_
_
_
_
Extra de Festa Major

Oposició "lleugera"

Ja se sap que a l'Europa de l'Est s'explicaven molts acudits, generalment sobre la incompetència del sistema o l'estupidesa dels dirigents. Era una forma "lleugera" d'oposició, i avui, quan es reuneixen uns quants escriptors d'aquells països poden passar unes hores estupendes intercanviant-ne. Com a metàfora de com n'és de primitiva i tosca la gent del camp, a Romania em van explicar aquest: un matí, un camperol molt pobre i miserable està llaurant el seu camp de naps i per casualitat l'aixada topa amb una làmpara, el camperol la frega, surt un mag i li diu: "en agraïment per haver-me alliberat, et concediré un desig, però pensa ben bé el que em demanaràs perquè no te'n concediré cap altre...". El camperol es queda una bona estona meditant i per fi exclama: "que es mori la cabra del veí". Suposadament és un acudit romanès, pero a Polònia també el conten i allà el camperol és polonès, i a Dinamarca és danès, i a Eslovènia, eslovè... etcètera.

A Praga tenien aquell acudit sobre la prototípica mare jueva que segons el tòpic és avara i sobreprotectora. Un dia passa amb el seu fillet pel pont Carles, on hi ha un venedor de gelats, i el nen demana: "mamà, compra'm un gelat, mamà, compra'm un gelat. La mare, és clar, s'hi resisteix: "ets ben boig, un gelat, i ara, costa tres corones!". Però el nen insisteix tant que al final, la mare hi accedeix.

Deu anys més tard la mateixa mare i el nen, que ara és un noi amb barba, passen pel mateix pont. En lloc del venedor de gelats hi ha una font de cervesa, i el noi demana: "mare, paga'm una cervesa, si us plau, una cervesa....". La mare respon: "que t'has tornat boig? Cervesa, després del gelat?".

No sé on, Zizek, que explica en els seus llibres molts acudits, conta aquest sobre una emissora de ràdio boja on truquen els oients. Suposo que Zizek l'utilitza per il·lustrar les penúries de la vida a la URSS o per comentar la semàntica de la veritat oficial en aquell país:

Truquen a la ràdio i pregunten: "és veritat el que he sentit, que a l'Abramovich li ha tocat un cotxe nou a la rifa del koljós?"

El locutor respon: "sí, és veritat. Encara que en realitat no ha estat un cotxe, sinó una bicicleta.... I tampoc no és nova, sinó de segona mà... I de fet no li ha tocat, sinó que li han robat".

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_