_
_
_
_

La rebotiga

Valentí Almirall, guió segons com, dones, Baxter

Tot Valentí Almirall, primera entrega

A banda d'un bon reguitzell de llibres que ja venien testats en la batalla periodística, quinze diaris i vint-i-cinc revistes, a partir de 748 textos, van conformar la plataforma des d'on l'advocat i polític barceloní Valentí Almirall (1841-1904), un dels pares del catalanisme polític, va desenvolupar les seves idees. Per primer cop, l'estudiós del periodisme Josep Maria Figueres ofereix el primer dels tres volums del que serà l'obra completa, que estarà formada per un miler de referències. En aquestes 300 primeres, amb diversos inèdits, —entre els quals Impressions d'una excursió d'estiu (a La Renaixensa, 1886)— federalisme i catalanisme, cròniques de viatges a Suïssa i Itàlia i garrotades al proteccionisme, el carlisme i a l'aristrocràcia d'espardenya. Biobibliografia completa. Volum necessari. Valentí Almirall. Obra completa (1867-1879). Volum I. Edició de Josep Maria Figueres. Institut d'Estudis Catalans. 1.063 pàgines. 60 euros.

Ciència (seriosa) per a guionistes

Com estirar el conflicte mantenint l'interès, allargassar les trames, què fer dels personatges paradoxals i com utilitzar-los, com resoldre que l'actor o l'actriu sobreactuïn... Tots els problemes que de debò es pot trobar un guionista just abans o just després d'haver escrit el text (en realitat, l'únic moment on es pot retocar) són la raó de ser i el que fa diferent el llibre de Joan Tharrats, El guió, segons com. Per a qui l'enfocament el faci dubtar, només cal recordar dues coses del currículum de l'autor: és llicenciat en psicologia i professor de Guió Aplicat i Ficció Televisiva de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i ha estat guionista de sèries com Jet Lag i Dinamita o l'espai APM?. El guió, segons com. Escriure per a cine i televisió amb les seves circumstàncies. Joan Tharrats. Trípodos. 143 pàgines. 15 euros.

Una família segons sis dones

L'àvia, les dues filles, la néta, un nét transexual i la jove assistenta de la família que és peruana. Aquestes són les sis dones que, a manera d'un calidoscopi, aniran oferint la rebotiga de la família protagonista d'aquesta peça teatral, amb què el veterà dramaturg valencià Manuel Molins ha aconseguit el premi Octubre de Teatre. "Troianes del segle XXI", bateja en la introducció l'expert Francesc Foguet a la mitja dotzena de dones que "fortes i amb vida interior rica" ho exterioritzen, però, "amb un sobrepreu de dolor". Dones, dones, dones. Manuel Molins. Tres i Quatre. 94 pàgines. 12 euros.

Nou festí de Baxter

De nou l'escriptor nord-americà que millor juga amb l'ambigüitat, amb la misteriosa intenció darrere dels seus personatges, Charles Baxter, arriba als prestatges catalans, on va rebre el reconeixement dels llibreters ara fa vuit anys amb la sorprenent El festí de l'amor. El malson de Nathaniel serà Jerome, que sap de la seva vida coses que ningú, en principi, li ha explicat. Li apareixerà a la universitat i, després, d'adult. I sempre amb els mateixos terrorrífics resultats. El lladre d'ànimes. Charles Baxter. Traducció de Núria Parés. La Magrana. 217 pàgines. 19 euros.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_