_
_
_
_
REPORTATGE

Off Sónar

Des de fa uns quants anys, durant la setmana que se celebra el Sónar, diverses discoteques, galeries d'art, segells i col·.lectius preparen festes paral.leles a la programació oficial oferint un menú variat. Qualsevol lloc és vàlid per celebrar la setmana musical per excel·lència a la ciutat: la piscina d'un hotel de luxe, un carrer del Raval, un catamarà a alta mar o els locals habituals de l'escena electrònica barcelonina. A més a més, el propi festival consolida la tendència d'organitzar diferents actes alternatius a la programació oficial.

El Raval sona

Festival Paso de Zebra. La dissenyadora de moda francesa Virginie Verrer va obrir fa poc més d'un any el col·lectiu Muchafibra al carrer Carretes, al bell mig del Raval. Es tracta d'un espai de 200 metres quadrats on, a canvi d'un petit lloguer, els dissenyadors poden disposar d'un lloc de feina (amb tota la maquinària que necessiten) per realitzar les seves creacions. Ara, amb motiu del Sónar, la Virginie ha organitzat conjuntament amb l'associació cultural El Colmado la primera edició del Festival Paso de Zebra, que se celebrarà al mateix carrer Carretes. 27 dissenyadors —entre ells els de Mucha Fibra, com la sueca Ida Johansson, que aquest any ha debutat a Cibeles i la pròpia Virginie amb la seva marca Aubergine— tindran una paradeta on vendran peces de les seves col·leccions. L'associació El Colmado s'ha ocupat d'omplir el carrer de música i poesia amb les actuacions — gratuïtes— de la cantant francesa Petit Sof o la Cecilia Jiménez —que presenta un espectacle de nanes— i la celebració de dos recitals poètics. Alguns dels bars i restaurants del carrer, com el Lempika o Las Fernández se sumaran a la cita amb aperitius especials i discjòqueis.

Minus Ghost Space. Durant els tres dies del festival, una de les galeries més alternatives de Barcelona, Miscelania, es transformarà en "un espai d'activitats paranormals", com defineixen des de la galeria, on hi haurà discjòqueis, projeccions, performance, una exposició de Dave Houle i marxandatge especial de Plastikman, una de les estrelles del festival. Hi haurà vi i cava a un preu especial.

Electrònica amb vistes

Ja fa uns anys que les festes a les terrasses dels hotels més moderns posen la nota de glamur a l'Off Sónar. L'últim a apuntar-se a la llista ha estat l'Hotel W Barcelona, més conegut com a hotel Vela, a peu de platja. La terrassa es convertirà en una pista de ball amb Gregor Tresher (Break New Soil) o Luna City Express (del segell Moon Harbour). També hi haurà festa a l'Hotel Silken Diagonal —amb piscina inclosa i vistes increïbles— i a l'Hotel Granados, que ha programat una sessió de tecno per divendres.

Festivals paral.lels

Sala Apolo. Les dues sales del carrer Nou de la Rambla celebren, com cada any amb motiu del Sónar, les festes Versus. La DJ alemanya Ellen Allien serà una de les artistes que passarà pel local del Paral·lel, que també espera Chicks on Speed, Mark Broom, Detroit Gran Pubabhs o Dj 3000. Divendres se celebrarà la festa Kompakt amb les actuacions del seu capo, Michael Mayer, i també Superpitcher i Gui Boratto.

Festival Wall of Sound. Wall of Sound, Pias i Nublo Live presenten avui Radioactive Man, Kids on Bridges Live, Ocelot, Infadels,Yall i 2 Pias djs. L'escenari de fons no pot ser més estiuenc: la discoteca Oasis de Barcelona que compta amb una piscina gegant a l'aire lliure.

Moog. Com cada any aquesta discoteca del Barri Gòtic, coneguda per les sessions d'electrònica a la sala de baix i les de pop rock a la —molt més petita— sala de dalt, ha preparat una festa especial per al dissabte. Serà una nit temàtica amb els comandants dels segells canadencs Wagon Repair (Mathew Jonson) i Cynosure Recordings (Mike Shannon), tot un referent de culte en l'escena electrònica.

Be Cool. Si a l'Apolo es diuen Versus, aquí es diuen festes Radar'10. Pels plats del local hi passaran Jozif (Mog) + (02:00 h.) Nicolas Jaar (Wolf + Lamb), entre d'altres.

Razzmatazz. La sala del Poble Nou celebrarà diumenge Something very, very epic!, una festa especial a ritme de hip-hop, funky, house i electrònica amb dues formacions britàniques, Numbers i Butterz i dues nacionals, The bus i Desparrame.

Sónar obert

Constel.lacions. El Planetari del CosmoCaixa presenta, durant els tres dies del Sónar, un espectacle audiovisual en el qual, a través d'uns electro-imans, els artistes Stephan Mathieu i Carolina Mikalef generen una vibració contínua de les cordes d'un clavicèmbal. El so es va expandint fins a omplir l'espai del planetari.

Digital Music 2.0 / 10. A l'auditori del MACBA hi haurà diverses sessions dedicades a les noves tendències del negoci musical i els casos d'èxit internacional. Entre els ponents hi haurà el vicepresident d'Aliances Estratègiques de Spotify, Paul Brown, i el director estratègic del segell britànic Beggars, Simon Wheel.

'El que vull és que la gent senti'

Ryoki Ikeda (Japó, 1966) insisteix en què les seves composicions i projeccions audiovisuals no tenen missatge, que el que vol és emocionar el públic. No vol que aquesta nit els visitants s'acostin a l'amfiteatre del Grec amb una idea preconcebuda del que veuran, per això es nega a parlar del contingut de Spectra. El que se sap és que gràcies a 64 projectors de llum situats a l'escenari del Grec, una immensa columna lluminosa s'erigirà des del centre de l'amfiteatre fins al cel i que el monument es podrà veure fins a 10 kilòmetres de distància.

"Jo poso la meitat i l'entrega del públic la resta. Sense la gent aquesta peça no seria res. Un cop tinc muntada la instal·lació, m'assec i observo els visitants, com reaccionen, com es mouen entre els sons i la llum", assenyala el compositor. "Això és art públic, hi ha moltes coses que no es poden controlar, com quanta gent vindrà o el clima. A París, per exemple, va ploure una mica i el resultat va ser increïble, perquè semblava que caiguessin estrelles fugaces. A Amsterdam, en canvi no va passar".

Ikeda, que ja ha participat en el Sónar en dues ocasions i que l'any passat va fer una performance al Grec, també oferirà aquesta nit, en aquest cas als jardins, dos passis del show audiovisual en directe Test pattern —un a les 22.30 i l'altre a les 00.30 hores— en el qual un programa a temps real transforma els patrons d'àudio del compositor japonès en codis de barres sincronitzats sobre la pantalla, donant com a resultat intenses imatges en blanc i negre que es convulsionen en la foscor sobre una ban-da sonora.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_