Agenda
Música i representació
Instal·lació. Trepitjar un tapís per modificar el ritme de la narració audiovisual; cridar en un micròfon per activar els vídeos panoràmics; utilitzar la capturadora de rostres per formar part de l'elenc de personatges; manipular el nas i el pit d'un gegantí joystick antropomòrfic per modificar uns dibuixos, són algunes de les interaccions que Marcel·lí Antúnez proposa a l'espectador de la seva última obra, Metamembrana. Es tracta d'una instal·lació interactiva en xarxa, que es va inaugurar ahir simultàniament al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l'Espai d'Arts Roca Umbert de Granollers, el Centre d'Art Cal Massó de Reus, l'Espai 0.1 d'Olot i la Sala Sant Joan de Lleida.
L'obra ha estat produïda per i per a l'Anella Cultural, un projecte que interconnecta a través d'una xarxa de fibra òptica, Internet 2, diversos centres culturals de Catalunya. En cada seu, el muntatge és presidit per una pantalla panoràmica de 12 metres que permet a l'espectador introduir-se en un món interactiu, inspirat en la naturalesa hipertextual de les obres medievals flamenques de Bruegel o el Bosco. Mentre en aquelles bigarrades pintures l'espectador determina la narració amb la seva pròpia mirada, en la instal·lació d'Antúnez ho fa a través de diverses interfaces, connectades amb un dispositiu creat especialment per permetre al públic el control d'animacions gràfiques, vídeos i sons.
Els continguts són en la seva majoria pregravats, però inclouen imatges captades en temps real per les webcams instal·lades en les cinc seus, relacionades també a través d'un atípic instrument musical, que genera una xarxa de sons polifònics. Metamembrana és la tercera entrega del Projecte Membranes, que inclou la conferència mecatrònica Protomembrana i la performance Hipermembrana. Juntes plasmen la representació cosmogònica d'Antúnez i revaloren els conceptes de mite i cosmogènesi. Metamembrana, de Marcel·lí Antúnez. Diverses seus. Fins al 13 de febrer. www.marceliantunez.com.- ROBERTA BOSCO
MÚSICA
BarnaSants. El cantautor barceloní Rafa Pons (a la imatge) inaugura avui la catorzena edició del cicle BarnaSants, l'únic certamen dedicat a la cançó d'autor que se celebra a la Península. Pons presentarà al Teatre Juventut de L'Hospitalet de Llobregat el seu segon disc, titulat Insisto, on practica una nova mescla estètica que va del rock a la rumba o les rancheres.
Pons donarà el tret de sortida a una cinquantena de concerts que se celebraran fins al 22 de març en diversos locals de Barcelona, L'Hospitalet, Sant Cugat del Vallès, Molins de Rei, Girona i Sant Feliu de Llobregat. Com ja és norma en el certamen els noms d'intèrprets joves es barregen amb els d'artistes ja consagrats, entenent el món de la cançó d'autor en el seu context més ample i desprovist de fronteres. Cinc concerts més se celebraran al llarg d'aquesta setmana en el marc del festival. En la parcel·la internacional, la cantant grega Savina Yannatou, l'històric cantautor aragonès Joaquín Carbonell i Le Croupier presentaran a la sala barcelonina Luz de Gas els seus nous treballs, editats recentment, mentre que Abús i Cesk Freixas completaran l'oferta respectivament al club barceloní Harlem i a la sala La Mirona de Salt.
D'entre la resta de la programació destaquen presències de tant pes en el sector com les d'Elliott Murphy, Paco Ibáñez, Kiko Veneno i Albert Pla al Teatre Juventut de L'Hospitalet, o Aute, Pedro Guerra i amics i Los Secretos al Palau de la Música. En l'àmplia programació podem trobar noms com Antonio Vega, Gerard Quintana, Javier Krahe, o Uxia, Le Petit Ramon, Vicente Feliu, Quilapayún, o el bolerista Moncho, que actuarà a les cotxeres de Sants, l'escenari on va néixer aquest festival. Barnasants. Diverses seus. Fins al 22 de març. www.barnasants.com- MIQUEL JURADO
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.