bromes allargades a l’infinit”.

Tot i aquesta trama delirant, la gràcia de la proposta és que manté en el seu nucli una reflexió entorn de la identitat. El protagonista es mou en un món on el pes de la virtualitat és tan gran que impregna la vida i el caràcter dels personatges. Així i tot, Pijuan no esmenta en cap moment les xarxes socials. La conversa entre els lectors i l’escriptor va pivotar al voltant de la construcció identitària, que, segons ell, és difícil en la majoria dels actors més populars de l’escena hollywoo­diana. “El que em va cridar l’atenció va ser que aquestes personalitats del cinema estan molt limitades a l’hora de construir-se a si mateixes, o d’exposar les seves opinions”, ha assenyalat Pijuan.

El títol de La Gran Substitució fa referència a una teoria de la conspiració de l’extrema dreta francesa segos la qual la població cristiana està sent reemplaçada per no europeus. Al club de lectura, Pijuan va parlar de com teories tan delirants com l’Àrea 51, el negacionisme de la pandèmia de la covid-19, el terraplanisme o la teoria que els coloms són drons inspiren la novel·la per com s’estan estenent en la nostra societat. “Parlar d’aquest tema des de fora, amb burla i menyspreu, és molt fàcil, però volia entendre com es veu el món des d’una perspectiva conspiradora allunyant-me de qualsevol judici”, va explicar als assistents.

La sessió va acabar amb una conversa sobre el sentit de l’humor, evident en la novel·la i, segons l’autor, no gaire habitual en la literatura: “Concretar fins al punt d’arribar a l’absurd més gran és l’essència de l’humor”.

Laia Viñas, pròxima convidada al club

La pròxima convidada al club de lectura és l’escriptora ebrenca Laia Viñas, que vindrà a conversar sobre Aquí baix (L’Altra), una novel·la sobre la generació de la Ruta del Bakalao. Serà dijous 6 de març a les 19 h, com sempre, a l’Estudi Toreski (carrer Casp, número 6, Barcelona).

Conduït per Carlota Rubio, el Club del Quadern és un espai de trobada mensual, gratuït i obert a tothom que s’hi apunti. Us podeu inscriure a la pròxima sessió a la secció “Club de lectura” de la pàgina web de Quadern o enviar un correu amb l’etiquera “Club Quadern Viñas” i les vostres dades (nom, cognoms i telèfon de contacte) a l’adreça electrònica quadern@elpais.es.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_