La bicicleta pública ja roda a l’àrea metropolitana de Barcelona
L’AMBici ja és una realitat. Des de finals de gener, aquest nou servei de bicicleta pública ja està disponible a sis municipis. La iniciativa ha estat cofinançada amb 7 milions d’euros dels fons europeus Next Generation a través del Mitma i s’ampliarà a nou localitats més en els propers mesos
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) acaba de llançar un nou servei de bicicleta pública compartida de creació pròpia i gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Es diu AMBici i està disponible des del passat 30 de gener a sis municipis (Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern).
Actualment, en la primera fase de desplegament, el servei disposa de 55 estacions i més de 500 bicicletes. Joan Maria Bigas, director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, explica que els primers resultats es poden considerar ben encoratjadors: “El servei està rebent una gran acollida per part dels ciutadans. El proper pas serà portar-ho més enllà dels municipis centrals del territori, de manera que arribarem a 236 estacions i 2.600 bicicletes i passarem de sis a 15 poblacions. Està previst que la xarxa es completi durant l’any 2023″.
Els municipis que s’incorporaran en aquesta segona fase de desplegament de l’AMBici són l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Molins de Rei, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Bigas afegeix que totes les bicicletes que es faran servir seran elèctriques: “Hem descartat possibles alternatives, perquè consideràvem prioritari proporcionar un accés còmode a tots els barris, inclosos aquells amb grans pendents o situats a la muntanya”. D’aquesta manera, es fa més probable també que el servei pugui ser utilitzat per la gent gran: “En aquest sentit, ens hem guiat per l’exemple dels Països Baixos, on ciutadans de vàries generacions fan servir la bicicleta com a solució quotidiana de mobilitat d’últim kilòmetre”.
Complement al transport públic
Marc Iglesias, cap de servei de gestió de la Mobilitat Sostenible de l’AMB, destaca que “AMBici és un servei que complementa l’actual xarxa interurbana de transport públic”. Inicialment es limitarà als 15 municipis de la primera corona “perquè és on resulta és operatiu, la nostra prioritat era oferir un bon sistema de mobilitat descentralitzada per afavorir desplaçaments interns i connexions amb bus metropolità, metro, tramvia o ferrocarril”.
Per integrar l’AMBici amb el servei de bicicleta pública de la ciutat de Barcelona (Bicing), s’ha previst la creació de set estacions pont o de transferència. Iglesias explica que ja funciona la primera, situada a Palau Reial, i a continuació vindran les de “Collblanc, Riera Blanca, Ciutat de la Justícia, Zona Fòrum, Verneda i l’enllaç nord amb Santa Coloma”. Per fer la combinació de serveis més còmode i econòmica, “ja està disponible un abonament metropolità comú que inclou descomptes”.
AMBici estarà disponible a 15 dels municipis metropolitans i comptarà amb 2.600 bicicletes i 236 estacions
Carles Conill, director de serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB, precisa que aquest abonament “inclourà el servei metropolità més una tarifa plana de Bicing a un preu anual de 65 euros, 53 en el cas de que la tarifa de Bicing sigui per ús”. El preu bonificat de l’AMBici queda establert en 25 euros anuals durant 2023. A partir de 2024, costarà 40 euros l’any. Conill destaca també que el mecanisme d’accés al servei ha estat dissenyat per què resulti “còmode, pràctic i ràpid: mitjançant l’aplicació AMBici, pots donar-te d’alta i començar a fer servir una bicicleta en només un parell de minuts”. Es tracta, en opinió del director de serveis, “d’un sistema nadiu que garanteix una experiència d’ús òptima”.
Finançament europeu per una iniciativa de gran impacte
Marc Iglesias explica que AMBici és un projecte “cofinançat amb 7 milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana”. Iglesias considera que aquest finançament europeu s’ha pogut aconseguir perquè es tracta “d’un programa estratègic, que millorarà de manera substancial la mobilitat a l’àrea metropolitana i, a més, té una estàndards de qualitat de primer nivell mundial i coordina a moltes administracions diferents”.
Carles Conill afegeix que el servei pretén “resoldre problemes pràctics de mobilitat allà on el trànsit és més intens i resulten més potencialment eficaces les connexions en bicicleta”. Tot i això, “s’està valorant estendre-ho als municipis que així ho demanen a mig termini”.
“Seguim fent realitat alternatives de mobilitat saludable i sostenible a la metròpolis de Barcelona”, diu Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB
Bigas destaca també que “comparats amb municipis com ara Lió, que han desenvolupat en els últims anys plans molt ambiciosos de bicicleta urbana i mobilitat sostenible d’últim kilòmetre, nosaltres partim d’una situació molt millor, perquè ja disposem de xarxa pedalable per connectar la metròpolis, la Bicivia”. En aquest sentit, ha suposat un avantatge “partir d’una experiència prèvia exitosa però d’un abast menor, com va ser l’eBicibox, i prendre com a referent l’èxit a Barcelona del Bicing”. Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, destaca que des de l’ens metropolità “seguim fent realitat alternatives de mobilitat saludable i sostenible a la metròpolis de Barcelona. Esperem que l’AMBici sigui un veritable punt d’inflexió en l’ús de la bicicleta i un bon complement a la xarxa de transport públic”.
COM FUNCIONA L’AMBICI
El servei AMBici està disponible 19 hores tots els dies de l’any, de 5 del matí a 12 de la nit. El registre és gratuït i es pot completar des del seu web (www.ambici.cat) o des de l’aplicació AMBici. L’aplicació permet localitzar les estacions més properes i les bicicletes disponibles. Mitjançant AMBici es pot escanejar el codi QR que tenen els vehicles i obrir així el seu cadenat de manera automàtica. Un cop completat el trajecte, la bicicleta es deixa a l’estació de destí, es tanca el cadenat i es pot comprovar immediatament mitjançant l’app que la devolució s’ha completat de manera correcta.
Tota la flota de l’AMBici són bicicletes cent per cent elèctriques i amb pedaleig assistit. El model que s’ha adoptat, e-SMARTbike 2.0, permet maniobrar de manera àgil i segura en entorns urbans i disposa d’un motor central a la seva part inferior. Aquesta disposició proporciona a l’usuari un centre de gravetat baix durant els trajectes, contribuint així a la seva seguretat i comoditat i fent l’experiència de viatge més agradable.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.