INFANTIL / CÒMIC

Vinyetes literàries

La huella de Lorca. Carlos Hernández i El Torres. Norma. 112 pàg. 16 euros.

Dublinés. Alfonso Zapico. Astiberri. 232 pàg. 18 euros. Ana Frank. La biografia gráfica. Sid Jacobson i Ernie Colón. Norma. 160 pàg. 19,50 euros.

Logicomix. Div. autors. Sins Entido. 352 pàg. 24 euros. Así habló Zaratustra. El manga. Herder. 200 pàg. 9,80 euros. La Ilíada. Roy Thomas i Miguel Ángel Sepúlveda. Panini. 200 pàg. 15 euros. La señorita Else. Manuele Fior. Sins Entido. 88 pàg. 17 euros. Nocilla Experience. La novela gráfica. Pere Joan. Alfaguara. 200 pàg. 18 euros.

Còmics i literatura van lligats aquesta Diada gràcies a una excel.lent collita d'obres on escriptors i llibres són protagonistes. És el cas de La huella de Lorca, de Carlos Hernández i El Torres. L'obra, de dibuix expressionista, evoca episodis cabdals de la vida de l'autor de Yerma (com la seva amistat amb Dalí), a través de testimonis que el van conèixer.

Igual d'ambiciós és el relat biogràfic que ofereix Dublinés, d'Alfonso Zapico, treball exhaustiu sobre James Joyce amb un dibuix proper al del mestre Carlos Giménez. Els fetitxistes literaris s'ho passaran molt bé perquè és difícil trobar un còmic amb una concurrència tan elevada d'escriptors: de Paul Valéry a Ernest Hemingway.

Més. L'equip format per Sid Jacobson i Ernie Colón, especialistes en còmics documentals com el que van fer sobre la investigació dels atemptats de l'11-S, signen ara Ana Frank. La biografia gráfica, repàs per l'infortuni d'aquella jove víctima del nazisme en un còmic d'una gran sobrietat.

Les historietes es posen el llistó temàtic molt alt. Això queda demostrat, per exemple, a Logicomix, exploració del camp de la lògica i la filosofia narrada pel seu protagonista... Bertrand Russell! Amb estètica de còmic francobelga, l'obra conclou amb un quadern de notes en forma de diccionari amb entrades com Henri Poincaré o Axioma. Inèdit al món de les vinyetes...

En l'àmbit de les adaptacions també es pot triar. Potser la més sorprenent és la libèrrima versió en manga del pensament de Nietzsche a partir d'una de les seves obres cabdals, el Zaratustra. Malgrat que tampoc es queda enrere en atreviment l'adaptació amb segell Marvel, sí que ho fa la casa d'Iron Man, de la Ilíada d'Homer, amè exercici divulgatiu.

Per acabar, dues joies innovadores de gran qualitat: La señorita Else, de Manuele Fior, treball molt pictòric inspirat en la novel.la d'Arthur Schnitzler, i la versió que ha fet el sempre moderníssim Pere Joan de Nocilla Experience, d'Agustín Fernández Mallo. Joan ho diu molt bé quan glossa aquest treball: "El còmic no tem la literatura". Doncs, això.

La reina dels petons / La reina de los besos

La reina dels petons /

La reina de los besos

Kristien Aertssen

Corimbo

36 pàgines. 12 euros

Com que la mare no pot estar per la princesa, l'envia a buscar la reina dels petons. Un viatge d'anada i tornada a la recerca d'allò que només la mare, en el fons, és qui li pot donar. Àlbum dolç sobre la necessitat de contacte entre pares i fills, avui castigat per la vida moderna.

La capsa dels tresors / La caja de los tesoros

La capsa dels tresors /

La caja de los tesoros

Jordi Cervera

Combel

Il.lustracions: Sebastià Serra

14 pàgines. 13 euros

Història de detectius en forma de pop-up, un dels formats de moda del sector. La Mireia, de quatre anys, ha perdut la capsa de tresors. El conill Guatson, expert detectiu, i el lector, l'ajudaran a recuperar-la, tot regirant les habitacions i els racons de la casa.

Les princeses també es tiren pets / Las princesas...

Les princeses també es tiren pets / Las princesas...

Ilan Brenman

Il.lustracions: Ionit Zilberman

Animallibres / Algar

24 pàgines. 15,95 euros

El tema escatològic és d'èxit assegurat entre els infants. Heus aquí un pare que agafa el llibre secret de les princeses per explicar a la seva filla una cosa que ningú sabia i que respon de manera divertida al títol del llibre.

Pintors / Pintores

Pintors / Pintores

Seung-Yeoun Moon Il.lustracions: Suzy Lee

Libros del Zorro rojo

32 pàgines. 12,90 euros

La il.lustradora coreana Suzy Lee sorprèn amb un àlbum on dos nens, massa nets per anar a la dutxa, comencen a jugar amb les aquarel.les, tot pintant-se el cos de les coses més inversemblants. La imaginació va creixent cada vegada més. Un bon exercici que té la creativitat dels més petits com a base d'inspiració.

El mag dels fogons / El mago de los fogones

El mag dels fogons / El mago de los fogones

Joan de Déu Prats

Il.lustracions: Paloma Valdivia

Hipòtesi

32 pàgines. 14 euros

Conte delicat i imaginatiu que ens mostra com un infant va descobrint la riquesa de sabors i les propietats dels aliments. Àlbum editat amb motiu de l'exposició L'art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià presentada a la Pedrera.

