Isaiah Berlin i el nacionalisme
Editorial Empúries acaba de publicar una antologia magnífica d'assaigs polítics del gran Isaiah Berlin (1909-1997), historiador de les idees i un dels intel·lectuals liberals més importants del segle XX: El veritable estudi de la humanitat , traducció de Laia Font i Dolors Udina, Barcelona, 2009: en català hi ha poques coses editades d'aquest gran teòric de la política moderna i contemporània, i aquest llibre ve a omplir un buit significatiu.
En l'espai de què disposem no resulta possible fer una ressenya com cal d'aquesta obra heterogènia, i per això ens centrarem en dos articles que inclou el llibre, en certa manera complementaris: "L'apoteosi de la voluntat romàntica" i "Nacionalisme". Quant a la segona qüestió, Berlin recorda que, des de l'obra política d'Aristòtil, ha quedat clar que els éssers humans s'agleven naturalment en diverses formes de societat: famílies, clans, tribus, ordres socials, classes, organitzacions religioses, partits polítics i, finalment, nacions i Estats. El fet que alguna d'aquestes associacions vagi ser, des de l'Antigor, tan consubstancial als homes va despertar un reguitzell d'explicacions i teories, des de Plató i Polibi fins als ja moderns o contemporanis nostres (o quasi) Maquiavel, Bossuet, Vico -no deixeu de llegir la versió catalana de La scienza nuova d'aquest, en edició de Rossend Arqués, Edicions 62-, Turgot, Herder -aquest, un dels referents del "pensament" pujolista-, Saint-Simon, Hegel, Comte o Carles Marx. Entre aquests, els uns pensaven en un regiment tirànic de la cosa pública (Plató, Marx), els altres veien la nació com una utopia social d'escasses dimensions (Owen, Fourier), i d'altres consideraven la nació un lloc de pas entre les societats més o menys informes, o sense gaire poder de congregació, i la forma sublimada del poder absolut que anomenem Estat, última via, avui com fa dos-cents anys aproximadament, per donar relleu i garanties a tota nació que maldi per afirmar-se d'una manera sobirana (Hegel).
Allò interessant dels dos articles que hem dit d'Isaiah Berlin resideix en l'assimilació de les dues categories que hi analitza: la puixança del romanticisme com ideologia i la progressiva constitució política de les nacions europees al llarg del segle XIX: "Hi havia un moviment que va predominar gran part del segle XIX a Europa i que era tan dominant, tan familiar, que només amb un esforç conscient d'imaginació podem concebre un lloc en què no fos present: tenia partidaris i enemics; les seves ales democràtica, aristocràtica i monàrquica; inspirava homes d'acció i artistes, elits intel·lectuals i les masses. [...] Potser no seria cap exageració dir que és un dels moviments més poderosos, en algunes regions el més poderós, que hi ha en el món d'avui.
[...] Aquest moviment és el nacionalisme".
Com ja hem dit, dues forces es van aliar per fer d'aquest moviment un actiu ideològic que encara dóna resultats emocionals i polítics: la difusió de les idees dels romanticismes anglès i alemany -que postulaven que els pobles defineixen la seva identitat en elements tan fonamentals, obvis i distints, com ara la llengua, la història ("real o imaginària", diu l'autor), l'origen ètnic, les tradicions o la gastronomia- i les conseqüències de les expedicions napoleòniques pel continent, causa, sens dubte -a Espanya, en aquest sentit, només cal llegir els Episodios nacionales de Pérez Galdós-, que les nacions envaïdes oposessin, a la idea il·lustrada de la uniformitat dels pobles sota la idea secular de la "ciutadania", la idea romàntica segons la qual cada poble posseeix uns trets diferencials suficients per convertir-se en una nació autònoma, i, en el millor o més inevitable dels casos, segons aquesta lògica, en un Estat independent.
Molts pobles d'Europa van aconseguir això durant el segle XIX o ho han re-aconseguit als últims decennis, després de la caiguda del mur de Berlín. D'altres, havent viscut en Estats molt potents o centralistes, com és el cas de França o d'Espanya, han hagut de veure com l'ideari nacionalista es difuminava a mesura que els ideals romàntics es desdibuixaven sota l'embat de la nova burocràcia (Max Weber ho va veure més bé que ningú, i Kafka va metaforitzar en la seva obra les teories d'aquell i les del seu germà, Alfred), la industrialització, el mercadeig internacional i les potents i entròpiques onades d'immigració.
Per fi, per sobre de tota circumstància d'ordre polític, moltes nacions tenen problemes per afirmar-se com a entitat diferenciada quan topen amb les restes, encara molt potents, tant del concepte revolucionari francès del "citoyen universel", com contra les idees meta-històriques del socialisme. El nostre Salvat-Papasseit, que no era gens docte, ho va resumir, als seus articles sobre "La Nacionalitat i el Socialisme" (1916), amb aquests termes: "No és compatible el socialisme amb el nacionalisme". Doncs ja em direu...
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.