_
_
_
_

El gran circ audiovisual de Coldplay arriba a Barcelona

La banda omplirà quatre vegades l’Estadi Olímpic amb la seva gira ‘Music of the Spheres’

Coldplay Barcelona
Un concert de Coldplay.GORKA LEJARCEGI

S’ignora si la temporada vinent es mantindrà l’oferta de macroconcerts d’aquest any o tornaran els números previs a la pandèmia, però de moment la primavera-estiu del 2023 és històrica pel que fa al nombre de cites. I una de les primeres és de rècord, ja que Coldplay ompliran quatre Estadis Olímpics i fins i tot en podrien haver estat més, tenint en compte la febre que va provocar l’anunci del seu primer concert ara fa gairebé un any. Com s’expliquen quatre Estadis Olímpics (rècord de convocatòria que s’ha fet mai a tot Espanya)? Com s’expliquen les 10 actuacions al Monumental de Buenos Aires, establint també el rècord absolut a l’Argentina? Com encaixar les xifres aclaparadores de la banda, que té un sostre cada vegada més alt? La resposta no pot ser només una, però com a resum es podria dir que la banda de Chris Martin ha entès perfectament el sentit dels temps i ha sabut combinar en un esdeveniment cultural que és pur entreteniment la barreja d’estímuls visuals i sonors propis d’una societat tan audiovisual com la contemporània.

Un esdeveniment encara més impactant com més gran és, amb el públic com a protagonista actiu gràcies a la ja coneguda polsera de LEDS Xyloband controlada per ràdio, part d’un espectacle que s’alimenta d’un repertori inflamable propici per ser cantat a cor amb molts ooohs. Només alguns arguments per entendre que ara mateix Coldplay és la principal banda de pop del món. I arriba a Barcelona en un moment de glòria.

El reposicionament davant dels més joves ha ajudat molt a augmentar de manera exponencial la seva popularitat. La col·laboració amb artistes d’altres generacions com els discjòqueis i productors The Chainsmokers, en actiu des del 2012, quan Parachutes, primer disc de Coldplay, ja tenia 12 anys (i Viva la Vida, quatre), o amb la banda sud-coreana de Kpop BTS els han ajudat a refrescar l’edat del seu públic i moure’s en xarxes com TikTok, via de contacte amb aquell mercat, que és imprescindible per omplir tants estadis. Si a això hi afegim l’eficiència de cançons amb una dimensió èpica que no hi cap al menjador de casa i encaixa molt millor entre una multitud amb qui compartir l’eufòria desbordada en contagi instantani, tindrem un altre argument per entendre l’èxit dels seus directes. Èpica, llums i so.

I tot i que el cinisme ho vegi com una altra maniobra estratègica, Coldplay ha mostrat una notable preocupació per limitar els per altra banda inevitables efectes ecològics dels espectacles de multituds en forma de petjada de carboni. Per més que el grup restringeixi el nombre de ciutats visitades, els desplaçaments massius dels fans són inevitables. Tot i això, hi ha algunes mesures adoptades per la banda en l’ús de materials reciclables, combustibles menys contaminants i energèticament més eficients, viatges en vols regulars i plantada d’arbres a canvi de cada entrada venuda, que marquen un camí que, si no s’adopta, acabarà enterbolint les grans gires pel seu impacte ambiental. Per cert, tot i la sequera no es descarta que plogui en algun dels concerts.

Pel que fa al nucli dels quatre concerts, s’escenificaran en un descomunal escenari, en part descobert, unit per una llarga passarel·la a un segon escenari enmig de la pista. El grup té una base sòlida de repertori que se sol repetir en els concerts, un inici amb Higher Power, Adventures in Lifetime i Paradise, generalment acompanyades per The Scientist, i un tancament inalterable fins ara amb Humankind, Fix You i Biutyful, a la qual de vegades s’hi afegeix Charlie Brown. Enmig, un cos al qual no li falten Viva la Vida, Yellow, Clocks i A Sky Full of Stars, asos d’un repertori que sol introduir alguns canvis d’ordre i fins i tot el nombre de cançons que s’interpreten en el segon escenari.

En conjunt, unes 23 peces desplegades en aquest circ contemporani del pop que començarà a les 21.00, durarà unes dues hores i mitja i que prèviament veurà les actuacions de Las Hinds (dos primers concerts, 19.15) i Ona Mafalda (dos últims, 19.15h), i en tots quatre també The Chvrches (20.15). Coldplay iniciaran l’actuació a les 21.30. L’obertura de portes serà a les 17.00.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_