_
_
_
_
_
NOVEL.LA NEGRA

De lectura obligatòria

El último buen beso. James Crumley. RBA. 302 pàg. 19 euros. Palabra de honor. Ingrid Noll. Circe. 300 pàg. 19 euros. Presagios @. Karin Fossum. Mondadori. 237 pàg. 17,90 euros. El hombre del revés. Fred Vargas. Siruela. 320 pàg. 18,95 euros. Voces que susurran. John Connolly. Tusquets. 368 pàg. 20 euros.

El último buen beso (1978), de James Crumley, és un dels llibres de l'any. No se'l perdin. El títol (The last good kiss) és tot un homenatge a Raymond Chandler, la novel.la també és chandleriana, només que aquí el rerefons és la guerra de Vietnam i el paisatge és l'Oest americà, per on el detectiu C. W Sughrue condueix dia i nit a la recerca d'un escriptor alcoholitzat i d'una noia desapareguda fa 10 anys.

Alcohol, droga, prostitució, pornografia, una societat que no veu el seu futur... i Sughrue, que no dubta a disparar ni a transgredir la llei quan és necessari, escèptic i honest. "Cuando finalmente localicé a Abraham Trahearne, estaba tomando cerveza junto a una bulldog alcoholizada que respondía al nombre de Fireball en un antro destartalado de las afueras de Sonoma...". Així comença El último buen beso i ja no pots parar de llegir-ne fins les darreres paraules, tan inoblidables com les primeres.

Dues dames negres molt bones: l'alemanya nascuda a Xangai Ingrid Noll i la noruega pre boom nòrdic Karin Fossum. Totes dues tracten temes similars, però d'una manera ben diferent: nois sense futur i molt penjats dels seus avis. A Palabra de honor, Nolt narra la vida de Max i la del seu avi Willy, de gairebé 90 anys a qui tots, excepte el nét, voldrien veure mort i fan mèrits per aconseguir-ho. Irònica i demolidora.

A Presagios, Fossum és més dura. En un petit poble noruec, una sèrie de bromes cruels (un nadó banyat en sang, l'esquela d'una dona gran que és viva, el fals accident de moto d'una adolescent...) porten la por als ciutadans. Alguna cosa hi té a veure un adolescent que no se sent estimat.

Fred Vargas i John Connolly són savis a l'hora de barrejar la quotidianitat amb els elements sobrenaturals. A El hombre del revés, de Vargas, un nou cas del comissari Adamsberg, apareixen ovelles degollades i després una dona morta. La gent pensa que es tracta d'un home llop, un home que amaga la seva veritable naturalesa rere una aparença humana.

Voces que susurran, de Connolly, explora el traumàtic món dels soldats que tornen de la guerra, en aquest cas la de l'Iraq. Un d'ells se suïcida i el seu pare contracta a Parker perquè ho investigui. El detectiu s'enfrontarà un cop més amb els fantasmes que el persegueixen des de l'assassinat de la seva dona i la seva filla. Tot de nivell, tot d'obligada lectura.

Billy Bathgate

Billy Bathgate

E. L. Doctorow

Edicions de 1984

384 pàgines. 18 euros

Magnífica incursió de l'autor de Ragtime al gènere negre. Billy Bathgate, noi molt espavilat, se sent fascinat pel mafiós Schulz, pel seu poder i la seva riquesa, i acaba treballant per a ell. Bath ens explica la seva vida amb el mafiós: violència, brutalitat i corrupció a la Nova York dels anys 30 i 40... i com va sobreviure a tot plegat.

Todo está perdonado

Todo está perdonado

Rafael Reig

Tusquets

368 pàgines. 19 euros

VI Premi Tusquets, la novel.la ens porta a l'insòlit Madrid navegable i al melancòlic detectiu Carlos Clot descobert a Sangre a borbotones (2002), que Lengua de Trapo reedita. Ara, Reig, amb ironia i escepticisme, dóna una nova visió de la Transició amb l'enverinament de la filla d'un magnat el dia que es casa.

Emet o la revolta @

Emet o la revolta @

Sebastià Jovani

La Magrana

299 pàgines. 19 euros

Una comèdia molt negra: la Barcelona desolada del 2017, on el Parc Güell és la seu d'una multinacional de gelats. Sicaris, confraries terroristes amb plans apocalíptics, dos perpetus estudiants de filosofia, una periodista especialitzada en esoterisme i un músic detectiu. No té pèrdua.

L'olor del mal @

L'olor del mal @

Lluïsa Forrellad

Angle Editorial

384 pàgines. 22 euros

La veterana escriptora sorprèn amb una obra policíaca, ambientada a Roma als anys 50. Durant la Segona Guerra Mundial, Fausto Tani hi va organitzar festes i complots per a nazis, feixistes, monàrquics i partisans. Quan hi torna, al cap de vuit anys, es troba amb molts enemics i un assassinat.

