Avorriment
Jo de veritat pensava, potser amb ingenuïtat, que la idea de “biblioteca” encara feia part dels consensos mínims que ens haurien d’unir a tots els lectors del món
La setmana passada es va fer popular a xarxes una camiseta que feia part del merchandising d’un esdeveniment d’esbarjo turisticocultural. La meitat del missatge que hi constava imprès a la part frontal deia, escrit en anglès, que “els lectors avorrits van a les biblioteques”. Vaig quedar una mica astorat, i ja em sap greu. És clar que la literatura es pot viure i entendre de moltes maneres, i que no tothom la considera des de perspectives crítiques, transformadores o exigents (cap de les quals, per cert, hauria de ser sinònima d’avorriment o solemnitat); així i tot, jo de veritat pensava, potser amb ingenuïtat, que la idea de “biblioteca” encara feia part dels consensos mínims que ens haurien d’unir a tots els lectors del món. Perquè, si comencem a considerar avorrides les nostres biblioteques personals o, molt pitjor, a menysprear les biblioteques públiques, llavors ja no sé quina cara posar ni a què ens referim quan apel·lem a paraules com “cultura” o “literatura”. Toca fer de grinch? Doncs sí, es veu que toca. Quin remei.
En concret, m’atreviria a suggerir que les biblioteques públiques no existeixen per conhortar la gent avorrida i poc estilosa, sinó per reduir la desigualtat a l’accés al coneixement que provoquen la precarietat econòmica o la pertinença a entorns familiars sense tradició lectora. Ben pensat, potser sí que sigui avorrit, això que acabo d’escriure. En canvi, resulta que és important, i alhora un plantejament vinculat al projecte de benestar general i correcció de les jerarquies socials que tan en crisi està des de fa un parell de dècades.
El desig de diversió, rendiment comercial i cool-itat és legítim. Ho és tant, que jo el comparteixo i fins i tot em compro camises florides en una tenda de skaters. Ara bé, no estaria gens malament que editorials i llibreters, però també (alerta!) autors i consumidors, recordem que els gestos, les posades en escena i les estratègies de màrqueting tenen una dimensió política. O ni tan sols política: amb dir “cívica” ja ens anirà bé. Tenir-ho tot al mateix temps no pot ser, i es fa estrany combinar discursos disruptius o bones consciències més o menys progressistes amb la col·laboració amb plans empresarials sospitosament similars a allò que s’anomena “gentrificació”. Però, sense anar tant a les arrels del problema, una broma a costa d’institucions tan malmeses i imprescindibles com les biblioteques sembla gratuïta i irresponsable, t’hi posis com t’hi posis. “Una camiseta publicitària no canvia res”, em direu, i no ho dubto. Ara, sí que marca una posició perversa (fruit de la torpesa o deliberadament, ho desconec). Com sap qualsevol lector d’algú tan cool com Bukowsky, a les biblioteques hi va qui no pot comprar.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.