_
_
_
_
POESIA

Antològic

Nueve novísimos poetas españoles. J. M. Castellet. Península. 21,90 euros. Obra poética completa. Antonio Colinas. Siruela. 29,95 euros. Desolación y duelo. José Corredor Matheos. Tusquets. 25 euros. Ruido de muchas aguas / Somos el tiempo que nos queda. José Manuel Caballero Bonald. Visor / Austral. 24 / 12,95 euros. Yo descanso en la luz. Francisco Brines. Visor. 24 euros.

Nueve novísimos poetas españoles (1970) de Josep Maria Castellet va irrompre amb la força d'un manifest. Contra el dogmatisme temàtic i les limitacions de la poesia social apareixien nous poetes que comparteixen poques coses, però importants: tècniques avantguardistes o irracionals, introducció d'elements exòtics i esteticistes i la influència del cinema i els media. Reeditat, incorpora els articles que se li van dedicar i comentaris dels antologats.

Colinas, tot i no figurar en l'antologia, se l'adscriu al mateix esclat, malgrat un camí personal a la recerca d'un equilibri d'arrels clàssiques; es veu a Obra poética completa. Més tendent a una expressió essencialista, amb influències orientals, Corredor Matheos ha reunit a Desolación y vuelo 60 anys de creació. De l'inclassificable Caballero Bonald surt Ruido de muchas aguas, poemes a la nit i la mar, i, en butxaca, l'obra completa Somos el tiempo que nos queda. Una altra antologia és la de Brines, elegíac i amb influències de Cernuda: Yo descanso en la luz.

De camino a Oku...

De camino a Oku...

Matsuo Basho

DVD

160 pàgines. 15 euros

Poeta japonès del XVII, molt reconegut en el seu temps, i sempre present en qualsevol recopilació de haikus, no volia seguir el camí dels clàssics sinó buscar el que ells buscaven. És la primera vegada que es tradueixen sencers els seus poètics diaris de viatges: contemplació del paisatge, refinament de la sensibilitat, l'instant etern.

Quatre quartets / Prufrock...

Quatre quartets / Prufrock...

T. S. Elliot

Viena / Labreu

136 / 80 pàg. 17,50 / 13 euros

Inevitable tornar a Eliot, un dels cims de la poesia del XX. Ara, per partida doble: Àlex Susanna va publicar el 1984 una traducció de la seva obra mestra, que ara reedita, revisada i millorada; s'hi manté el pròleg de Gil de Biedma elogiant la versió. 26 anys abans, Prufrock i altres observacions (pagat per Ezra Pound) va ser un excel.lent laboratori.

Esta luz de Sinera

Esta luz de Sinera

Carlos Clementson

Eneida

850 pàgines. 28 euros

Impressionant esforç d'oferir al lector hispanoparlant el cànon poètic català, de l'edat mitjana fins pràcticament avui mateix, acarant l'original amb una traducció a l'espanyol... en vers! El pròleg, que ocupa mig llibre, situa cada autor en el context històric, i demostra, per si feia falta, que competeixen en la champions literària.

Matemática tiniebla

Matemática tiniebla

Diversos autors

Editorial

440 pàgines. 26 euros

Antoni Marí ha seleccionat assaigs de Poe, Baudelaire, Mallarmé, Valéry i Eliot entorn del simbolisme i el sorgiment de la modernitat poètica, on "l'important no és el contingut de la forma sinó la forma del contingut". Un diàleg virtual entre els grans mestres.

Un lloc a l'ombra

Un lloc a l'ombra

Maria Rosa Font

Proa

88 pàgines. 16,50 euros

L'últim Carles Riba ha recaigut en el setè poemari de qui ha emprès una exploració als límits del racional sense renunciar a la musicalitat ni l'elegància. Encara que "el que hi ha a fora té un llenguatge que no sé com llegir", traspua la convicció d'afrontar el desafiament.

Rapsodia

Rapsodia

Pere Gimferrer

Seix Barral

96 pàgines. 16,50 euros

Recapitulació de la seva particular relació amb la poesia des de fa prop de mig segle, representa sobretot un retorn a les maneres de fer del primer Gimferrer. Escrit en sis dies i esmenat durant mesos, recupera la imatgeria fresca, la fluència apassionada i l'abundor de referències literàries, pictòriques o cinematogràfiques de llavors.

Bes nagana

Bes nagana

Enric Casasses

Edicions de 1984

192 pàgines. 16 euros

El barceloní torna amb Sense pistola (traducció del títol rus), recull variadíssim de composicions, que combina l'humorada pitarresca i la gratuïtat dadaista. El llenguatge vol reproduir l'oralitat més immediata; hi ha perles amagades dins l'al.luvió verbal i un toc de Miquel Bauçà.

Poetas románticos franceses

Poetas románticos franceses

Diversos autors

Backlist

504 pàgines. 21,50 euros

La revolució francesa, en poesia, es va fer esperar fins entrat el XIX i va obrir els camins a Baudelaire i Rimbaud. La vindicació de l'individu i el descrèdit de la raó són ingredients romàntics d'una sensibilitat literària que es sent avui. Aquí hi ha Musset, Victor Hugo...

Poesía completa

Poesía completa

Georg Trakl

Tortta

258 pàgines. 16 euros

Suïcidat als 27 anys el 1914, successor de Hölderlin i representant de l'avantguarda expressionista, trakl és dels poetes que més intensament exterioritza el dolor de l'ànima que no troba el seu lloc en el món. En poemes breus farcits d'imatges colpidores, reflecteix un temps violent i un íntim sentiment de culpa irredimible.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_