La vida y las muertes de Ethel Jurado @

La vida y las muertes

de Ethel Jurado @

Gregorio Casamayor

Acantilado

302 pàgines. 19 euros

Ethel vivia una situació difícil i va demanar ajuda. El grup es va implicar tant en la tragèdia que totes les seves vides van canviar. Si La sopa de Dios, la seva primera novel.la, amb la qual va guanyar el Premi Silverio Cañada a Gijón, és estupenda, aquesta, d'una enorme força narrativa, és encara millor.

Conclusions preliminars / Testamento mortal

Conclusions preliminars / Testamento mortal

Donna Leon

Edicions 62 / Seix Barral

342 / 318 pàgines. 19 euros

Una mort natural o un assassinat? El comissari Brunetti enfronta un cas de gent gran on res no és el que sembla... Per treure tensió apareix El sabor de Venecia. A la mesa con Bruneti (Seix Barral, 17 euros), històries culinàries de Donna Leon i receptes de Roberta Pianaroxto.

Muerte y vida de Bobby Z

Muerte y vida de Bobby Z

Don Winslow

Mondadori

288 pàgines. 17,90 euros

Novel.la precursora de l'imprescindible El poder del perro. Com és habitual en l'obra de l'escriptor, els personatges són meravellosos. Tim Kearney, per exemple, gràcies a la DEA es fa passar pel llegendari traficant de drogues Bobby Z i es fica en un bon embolic. Acció, diàlegs brillants i molt d'humor.

Fácil de matar @

Fácil de matar @

Maruja Torres

Planeta

262 pàgines. 19,50 euros

Debut de Maruja Torres en la novel.la negra. Diana Dial, de 54 anys, experiodista i ara investigadora del que li ve de gust, més interessada en la justícia que en la llei, s'embarca en un cas que sembla un atemptat polític, però que en realitat és ambició, diners i sexe. Excel.lent retrat de Beirut i personatges molt reeixits.

Las niñas perdidas

Las niñas perdidas

Cristina Fallarás

Roca Editorial

198 pàgines. 15 euros

Victoria González també és una experiodista i detectiva, embarassada, que investiga un cas fosc i commovedor: dues germanes de tres i quatre anys desapareixen, a una la troben brutalment assassinada i es tracta de rescatar l'altra. Amb aquesta novel.la, Fallarás ha guanyat el Premi L'H Confidencial.

Natura quasi morta

Natura quasi morta

Carme Riera

Edicions 62

255 pàgines. 21 euros

Un estudiant Erasmus de la Universitat Autònoma de Barcelona desapareix durant les protestes contra el Pla Bolonya. Després, en desapareix un altre... Víctimes i sospitosos es multipliquen. Caos i terror al campus. L'autora debuta al gènere amb uns personatges propers i situacions quotidianes amb un suspens que enganxa.

El camp del terrissaire / El campo del alfarero

El camp del terrissaire /

El campo del alfarero

Andrea Camilleri

Edicions 62 / Salamandra

256 / 224 pàgines. 14,50 / 14 euros

El comissari Montalbano pateix els mals de l'edat i cada cop se sent més solitari. Totes les alarmes se li encenen quan el seu estimat Mimì Augello insisteix a fer-se càrrec del cas d'un home amb el rostre desfigurat i sense empremtes dactilars. Camilleri és cada vegada més bo.

Ratas de Montsouris

Ratas de Montsouris

Léo Malet

Libros del Asteroide

216 pàgines. 16,95 euros

Un expresidiari a qui el detectiu exanarquista Nestor Burma havia conegut durant la Segona Guerra Mundial li ofereix un pla per fer-se ric, però és assassinat. Burma investiga: col.leccionistes, poetes surrealistes, la banda Los Ratas de Montsouris... Malet i Burma ens porten a un París de postguerra fascinant.

Homicidio

Homicidio

David Simon

Principal de los Libros

700 pàgines. 28,50 euros

"El millor llibre sobre detectius mai escrit per un autor nord-americà", va escriure Norman Mailer sobre Homicidio. D'aquest text, en què Simon narra un any amb els policies d'homicidis de Baltimore, va néixer la sèrie de televisió The Wire, un autèntic fenomen a mig món.

Perro come perro

Perro come perro

Edward Bunker

Sajalín

339 pàgines. 20 euros

Una de les millors novel.les de l'escriptor i exconvicte, autor de culte amb obres com No hay bestia tan feroz. Troy, que ha passat una pila d'anys a la presó, proposa a dos amics del reformatori, Diesel i Mad Dog, el cop perfecte. Els surt bé, però emprendran una carrera boja cap a la destrucció.

Gris de campanya @ / Gris de campaña @

Gris de campanya @ /

Gris de campaña @

Philip Kerr

La Magana / RBA

496 pàgines. 20 euros

A Bernie Gunther l'enganxa la marina nord-americana sortint de Cuba i l'engarjolen per criminal de guerra. El servei secret el sotmet a interrogatoris dels quals van brotant els records de guerra tan esperats: la seva estada a Rússia amb les SS i a França. El millor títol de la sèrie.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_