Selecciona Edición
Selecciona Edición
Tamaño letra
AGENDA

La fusió entre la cançó i la tenora

ROGER MAS I LA COBLA

SANT JORDI

Petit Palau, Palau de la Música

15 d'abril

Roger Mas és una de les veus més autoritzades del panorama musical català, per solidesa de proposta, per coherència i perquè ha picat molta pedra. A més, és un estajanovista silent de la música. Mil projectes i una projecció sovint discreta. Un d'aquests projectes és fer un concert fora pistes: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi. Però, anem a pams, el cantautor solsoní ja havia col.laborat amb la Cobla Sant Jordi, però ara presenten per primera vegada un espectacle conjunt en un marc com el Palau de la Música.

En la presentació del cicle Bandautors del Palau de la Música, la passada tardor, Mas va apuntar que "la música de cobla, tot i que relativament moderna, resulta per a mi una mena de connexió ancestral, però sobretot representa a la perfecció el que més m'interessa: el camí del mig entre allò salvatge i allò cultivat". En qualsevol cas, Mas, prudent, va assegurar que l'experiment que proposava era complicat, caldrà veure-ho al Palau.

Sembla que Roger Mas necessiti reptes cada vegada més complicats. Després de dos discos com Les cançons tel.lúriques (2008) i A la casa d'enlloc (2010) es podia esperar qualsevol cosa. Però ha recuperat experiències de Les cançons tel.lúriques per enfocar aquest concert, que potser dóna més recorreguts. Cobla i tenora són una parella que agrada a Mas. De fet, l'obsessiona com conjuminar el seu món i el de la sardana. La posada en escena, la microfonia, la selecció de temes, fa setmanes que estan pensats. Al Palau hi haurà una cita exigent, un còctel de cançó i cobla on la música popular sortirà de pertot. I aquí Roger Mas se sent com a casa.

El cantautor de Solsona ha exclamat que la Cobla Sant Jordi és formada per "gorgeous musicians!" ("músics brillants!"). Ho va fer a través del seu perfil de Twitter després de la primera sessió de preparació per al concert que oferiran el 15 d'abril al Palau de la Música Catalana. Mas també va qualificar el primer assaig com a "magnífic".

Xavier Guitó, que acostuma a acompanyar Mas al piano i a la veu, és l'encarregat d'arranjar les peces per a cantautor i cobla.

D'altra banda, i amb la diada de Sant Jordi a la vista, Roger Mas és notícia. El periodista Francesc Bombí-Vilaseca publica La pell i l'os (Satelite K), un llibre sobre les cançons de Roger Mas. Es tracta d'un volum que ressegueix la vida i l'obra d'aquest cantautor per descobrir qui hi ha al darrere.

* Este artículo apareció en la edición impresa del Jueves, 14 de abril de 2011