Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra
AGENDA

Les passions dels col.leccionistes

BARCELONA COL.LECCIONA

Fundació Godia

Diputació, 250. Barcelona

Fins al 26 de març

Christian Boltanski, Bruce Nauman, Nobuyoshi Araki, Dan Flavin i Bill Viola són només alguns dels grans noms de l'art contemporani, que la Fundació Godia aplega a l'exposició Barcelona Col.lecciona, oberta fins al 26 de març. Després de centrar-se en l'entorn de col·leccionistes més pròxims a Francisco Godia, creador de la col·lecció de la fundació que en porta el nom, la seva filla Liliana ha decidit mirar cap a la seva generació, "la dels que en tenen 40". Una de les queixes més habituals dels galeristes catalans és la fragilitat del col·leccionisme autòcton i la manca d'una xarxa sòlida de mecenes i col·leccionistes, capaços de suportar la creació contemporània.

Però l'exposició posa de manifest que la situació no és tan dolenta i que hi ha un bon grup que aposta per la creació internacional més actual. L'holandès, barceloní d'adopció, Han Nefkens ha multiplicat la seva activitat patrocinadora i Sisita Soldevila també s'ha deixat involucrar en la part més activa de la creació per Eve Sussman, de qui exhibeix una pel·lícula en procés sobre l'antiga Unió Soviètica, que es va muntant a temps real gràcies a un algoritme que crea cada vegada una nova i inèdita narració. La col.leccionista, propietària de l'hotel Amister on ha consagrat un canal intern a la projecció a la carta de la seva col.lecció de videoart, per a la mostra s'ha desfet també d'un petit i fabulós —i a la vegada esgarrifós— conjunt escultòric de Juan Muñoz. La tònica continua sent comprar peces fetes, com la gran tela creada amb cendra d'encens per Zhang Huan, un dels més cotitzats de la nova onada xinesa, propietat de Liliana Godia, o una mena de faristol inquietant batejat com La muerte perfecta de James Lee Byars, de Désiré Feuerle, un empresari d'origen alemany, la col·lecció del qual barreja obres d'art asiàtic antic i contemporani. Dels 32 prestadors, només 12 han volgut l'anonimat, un altre senyal del canvi dels temps que, segons indica Sara Puig, directora de la Fundació Godia, es reflecteix en el gust internacional i eclèctic de la generació emergent de col·leccionistes barcelonins. Entre aquests, un dels artistes més apreciats és l'angloindi Anish Kapoor, present amb tres obres, encara que a la ciutat se'n conserven moltes més.

Segons diuen els interessats, la majoria conviu amb les seves obres o com a mínim amb algunes i admeten que els costa molt deixar-les. Però també n'hi ha, com el creatiu publicitari Josep Maria Civit, que no podria suportar-les gaire a prop. "Imagina't que gairebé no tinc ni casa...", fa broma. La seva col.lecció, amb grans instal.lacions com la impressionant de Jannis Kounellis que ha deixat a la Godia, la guarda en una antiga fàbrica de suro a l'Empordà, que potser obrirà al públic. També hi ha col·leccionistes que actuen amb criteris rigorosament museològics, com els promotors immobiliaris Roser Figueras i Josep Inglada, impulsors de la col·lecció Cal Cego, amb més de 400 obres, moltes d'artistes que treballen l'arquitectura com Bernd & Hilla Becher, Hiroshi Sugimoto, Thomas Ruff i Andreas Gursky, tots a l'exposició.

La selecció es completa amb peces que procedeixen, entre altres, de les col·leccions d'Isak Andic, president de Mango; Carmen Buqueras, viuda del galerista Salvador Riera; Ernesto Ventós, un dels nassos (expert en fragàncies) més cèlebres d'Europa, i els galeristes Carlos Duran i Emilio Álvarez.

* Este artículo apareció en la edición impresa del Jueves, 15 de diciembre de 2011