Febre pel documental musical
La 8a edició de l'In-Edit Beefeater projectarà 68 títols en una setmana
Com cada tardor des de fa vuit anys, els millors documentals musicals es projecten a Barcelona gràcies al festival In-Edit Beefeater. Va començar sent un esdeveniment minoritari ?al 2003 hi van acudir 1.200 espectadors?, però l'any passat va arribar als 21.500 visitants. No queda gaire clar si els barcelonins s'han tornat més cinèfils, més melòmans o més festivalers o si s'han contagiat de la febre pel biopic. Sigui com sigui, ha arribat el moment de fregar-se les mans amb emoció, agafar el subratllador groc i seleccionar entre 68 títols.
L'estrena del documental Barcelona era una fiesta (underground. 1970-1983), un retrat del grup contracultural dels setanta explicat per als que en van formar part, com Mariscal o Pau Riba, donarà aquesta nit el tret de sortida al festival, que s'allargarà fins al 7 de novembre.
El raper Lil Wayne, les reflexions del gurú del rock intel.lectual Brian Eno; la quotidianeïtat del cantautor suecoargentí José González o un retrat de l'avi del metal, Lemmy, líder de Motorhead són alguns dels protagonistes dels títols d'aquesta edició.
D'altra banda, aquest any es farà un gran homenatge a uns dels pioners del cinema documental, la parella de realitzadors D.A. Pennebaker i Chris Hegedus, amb la projecció de Don't look back, seguint Dylan en la seva primera gira anglesa o el "rockmuentary" Monterey Pop (el primer gran festival de la història) o el fenomen fan de David Bowie a Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
Una de les novetats d'enguany és que el Taxidermista, a la plaça Reial, es convertirà en el bar oficial del festival, on podrem gaudir de José González com a discjòquei o d'una nit dedicada al segell Creation, protagonista del documental Upside Down: The Story of Creation Records, que repassa la trajectòria de la discogràfica que va fitxar els Oasis quan eren uns desconeguts i després va vendre la seva ànima al diable. A continuació, una petita selecció del que s'hi podrà veure.
Brian Eno: Another green world. Un sobri documental de la BBC on veiem Eno reflexionant sobre música, però també discutint sobre ciència, història o cibernètica.
Who Is Harry Nilsson (and Why Is Everybody Talkin' About Him?). Qui hi havia darrere l'home que cantava a Cowboy de mitjanit? Un documental repassa la biografia d'aquest one hit wonder.
Lemmy. Lemmy, l'avi del heavy metal és retratat per dos fans que, amb els anys, s'han convertit en fotògrafs i cineastes.
Tom Zé, astronauta libertado. El 2008 l'il.luminat multinstrumentista brasiler visita Astúries per oferir un taller de música. El seu viatge ens porta a un altre: el de la seva carrera.
A propósito de Rodríguez. Ramón Rodríguez es va reinventar fa dos anys com a The New Raemon. Ara explica les misèries quotidianes amb les que ha teixit unes lletres que han seduït el públic indie nacional.
Strange Powers: Stephin Merritt and the Magnetic Fields. Merritt és el líder de The Magnetic Fields i un creador compulsiu amb fama d'antipàtic que aquí obre les portes al seu dia a dia.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.