_
_
_
_
_
Llibres

La Rebotiga

Isak Dinesen, Catalanisme, Pompeu Fabra...

El 'destí' d'Isak Dinesen

Si algun element fa de cordó umbilical de la producció literària d'Isak Dinesen (àlies de la danesa Karen Blixen, 1885-1962) és la presència i -la força- imparable del destí sobre els seus personatges. En aquesta inquietant novel·la, el senyor Clay posa en marxa un estrany i imparable mecanisme a partir de proposar a un jove mariner que passi la nit amb la seva jove esposa ja que ell no ha pogut concebre un hereu. La història immortal. Isak Dinesen. Traducció de Maria Rossich. Viena Edicions. 128 pàgines. 16,50 euros.

Històries breus del catalanisme

El debat sobre el nou Estatut d'Autonomia i també l'aparició de formacions que aposten directament per l'independentisme ha revifat l'interès pels coneixements sobre el moviment polític del catalanisme. La mostra és l'aparició simultània de dos llibres sobre el tema. En el cas del de Lluís Duran, es tracta d'una documentadíssima relació dels fets fins a la dictadura de Primo de Rivera, recolzada amb les veus dels principals historiadors. Una d'aquestes, Josep Termes, l'autor de la segona obra, on redobla el clau de la seva tesi del naixement popular del moviment catalanista. Breu història del catalanisme / Nou resum d'història del catalanisme. Lluís Duran / Josep Termes. Abadia de Montserrat / Base. 233 / 229 pàgines. 14,25 / 17 euros.

Pompeu Fabra vist per Bladé

Els cafès de Montpeller van ser l'escenari, més d'un cop i més de dos, de les trobades que Artur Bladé i Desumvila tingué a l'exili amb dos personatges irrepetibles de la història cultural de Catalunya: d'una banda, Pompeu Fabra, l'enginyer del català modern; de l'altra, Rafael Moragas, àlies Moraguetes, crític i historiador de la música, periodista i director artístic i escènic del Liceu (1912-1939). La vida dels dos personatges conformen el setè volum de l'obra de l'escriptor que publica amb rigor Cossetània, tot enriquint la recuperació dels catalans dels anys 20 i 30. El senyor Moragas, 'Moraguetes' . Artur Bladé. Cossetània. 461 pàgines. 22,60 euros.

Ciència fàcil

Com els homenots de Josep Pla, Història de la divulgació científica parla de persones importants en el seu camp. Sergi Cortiñas ha fet un homenatge als divulgadors de la ciència. Des de Galileu Galilei a Isaac Newton; des de Nicolás Camille Flammarion a Charles Darwin; des d'Isaac Asimov a Carl Sagan, tots tenen en comú el seu afany de divulgadors, a més a més de científics. Cortiñas, professor de la Universitat Pompeu Fabra, parla dels esforços per trencar la barrera entre el fet científic i la gent no especialitzada. Ho explica amb rigor i amb un llenguatge planer, des de l'esforç de resumir allò complex i fer-ho, com els mestres citats, entretingut i assequible. Història de la divulgació científica. Sergi Cortiñas. Eumo. 198 pàgines. 25 euros.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_