_
_
_
_
_
EL PROGRAMA / Música i tradicions

Música plural per envair el carrer

La reducció d'escenaris i pressupost no minva la diversitat del programa

Són temps de crisi i la festa major barcelonina lògica-ment no pot, ni ho ha de fer, abstreure's. Menys escenaris i menys quantitat de concerts, però es manté intacta la seva filosofia: música oberta a tothom perquè la gent surti al carrer i ocupi la ciutat.

Els tres espais històricament més emblemàtics de la música a la Mercè es mantenen: l'avinguda de la Catedral, la plaça de Catalunya i la de Sant Jaume. I conservant cadascuna el seu esperit original: al costat de la Catedral, un grapat de músiques del món; entre l'Ajuntament i la Generalitat hi haurà bailongo i la plaça de Catalunya es mostrarà oberta a les sensacions més diverses.

Començant pel centre mateix de la ciutat, la nit de demà destaquen en l'escenari principal de la plaça de Catalunya (n'hi hauran d'altres de més petits amb activitats programades per la Mostra d'Associacions) dos grups catalans ja clàssics. Un és El Pont d'Arcalís (21 hores), tot defensant les sonoritats més tradicionals mentre celebren el seu vintè aniversari. A les 22.30 h serà el torn dels Gossos, amb una proposta més contemporània, a prop també de les dues dècades de trajectòria.

De tot color: Sant Andreu Jazz Band, Els Pets, Aziz Sahmaoui & University of Gnawa, la 'fadista' Roseta...

Dissabte, aquest mateix escenari s'omplirà de jazz orquestral però amb sabor d'aquí. En la primera part (21 hores) actuarà la sorprenent Sant Andreu Jazz Band dirigida per Joan Chamorro. És una orquestra tremendament jove (amb músics a partir dels deu anys) que sorprenen no només per l'edat sinó també per la força escènica. Tindran, a més, dos convidats: el saxofonista Perico Sambeat i el trompetista Ricard Gili, líder indiscutible de la Locomotora Negra. Després d'ells, una altra formació local amb ganxo: la Barcelona Jazz Orquestra (23 h).

Aquesta mateixa nit (23.15 h) a la plaça de Sant Jaume sonaran les melodies ballables de tota la vida amenitzades per la més popular de les nostres orquestres de festa major: la històrica Platería comandada des de 1974 per Manel Joseph. Demà, a la mateixa hora, seran els barcelonins Pinker Tones els que posaran la gent a ballar, amb un altre ritme (o millor: amb una barreja de molts altres ritmes). I la nit de dissabte (també a les 23.15 h) la plaça vibrarà amb la força de la rumba. Enguany, aquestes típiques sonoritats barcelonines que no poden faltar mai a la Mercè estaran defensades per la nova formació Gràcia Power que dirigeix Manuel Patata González, nebot del Pescaílla.

El parc del Fòrum també demana presència: demà, (1.30 h) Sidonie, que de mica en mica s'ha consagrat a la primera divisió del pop-rock espanyol gairebé sense fer soroll, presentarà el seu nou treball, El fluído García. La banda per antonomàsia del pop en català, Els Pets, ha anat afilant amb els anys la mirada; podrà apreciar-se dissabte (1.30 h).

A la plaça de la Catedral tot serà molt més formal, que no vol dir avorrit o mancat d'interès. Aquesta nit ocuparan l'escenari els marroquins Aziz Sahmaoui & University of Gnawa, presentant una barreja de música tradicional i electrònica. Demà mateix seran els ritmes surenys del gadità Javier Ruibal (22.30 h) els que compartiran escenari amb el grup flamenc barceloní Bajari (0.30 h).

I per tancar el cercle, la nit de dissabte es repartirà entre Portugal i Itàlia. A les 22.30 h, actuarà la veu més popular del fado contemporani: Cuca Roseta i a les 0.30 h els napolitans I Zezi.

La diversitat mercedària és tal que fins i tot les ràdios s'hi afegeixen promovent concerts, tots a l'Avinguda Reina Maria Cristina. Entre els destacats: concert de Cadena Dial amb Índia Martínez i Antonio Carmona (demà, 20.20 h); concert 40 Principales amb Teràpia de Shock i El Pescao (demà, 23.30 h), i el de t Cadena 100 amb Melocos, Moises Loval, Robert Ramírez i Fangoria (dissabte, des de les 23 h).

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_