_
_
_
_

La Rebotiga

Pensaments, Ramon Llull, Cyrano de Bergerac...

Els perills de vendre's l'ànima, en vers

El savi que ven la seva ànima al diable a canvi de poders màgics i el coneixement de tot allò que sempre li ha estat ocult a l'home. La vella història alemanya (canviant savi o artista, segons l'autor, pel mag ambulant) ha estat la base del mite de Faust, que va tenir versió germinal en les mans de Goethe. Després, entre d'altres, de les traduccions de Maragall i de Lleonart, arriba ara la de Jaume Ortolà (premi Vidal Alcover 2005), en vers però sense rima, amb mínimes però justes notes i a cavall entre el classicisme i la naturalitat.

Faust. Goethe. Riurau Editors. 494 pàgines. 25 euros.

Cyrano de Bergerac escrivia ciència-ficció

Potser Edmond Rostand sigui l'únic dramaturg que va aconseguir fer creure que un personatge real només va existir en la ficció. El cas és que Hector Savinien Cyrano de Bergerac (1619-1655) va ser un important i prolífic escriptor que, a sobre, va fer una novel·la que es pot considerar de les primeres del gènere de la ciència-ficció. Aquesta és la que arriba ara, per primer cop en versió íntegra en català i tot recuperant la traducció de luxe que el 1934 en va fer Martí de Riquer (Viatge a la Lluna) pels famosos Quaderns Literaris de la llibreria Catalònia. Jordi Raventós ha versionat els fragments restituïts.

L'altre món. Hector Savinien Cyrano de Bergerac. Adesiara. 279 pàgines. 22 euros.

"Amonedar la saviesa" 1.376 vegades

El moralista i assagista francès Joseph Jouvert no va publicar cap llibre en vida. Es dedicava a omplir llibretes amb reflexions sobre el comportament humà, que ja se sap que dóna per molt i massa. Secretari de Diderot i amic de Chateaubriand, va ser aquest qui va donar a la humanitat els pensaments d'aquest culte i enginyós personatge, rei de l'aforisme: "Amonedar la saviesa. Encunyar-la en màximes, en proverbis, en sentències fàcils de retenir i de transmetre", va definir la seva obsessió. Del sexe a la política, del menjar a la religió, aquest llibre, traduït per Joan Casas, en recull 1.376.

Pensaments. Joseph Joubert. 550 pàgines. 22,90 euros.

Per a poder contemplar-se en Déu

Hi ha qui compara la seva estructura amb la de la Divina Comèdia de Dant o la de La ciudad de Dios de Sant Tomàs.Sigui com sigui, Llibre de la contemplació és una de les primeres grans obres de les lletres catalanes i també el primer text en prosa de Ramon Llull, que va sorprende desfent-se de tota tradició literària per -segons Josep Enric Rubió, que n'ha tingut cura- "treures de la màniga un gènere nou, una literatura confessional i consolatòria". La natura, la història i l'home són els temes sobre els que reflexiona.

Llibre de la contemplació. Ramon Llull. 382 pàgines. 20 euros.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_