_
_
_
_
Lletres

L'estructura del poeta

Joan Margarit és arquitecte i ha estat catedràtic d'estructures de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona. I no hi hauria el poeta sense l'experiència de l'arquitecte expert en estructures. L'obra del seu despatx, que ara s'anomena 2 Buxadé, Margarit, Ferrando S.L., va apostar des del principi per una arquitectura basada en la precisió tècnica i la presència de l'estructura i, per tant, d'un cert anonimat i d'una clara voluntat de neutralitat expressiva.

Possiblement la creació més completa és la gran cúpula del Mercat de Bestiar a Vitoria (1975), aixecada amb una preciosa malla estructural lleugera, un mercat que, quan va estar acabat, ja no tenia sentit que mantingués aquest ús, i va passar a ser Palau de Congressos i ara és el Pavelló Fernando Buesa Arena, sempre remodelats per Margarit i Buxadé. Entre les seves obres hi figuren intervencions molt emblemàtiques, com ara la col·laboració amb Federico Correa i Alfonso Milà en l'Estadi Olímpic de Montjuïc (1985-1992), i la rehabilitació de la fàbrica Aymerich, Amat i Jover en Museu de la Ciència i la Tècnica a Terrassa (1996), convertint-ho en una lliçó de construcció en deixar vista l'estructura de maó de les voltes de Lluís Muncunill.

I és que, de fet, Margarit ha estat, essencialment, professor, junt amb Carles Buxadé: una parella ocurrent, brillant i molt didàctica, que va posar a punt diversos mètodes de càlcul d'estructures, el més conegut, el mètode Margabux, i que han creat tota una escola de tècnics i professors. Aquesta habilitat en les estructures i en una arquitectura sòbria els ha portat a gran quantitat d'obres, des de conjunts d'habitatges fins a la reconversió de les instal·lacions i dipòsits de la companyia d'aigües a Cornellà en Museu de l'Aigua (2005). I també els ha portat a fer el projecte estructural per a la finalització de les obres de la Sagrada Família, un fenomen sempre polèmic, però que encaixa amb el tarannà de Margarit i Buxadé: acceptar fer la feina necessària; i necessari és que s'aguanti el temple que tants visitants vénen a admirar a Barcelona, per molt que alguns elitistes el menyspreïn.

Però més enllà d'haver realitzat grans obres, allò que més aflora en els poemes de l'experiència de Joan Margarit és la visita a les cases de pilars amb esquerdes, bigues amb aluminosi, cuines rònegues i instal·lacions obsoletes, en els barris perifèrics de Barcelona: Besòs, La Pau, Sant Roc, Parera, Espronceda. És en aquests escenaris de la vida real i crua, del tècnic que repara i reforça incansablement (uns 12.500 habitatges rehabilitats) i dels habitants que hi sobreviuen, on l'arquitecte i el poeta es fusionen en la mateixa persona.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_