_
_
_
_
_
BUTXACA

Petit gran cine (i tele)

Pa negre @. Emili Teixidor. Labutxaca. 394 pàg. 11,95 euros. La Reina del Sur. Arturo Pérez Reverte. Punto de Lectura. 544 pàg. 10,99 euros. Valor de ley @. Charles Portis. Debolsillo. 201 pàg. 7,95 euros.

El cinema se sol endur per endavant tota la glòria i fins i tot la més simple noció de l'existència de l'obra literària en què s'ha basat. Per més bona que sigui. Els déus hi deuen haver intervingut, doncs, perquè coincideixin al carrer edicions econòmiques de tres novel.les de cinema que mereixerien més lectors.

La versió per a la pantalla d'Agustí Villaronga (9 Goyas) de l'obra d'Emili Teixidor incita a parlar dels dos llibres en què es basa: Pa negre (la història del nen Andreu, gairebé sense pares —ell, mort; ella, sempre a la fàbrica— i les mesquineses de la immediata postguerra en un poble osonenc) i Retrat d'un assassí d'ocells (1988), amb la mateixa base i embrió de la primera, al maig també en butxaca.

El ritme de la 14ª novel.la d'Arturo Pérez Reverte és tan frenètic i realista que no ha d'estranyar que La Reina del Sur sigui el llibre de ficció més venut en castellà als EUA ajudat, és clar, per la telesèrie que posa imatges a l'evolució de Teresa Mendoza: d'amant d'un narco mexicà menor a capo temible. L'estrena ha estat per a Telemundo l'espai més vist en la seva història als EUA. El mateix país on els llibres de text ja deien el 1968 (abans, doncs, de les versions en cinema amb John Wayne i la d'ara dels germans Cohen) que la història que explica Valor de ley d'una nena de 14 anys que persegueix al Far West l'assassí del seu pare és "una de les joies de la literatura nord-americana actual". Llegir, clarament, amplia el veure.

Millenium 1 i 2 @

Millenium 1 i 2 @

Stieg Larsson

La Butxaca / Booket

677 / 772 pàgines. 10,95 euros c.u.

Sí, de la trilogia Millenium ja se n'han venut 3.650.000 exemplars a Espanya, però per si algú encara no l'ha llegit (o, millor, la vol regalar) surten les dues primeres entregues en format econòmic (però bon paper). Ja ho saben: el periodista Blomkvist i la hacker Salander desvetllant la cara fosca de Suècia: tràfic de blanques, corrupció política...

El poder del perro

El poder del perro

Don Winslow

Debolsillo

720 pàgines. 9,95 euros

No només és una novel.la negra bona i d'èxit —la duríssima història d'Art Keller, agent nord-americà d'origen hispà de la DEA enviat a lluitar contra els càrtels—, sinó un dels retrats més realistes de la situació actual a Mèxic. "El 90% de la novel.la és veritat", diu l'autor d'una de les millors obres del gènere del 2010 i que ha estat batejada com "la versió narcomex d'El Padrino". Amb tota justícia.

De Buonaparte y de los Borbones

De Buonaparte y de los Borbones

Chateaubriand

Cuadernos del Acantilado

144 pàgines. 12 euros

L'autor de Memòries d'ultratomba va escriure aquest pamflet antinapoleònic entre l'hivern i la primavera de 1814, encara que, quan es va publicar, Buonaparte ja havia estat derrotat per primer cop. Realista i conservador, Chateaubriand retrata aquí l'emperador, amb qui havia col.laborat als inicis, com un tirà a qui cal derrotar per restituir els Borbons al tro de França.

El oficinista

El oficinista

Guillermo Saccomano

Booket

208 pàgines. 6,95 euros

El prestigiós autor argentí s'ha fet conèixer a Espanya amb aquesta obra, premi Biblioteca Breve. No n'hi ha per menys: amb estil gairebé telegràfic i ambient asfixiant amb un toc de ciència-ficció, narra la història d'un home gris, capaç d'aguantar-ho tot a la vida i al despatx sota gran control policial..., fins que s'enamora d'una noia.

Chet Baker piensa en su arte

Chet Baker piensa en su arte

Enrique Vila-Matas

Debolsillo

350 pàgines. 12,95 euros

Un crític que vol crear una ressenya explosiva ajuntant Simenon i Joyce és el fil del conte inèdit que dóna títol a aquest recull de relats endreçats cronològicament. Primer volum d'unes obres completes que segueixen amb En un lugar solitario (narrativa 1973-1984: pròleg cabdal per saber d'aquest Bartleby barceloní) i Dublinesca.

