_
_
_
_

Vies contràries

Túnels

Roderick Gordon /Brian Williams

Empúries

446 pàgines. 16 euros

La invenció de l'Hugo Cabret

Brian Selznick

Cruïlla

534 pàgines. 20,50 euros

Túnels, de Roderick Gordon i Brian Williams, és l'enèsima obra de caire fantàstic proclamada com a hereva de la sèrie Harry Potter i candidata a succeir-la. Res tan lluny de la realitat. Túnels, la primera obra dels autors adreçada a infants i joves, té les virtuts d'algunes de les diverses sèries que ens han arribat els darrers temps -entre les quals hem descobert peces i autors destacables- com ara la consecució d'aventures que fan de bon llegir, però també els seus defectes, com ara l'excés de descripcions, una literatura gratuïta que omple pàgines de paraules supèrflues, i uns preàmbuls lents i extensos, i les etiquetes que tantes obres estrangeres porten a la solapa: el nombre d'exemplars venuts i de traduccions a altres llengües i els drets per a una propera pel·lícula. Traduït per Josep Alemany i Àlex Gombau, Túnels narra el descobriment per part d'un pare i un fill, afeccionats a les excavacions, d'un món subterrani que és una mena de mirall del nostre, alhora que un món hostil. Entre d'altres, la separació entre les forces del bé i les del mal, tan típica del gènere, també grinyola i esdevé ambigua.

Tot el contrari és La invenció de l'Hugo Cabret, del jove autor i il·lustrador americà Brian Selznick, que arriba al nostre país de puntetes, tal com va arribar el primer llibre de Harry Potter, i pot succeir-li el mateix. El temps i els lectors ho diran, tal com van fer amb el jove mag, que elevaren a la categoria reina i que el portaren a trencar motllos i prejudicis lectors, i no les grans campanyes publicitàries que donen suport a algunes obres, tot desprenent un cert tuf de suspicàcia. La invenció de l'Hugo Cabret, traduïda per Josep Sampere, és una obra agosarada i innovadora, alhora que precisa i rodona en el seu desenvolupament. Quan el lector obre aquesta gruixuda obra se sorprèn que moltes de les seves pàgines siguin com fotogrames d'una pel·lícula -284 il·lustracions per ser exactes- i que no li calguin infinites hores per arribar a la pàgina 525. Potser les hores li caldran per embadalir-se davant els detalls i la seva realització. Tampoc sabrà si es troba davant d'un àlbum il·lustrat, un còmic, una novel·la, o una pel·lícula. L'obra ho és tot alhora. La il·lustració no es contraposa amb el text sinó que es combinen i s'alternen, essent l'una continuació de l'altre i a la inversa. El llibre és protagonitzat per l'Hugo, un orfe -moltes de les grans novel·les infantils els tenen com a protagonistes: Harry Potter, Matilda, Tom Sawyer,...- que hereta del seu pare l'afició per la reparació dels rellotges i un autòmat incomplet que voldrà arranjar. L'Hugo malviu entre els murs d'una estació de trens, i manté a l'hora tots els rellotges de l'estació. Quan el descobreixin un vell d'una botiga de joguines i una noia, res serà el mateix.

Un estrany dibuix, una clau, un quadern de notes i un autòmat són les claus d'un misteri elaborat. En ella no hi ha res de casual. Tant el continent com el contingut s'uneixen per explicar una història màgica, d'intriga i acció, narrada amb una enorme precisió, tot combinant a la perfecció les seqüències d'imatges, les fotografies de pel·lícules i la literatura. Una obra que acaba essent un homenatge a un dels primers cineastes, Georges Méliès, i que es pot qualificar de mestra. S'allunya de qualsevol tipus de narració tradicional, i esdevé un exercici d'estil i de tècnica literària que potser no trencarà tantes llances a favor de la lectura com Harry Potter, ni farà esclatar tants prejudicis lectors, però si que obrirà noves vies en la literatura.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_