_
_
_
_

Paraules de polítics

És descoratjador sentir com parlen els polítics, tant pel que fa al correcte ús de la llengua com als continguts. La llengua, tant el català com el castellà, és sistemàticament maltractada, no tan sols pels polítics, també pels mitjans de comunicació, sobretot els audiovisuals. Comencem pel més senzill. Tan difícil és distingir un verb transitiu d'un altre instransitiu? Quantes vegades hem sentit que tal o qual ha estat cessat? Doncs no, no senyor, un no pot ser cessat. Un pot ser destituït (verb transitiu) i un pot cessar (verb instransitiu).

Un conegut diputat d'Esquerra Republicana es va inventar tranquil·lament, en castellà, el verb "calendarizar", que no existeix en català ni en castellà. És de suposar que es referia a posar terminis. I per la gent de la cultura, el fals verb "comissariar" va que vola. Fa uns dies un catedràtic de la UB m'explicava que la majoria d'estudiants que arriben a les universitats desconeixen les normes mínimes de l'ortografia, de la gramàtica i de la sintaxi i que ja no se'ls hi té en compte, perquè no aprovaria ningú.

El mal ús de la llengua per ignorància és lamentable, però encara ho és més la seva utilització amb ànim d'enganyar els ciutadans. En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ens ha donat una autèntica lliçó. Ens va intentar vendre una captació d'aigua en lloc d'un transvasament. Afortunadament, el Diccionari de la Llengua de l'Institut d'Estudis Catalans ens ho deixa molt clar. Captar, primera acepció: demanar almoina. Potser es referia a això, el conseller? Transvasar: trafegar un líquid; fer passar aigua d'un riu a un altre.

A qui volia enganyar, el conseller? A la gent de Lleida, que té por de perdre l'aigua del Segre? Als cinc milions d'habitants de Barcelona i l'Àrea Metropolitana que veuen amb espant un futur de restriccions domèstiques?

Les paraules dels polítics fan tremolar. Només va faltar que Baltasar digués que va amagar el transvasament del Segre per les eleccions. Per por de perdre-les? És més important guanyar unes eleccions que informar la ciutadania del que ens ve a sobre?

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_