El fin del mundo y un despiadado país de las maravillas...

El fin del mundo y un despiadado país de las maravillas...

Haruki Murakami

Tusquets

624 pàgines. 10,95 euros

Dues narracions paral.leles, una de caràcter fantàstic i una altra de contemporània, conflueixen en un llibre que atrapa gràcies a una narració fascinant on un semblant malestar recorre tant els carrers de la fabulosa ciutat de la fi del món com el clavagueram d'una Tòquio hipermoderna. Una de les millors novel.

les de l'autor japonès.

Aquellos hombres grises

Aquellos hombres grises

Christopher R. Browning

Edhasa

448 pàgines. 9,95 euros

39.000 executats i 44.000 deportats a Treblinka. Són les xifres aproximades de l'holocaust jueu a Polònia en menys d'un any: entre el juliol de 1942 i el setembre de 1943. El més fort és que bàsicament ho va dur a terme el Batalló 101, format per professionals de classe mitjana. Com un grup de gent normal es va convertir en una macabre màquina de matar? L'autor en va entrevistar uns 200 als anys 60...

El libro del cementerio

El libro del cementerio

Neil Gaiman

Roca

256 pàgines. 7,95 euros

Un nadó fuig del seu llitet la nit en què tota la seva família és assassinada. El nen serà acollit d'una manera molt particular pels habitants del cementiri que hi ha a prop... La trama del llibre, premi Hugo, no sorprèn els qui coneixen l'autor d'èxit de la novel.la gràfica The Sandman o de Coraline o de Stardust. Amb dibuixos de Dave McKean.

Errata

Errata

George Steiner

Debolsillo-Siruela

216 pàgines. 9,95 euros

Festival del darrer gran humanista entre Debolsillo i Siruela, a preu fix. Per començar, l'autobiografia, on barreja vida i erudició. A El silencio de los libros (Siruela) fa una sensible crida a la seva permanència. Una versió anterior del text és a Los logócratas, amb dues entrevistes. Lecciones de los maestros és un cant a l'oblidada però vital figura.

Últimos cuentos

Últimos cuentos

Joseph Conrad

Navona

151 pàgines. 13,50 euros

La lleialtat (El príncipe Roman i El alma del guerrero), la por, la injustícia (El príncipe Roman) i, sobretot, la lluita d'un mateix amb la pròpia consciència (El cuento). I això, és clar, en situacions límits. Aquests són els temes que suren en els quatre relats d'aquesta entrega, que recull els darrers textos curts de l'autor de Lord Jim.

Anatomía de un instante

Anatomía de un instante

Javier Cercas

Debolsillo

464 pàgines. 9,95 euros

El llibre més venut de Sant Jordi de fa dos anys no és només una mirada documentada sobre el trist cop d'Estat resumit en el tinent coronel Tejero, sinó també una de les noves propostes més reeixides del que segurament haurà de ser la novel.la al segle XXI, a cavall entre la ficció i el rigorós assaig històric.

Niños en su cumpleaños

Niños en su cumpleaños

Truman Capote

Nórdica

64 pàgines. 8 euros

El mateix autor deia que era un dels seus millors contes (madur ho deuria estar perquè està a punt de debutar en la novel.la: Altres veus, altres àmbits) i, a sobre, ara arriba traduït pel mexicà Juan Villoro. No calen més arguments per llegir aquesta història de com una nena, però que es fa dir Miss Bobbit, trasbalsa amb la seva arribada la vida gris de l'Alabama profunda del sud.

Amo y criado

Amo y criado

Lev Tolstoi

Alba

96 pàgines. 11 euros

Dues forces tan diferents com la cobdícia i el destí suposadament inevitable guien un mercader i el seu criat. Amb això, i una tempesta que els obligarà a treballar plegats, l'autor de Guerra i pau en té prou per crear una suggeridora història, publicada a El Mensajero del Norte el 1895; mateixa revista que, el 1888, va treure el relat de Txèkhov Luces (Alba, 11 euros). Tots dos traduïts per Víctor Gallego. Una garantia.

París, 1919

París, 1919

Margaret MacMillan

Tusquets

696 pàgines. 12,95 euros

La historiadora canadenca va aconseguir força premis amb aquesta reconstrucció amena i completíssima dels sis primers mesos de 1919 en què els representats de les potències guanyadores de la I Guerra Mundial varen dissenyar el nou ordre mundial... fins a la guerra següent. Lawrence d'Arabia, Churchill i Ho Chi Minh hi treuen el nas...

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_