_
_
_
_
LLIBRES

Parades electròniques

En menys d'un any la tendència ja ha canviat. Abans els editors tenien dubtes de si calia fer el salt o no; ara no n'hi ha ni un amb el tema; ara, els únics dubtes són només els ritmes i algunes pors colaterals". Pocs en saben a Catalunya tant sobre l'actitud i estat anímic del sector editorial envers el llibre digital que Enric Faure, responsable d'Edi.cat, la plataforma digital de llibres que enguany viurà el seu segon Sant Jordi, però el primer ja amb competència.

"D'un Sant Jordi a un altre hem incrementat les vendes un 300%, el que passa és que són encara xifres molt baixes", admet Faure. Però ja hi som...

Edi.cat ofereix ara per ara gairebé mig miler de títols, en principi la meitat dels que proposa la més jove Leqtor, segons informen ells mateixos. Però ni l'una ni l'altra aporten gaires novetats que siguin simultànies a la sortida del títol en paper: no arriben a mitja dotzena. Si més no, en aquesta Diada. "En molts casos, ni els autors ni els editors tenim els drets d'explotació digital; a més a més, hi ha una d'aquelles pors que dèiem abans: molts no volen que l'edició digital coincideixin perquè temen que pugui perjudicar les vendes del llibre en paper; en el nostre cas, i crec que tots al final, anirem per la simultaneïtat".

Està tot tan embastat en el món del llibre digital que, per no quedar clar, no ho és ni el preu. Així, per exemple, Se sabrà tot, de Xavier Bosch, (premi Sant Jordi que surt alhora en paper i en digital) val en el format electrònic exactament el mateix (20 euros) que el de paper. D'altra banda, entre les mateixes novetats electròniques hi pot haver diferències que tripliquen preus. "Sembla confirmar-se que el que oscil·la entre un 20 i un 40% més barat que el paper xuta; és a dir, un preu entre 10 i 12 euros de mitjana; els nostres es belluguen entre nou i 11; la veritat, 20 euros o més per un e-book crec que no funcionarà", llança Faure.

Una mitja dotzena de plataformes digitals funcionen més o menys ara a tot Espanya. Comença lentament a construir-se un canvi de model econòmic i de paradigma en el món del llibre. I a Catalunya, el primer repte és, entre d'altres: com afronta una editorial de llibres electrònics, o sigui no tangibles, una Diada com el 23 d'abril?

Doncs en tots dos casos, amb paradeta igual que les editorials i llibreries de llibres normals. I com cridar l'atenció? A la de Leqtor, els autors, en lloc de signar llibres, hi accediran a fer-se una foto amb els lectors, que es penjaran al web de la plataforma; des d'allà cada lector se la podrà descarregar a partir d'un codi i fer-ne tantes còpies com vulgui o deixar-se-la al mòbil.

Els d'Edi.cat faran demostracions als visitants perquè experimentin la lectura digital amb els lectors de ciberllibres, del que en sortejaran un i 10 llibres electrònics. Això sí, tot es farà en una caseta... amb llibres físics.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_