El meu veí és un gos / Mi vecino es un perro

El meu veí és un gos /

Mi vecino es un perro

Isabel Minhos Martins

Intermón Oxfam

28 pàgines. 13 euros

Amb una estètica que recorda els anys seixanta, una nena explica en primera persona l'arribada a l'edifici de nous inquilins... Amb cadascun d'ells, retrata actituds i comportaments humans. Una història molt rica en valors.

El meu primer cotxe era vermell / Mi primer coche era rojo

El meu primer cotxe era vermell /

Mi primer coche era rojo

Peter Schössow

Joventut

40 pàgines. 14,50 euros

Narració en primera persona del recorregut ple d'obstacles que el protagonista va fer amb el seu primer cotxe de pedals. Les magnífiques il.lustracions de Peter Schössow es complementen, a cada acció i de forma enginyosa, amb senyals de trànsit.

Bestioles i bestiasses / Enanos y mastodontes

Bestioles i bestiasses / Enanos y mastodontes

Coral Romà i Garcia

Cruïlla / Océano Travesía

30 pàgines. 22,50 euros

Llibre de gran format amb immenses pàgines desplegables, de més d'un metre, per veure fotografies espectaculars d'animals a mida real, des dels més xics com una marieta, o un cargol, fins als més grans, com ara l'elefant.

L'estrany cas de l'Origami Yoda Tom Angleberger

L'estrany cas de l'Origami Yoda

Tom Angleberger

Estrella Polar

156 pàgines. 12,95 euros

Diuen que els seguidors del popular Diari del Greg trobaran un nou filó en aquesta obra. Les coses estranyes que fa en Dwigth, el penjat de sisè, com ara construir figures d'origami, són narrades des dels diversos punts de vista dels seus companys d'escola.

En Roc sense cap

En Roc sense cap

Mercè Canals

Il.lustracions: Òscar Julve

Abadia de Montserrat

28 pàgines. 16 euros

La il.lustradora Mercè Canals, en la seva faceta d'escriptora, ens ofereix el relat d'un noi tan despistat que un dia es va llevar i no va trobar el cap enlloc! Bona entesa entre text i dibuix. Premi Mercè Llimona 2010.

Visca la festa: Manualitats de disseny per... / Viva la fiesta...

Visca la festa: Manualitats de

disseny per... / Viva la fiesta...

Friedamaria

Thule

127 pàgines. 17,95 euros

El duet estilístic FriedaMaria proposa un llibre de manualitats diferent als habituals, pel que fa a estil i a disseny. Unes propostes que pretenen revolucionar la casa amb festes ben originals, amb tota mena d'idees per fer amb els nens.

A la recerca del tresor de Kola / En busca del tesoro...

A la recerca del tresor de

Kola / En busca del tesoro...

Edna López

Edebé

168 pàgines. 8,20 euros

El darrer premi Edebé ens presenta una típica història d'aventures en la qual l'Omar recorrerà el país a la recerca d'un tresor. Durant el viatge, anirà reclutant una colla ben singular de companys.

La lluna de gel

La lluna de gel

Santi Baró

Barcanova

184 pàgines. 8,50 euros

L'últim premi Barcanova és una novel.la directa i, sobretot, colpidora. Una jove romanesa narra el seu complicat periple: des dels orígens moldaus, passant per les feines a Bucarest i els seus somnis de ser model, fins a ser capturada per una xarxa de prostitució.

Alícia al país de les meravelles

Alícia al país de les meravelles

Lewis Carroll

Il.lust.: Rebecca Dautremer Baula

144 pàgines. 28,50 euros

Una de les il.lustradores més reconegudes a nivell mundial els darrers temps, Rebecca Dautremer, ens ofereix la seva particular interpretació del clàssic de Lewis Carroll. Un llibre regal de gran format en edició de luxe, un nou apropament a les aventures d'Alícia.

La casa de l'Àngel de la Guarda / La casa del Ángel de la Guarda

La casa de l'Àngel de la Guarda /

La casa del Ángel de la Guarda

Kathy Clark

Bambú

240 pàgines. 8 euros

La col.lecció Viscut ens ofereix testimonis novel.lats de la història contemporània. En aquest cas, l'autora narra la veritable història de la seva mare i la seva tieta, que van ser amagades amb 120 nenes jueves en un convent de Budapest, durant l'ocupació d'Hongria pels nazis. Testimoni corprenedor.

En el mar hi ha cocodrils @ / En el mar hay cocodrilos @

En el mar hi ha cocodrils @ /

En el mar hay cocodrilos @

Fabio Geda

La Galera / Destino

206 pàgines. 16,96 euros

Fabio Geda conta el periple d'un nen que es fa gran tot fugint d'un país a un altre, d'una realitat a una altra, des de l'Afganistan fins a arribar a Itàlia, on resideix actualment i on va conèixer l'autor d'aquest relat extraordinari i directe.

La lucha por la libertad

La lucha por la libertad

Simon Scarrow

Edhasa

316 pàgines. 14 euros

Les gestes a l'arena d'un jove gladiador, fill d'un centurió que va lluitar contra Espàrtac, és el nou repte d'aquest insigne escriptor de novel.la històrica d'aventures. Després de les peripècies de Macro i Cato, l'autor tempteja per primer cop el públic juvenil amb aquesta sèrie.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS