_
_
_
_

Fites per gaudir del 2010

L'agenda cultural de Barcelona cada cop és més àmplia i diversa. La llista d'esdeveniments de tota mena és llarga, però aquí us oferim un tast d'algunes de les millors fites que podrem gaudir en els terrenys de l'art, la música popular i el teatre durant aquest any 2010 en què, a més, obriran nous centres escènics i d'exposicions.

EXPOSICIONS

No ens volem avorrir

Mai més faré art avorrit , escrivia John Baldessari una i altra vegada en un vídeo de 1971. Ens n'alegrem que fos així i que hagi donat de si l'exemple entre molts dels artistes de la nova generació. L'artista californià, per a qui l'humor i la bellesa no entren en contradicció amb el rigor conceptual, serà un dels protagonistes d'aquest 2010. A partir de l'11 de febrer, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) presentarà la gran retrospectiva sobre el seu treball que ara es pot veure a la Tate Modern de Londres.

Segur que també serà divertida la doble exposició que farà Pipilotti Rist a la Fundació Miró de Barcelona i la Fontana d'Or de Girona. Serà al juny i és de preveure que l'artista suïssa, a més d'una selecció de les seves impactants i belles videoinstal·lacions, ens sorprendrà amb alguna peça nova. Un altre protagonista de l'any serà Miquel Barceló, que ocuparà l'estiu amb una gran retrospectiva a Caixaforum i la més sorprenent exposició dedicada al seu treball primerenc, el més gamberro i experimental, que es podrà veure a l'Arts Santa Mònica. En un àmbit més històric, destaca la mostra dedicada a Marià Fortuny Madrazo, fill del pintor de La Vicaria i conegut pels seus dissenys de moda, que presentarà La Pedrera a partir del 2 de març. I a Caixaforum, els cinèfils gaudiran amb el voluptuós món de Federico Fellini, a qui se li dedica una mostra a partir del 17 de febrer.

Retrospectives de John Baldessari, Pipilotti Rist, Fellini, Barceló i Ocaña
L'obertura del Canòdrom i de la Tàpies són les fites més esperades

Però, més enllà d'aquests i d'altres noms propis que ompliran la cartellera expositiva, aquest serà un any molt interessant per a l'art contemporani. El CCCB vol obrir el debat el 24 de febrer amb Atopia , la primera gran reflexió sobre el tema que té com a comissaris Ivan de la Nuez i Josep Ramoneda, qui la va presentar assenyalant que es fixen amb obres que no renuncien a l'emoció amb un intent d'invertir "la tendència que a l'art només s'hi arriba per la via de la frigidesa". Aquest "desafiament" tindrà, potser, la seva contestació des dels sectors més ortodoxos. Tanmateix, l'atenció en aquest camp estarà fixada en l'obertura del Canòdrom, el nou centre d'art de Barcelona que dirigeix Moritz Küng i que, malgrat que encara no se'n coneix el programa, tothom espera que sigui un revulsiu per a l'escena local a partir de l'estiu proper. També reobrirà portes a la primavera la Fundació Tàpies -en principi amb una exposició relacionada amb la fabulosa col·lecció particular de l'artista- i es podrà començar a veure les línies de la seva responsable d'exposicions, Laurence Rassel. Un altre canvi significatiu ha tingut com a protagonista La Virreina. El seu nou responsable, Carles Guerra, començarà a desplegar un programa que s'iniciarà al març amb un conjunt d'exposicions que, amb el títol comú de Guia secreta de la Rambla , inclouran mostres de Misserachs, Frederic Badell i Ocaña, aquest últim amb una retrospectiva comissariada pel també artista Pedro G. Romero.

De fet, la Rambla també serà protagonista de l'exposició dels fotògrafs Jordi Bernadò i Massimo Vitali a l'Arts Santa Mònica (abril-juny) i la trobarem també a la retrospectiva de Benet Rosell al Macba (juny-octubre) amb la peça que va realitzar el 1981 amb Muntades. Per a aquesta exposició Rossell presentarà un nou projecte sobre la desaparició de la Barcelona canalla que se centrarà en el Paral·lel.

I és que l'urbanisme serà un dels protagonistes de l'any. Encara falta una de les grans exposicions de l'Any Cerdà, la que organitza el Museu d'Història de la Ciutat a partir del febrer i també, entre moltes altres activitats, el congrés sobre el futur de les regions metropolitanes que es farà al CCCB al juny. Tot plegat, un petit tast del que ens espera aquet any 2010 en què Barcelona mirarà de vendre el seu model també a l'Exposició Universal de Shanghai que, a partir del maig, es convertirà en el gran aparador del món.

TEATRE

El millor encara ha d'arribar

Són tantes i tan atractives, almenys sobre el paper, les estrenes teatrals que ens esperen aquest 2010 que no he trobat cap altre títol millor per a aquestes línies que el d'aquella cançó que va popularitzar Frank Sinatra amb Count Basie, The Best Is Yet to Come. Anant, doncs, al gra i per ordre més o menys cronològic tenim: un Mamet, American Buffalo, amb direcció de Julio Manrique (Teatre Lliure, del 14 de gener al 14 de febrer); un Brecht, Der Aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui, l'últim muntatge de Heiner Müller sobre l'ascens de Hitler i que compta amb Martin Wuttke com a protagonista (Teatre Lliure, 22 i 23 de gener); un Bergman, Escenes de matrimoni / Sarabanda, amb dramatúrgia i direcció de Marta Angelat i encapçalat per Mònica López i Francesc Orella (Teatre Nacional de Catalunya, del 20 de gener al 28 de febrer); un Eduardo de Filippo, Natale in Casa Cupiello, dirigit per Oriol Broggi i amb Pep Cruz i Bruno Oro, que convertirà la Biblioteca de Catalunya, després de tantes tragèdies, en un espai per a la comèdia (a partir del 22 de gener). A més, el 15 de gener L'Antic Teatre, que gestiona Semolina Tomic, tornarà a obrir les seves portes després d'haver superat la primera fase de les obres de remodelació i millora del local.

El mes de febrer destaquen: una visió innovadora del clàssic de Rusiñol, L'auca del senyor Esteve, amb dramatúrgia de Pablo Ley i Carme Portaceli, directora també del muntatge (TNC, del 3 de febrer al 21 de marc); un Goldoni, El cafè, sota la direcció de Joan Ollé (Teatre Romea del 5 de febrer al 5 d'abril) i la tornada als escenaris d'un clàssic dels musicals catalans gairebé 30 anys després de la seva estrena, La nit de Sant Joan de Dagoll Dagom, ara sota la direcció de Carles Alberola, i que suposarà la inauguració d'un nou espai escènic a la ciutat, Artèria Paral·lel, gestionat per la SGAE i dirigit per Ramon Muntaner (a partir del 23 de febrer). Per la seva part, el Teatre Lliure, que sembla que al 2010 tornarà a posar en marxa la seva seu de Gràcia, proposa un excel·lent muntatge de l'argentí Daniel Veronese, El desarrollo de la civilización venidera, versió de Casa de nines d'Ibsen (del 18 de febrer al 7 de març) i un nou muntatge dirigit i protagonitzat per Josep Maria Flotats, El encuentro de Descartes con Pascal joven, de Jean-Claude Brisville (del 24 de febrer al 21 de març). No podem posar punt final sense avançar el nou muntatge de Javier Daulte, Caperucita (La Villarroel, a partir del mes de març); el Platonov de Txèkhov en versió de Juan Mayorga i direcció de Gerardo Vera (TNC del 3 al 20 de juny); la nova creació de Iago Pericot sobre la violència, La Venus de Willendorf (del 7 al 18 de juliol) i una altra esperada reobertura, la del reformat Molino. Won't that be fine?

MÚSICA

Grups i músics imperdibles

Barcelona esdevé al 2010 un escenari imprescindible per a molts grups i músics que portaran les seves gires a la ciutat durant el primer any de la nova dècada que comença demà. Prepareu l'agenda i el llapis, perquè els primers mesos vénen carregats de concerts imprescindibles.

El Festival del Mil·leni portarà al Palau de la Música l'actuació de Michael Bolton (14 de gener). El rocker nord-americà de 59 anys hi presentarà el seu darrer treball, que porta per títol One World, One Love. Dins el mateix festival i repetint recinte, la banda de l'actor nord-americà Kevin Costner, The Modern West Band, actuarà en dues jornades a meitat de mes (18 i 19 de gener). Més endavant serà Joan Baez qui arribarà al Palau de la Música (2 de març), on la portuguesa Dulce Pontes ho farà dos dies més tard, el 4 de març. Aquest festival, un dels més eclèctics del panorama musical, també permetrà que Benjamin Biolay, una de les figures clau de la música pop francesa, hi actuï el dia 7 d'abril al Palau de la Música.

Amb el seu nou projecte Orchestrion el reconegut jazzman Pat Metheny inaugurarà el Festival de Guitarra a L'Auditori (21 de febrer). Clausurant-lo (20 de juny) hi trobem Paco de Lucia al Liceu, després de la seva darrera actuació al mateix espai fa tres anys. Pel Liceu també hi passaran el cantaor José Mercé (8 de març) i els madrilenys Marlango (20 abril).

Un altre festival, aquest cop a l'Hospitalet de Llobregat, celebra la seva 5a edició. És el Let's Festival (del 25 de febrer al 6 de març), que enguany té en cartell el pop valencià de La Habitación Roja, el rock psicodèlic dels Sidonie, Dorian i els seus ritmes ballables o el folk d'El petit de Cal Eril, entre molts d'altres. Continuant amb l'escena local, un dels concerts més esperats serà el debut de Quimi Portet al Palau de la Música, on presentarà el 23 d'abril el seu darrer treball Viatge a Montserrat", un dels més inspirats de la seva carrera.

De tota manera, l'actuació potser més esperada de la primera meitat de la temporada és la que tindrà lloc el 4 de maig al Teatre Zorrilla de Badalona, dins del festival Blues & Ritmes. Per primer cop a Espanya i en una única actuació a tot l'estat, Randy Newman permetrà que molts aficionats es treguin l'espina de no haver vist mai en directe una de les llegendes de la música nord-americana, a qui de vegades es compara amb figures com Cole Porter o George Gershwin.

Més endavant, del 27 al 29 de maig, el Primavera Sound fa deu anys i ho celebraran amb Pixies i Wilco encapçalant el cartell. I el Sònar, que se celebrarà del 17 al 19 de juny, ja té confirmats dos grups: el duo francès Air i els novaiorquesos LCD Soundsystem.

També passaran per la ciutat les gires d'artistes que o bé han tret disc a final d'aquest any o en presenten de nou al 2010. És el cas del grup de Yorkshire Arctic Monkeys, que el 6 de febrer actuen al Sant Jordi Club amb totes les entrades ja venudes. També estan quasi agotades les entrades per veure, en el mateix espai, l'italià Eros Ramazzotti.

El cantautor folk Adam Green actuarà a Razzmatazz, presentant el seu sisè àlbum titulat Minor Love (2 de març) i el 12 i 13 de març el Pavelló Olímpic de Badalona portarà, respectivament, els mítics Spandau Ballet i The Cranberries al seu escenari.

El plat fort de l'abril és les actuacions al Palau Sant Jordi del fenomen fan alemany Tokio Hotel (5 d'abril) i el londinenc Mika (18 d'abril). Els fans del cantant d'origen israelià podran corejar himnes com Grace Kelly o ja del seu últim disc, We are golden i Rain. El mateix Palau Sant Jordi serà l'espai on la cantant novaiorquesa Alicia Keys portarà la seva nova gira (2 de juny). L'actuació del virtuós guitarrista Mark Knopfler, que presentarà el seu darrer disc Get Lucky tanca la primera meitat de concerts del nou any al Pavelló Olímpic de Badalona (23 de juliol).

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_