PENSANT-HO BÉ

Rebut!

La llibreria Negra y Criminal ha estat a punt de morir d'èxit. Fa uns dies els seus 5.000 amics virtuals vam rebre un missatge desesperat: si no els ajudàvem no tindrien altre remei que tancar: la dificultat de seguir pagant el lloguer i la baixada de vendes els ha posat en una situació difícil.

Són dos els llibreters i propietaris, Paco Camarasa i Montse Clavé; disposen de 30 metres quadrats al cor de la Barceloneta; hi tenen 13.500 referències; organitzen cinc clubs de lectura gratuïts. La Negra y Criminal no és una llibreria de barri; és una llibreria, l'única de Barcelona, especialitzada en novel.la negra.

El Paco i la Montse són prescriptors i poques vegades s'equivoquen. Cada setmana envien un newsletter recomanant títols o dient que han rescatat tal llibre descatalogat. Han contribuït com ningú al boom de la novel.la negra. Ara, totes les llibreries generalistes del quadrat d'or barceloní tenen taules del gènere. Qui es molesta, doncs, a anar a la llibreria de la Barceloneta.

No podem permetre que tanqui. Ens ofereixen dues possibilitats: el suport econòmic, en un compte paypal, o apuntar-se a un Club de Cómplices (amb carnet i tot), que ens costarà 10 euros al mes i que ens farà tenir molts avantatges.

Uns 500 lectors ja hi han respost. Autors, editors i periodistes també s'hi apuntaran. Ahir van rebre una visita especial: el nou regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Eduard Garrell. "Seria una tragèdia cultural que aquesta mena de llibreries desapareixessin", va dir Ciurana. La va citar com a símbol de totes les llibreries, grans, petites, de barri, especialitzades. "Entenem que la cultura s'ha de fer no només amb grans equipaments i grans festivals, que també són necessaris, sinó amb llibreries com aquesta. Són equipaments de proximitat".

A la trobada va sorgir una gran idea, que de segur que arribarà a bon port: una fira de llibreries especialitzades. L'esperem.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS