_
_
_
_
_
Lletres

Notes sobre lectura

La lectura i la vida

Emili Teixidor

Columna

190 pàgines. 16 euros

Emili Teixidor, autor d'obres tan cabdals com L'ocell de foc (1972), Cor de roure (1994), L'amiga més amiga de la formiga Piga (1996), o bé, Pa negre (2003), és també una de les persones que més ha reflexionat sobre el fet de llegir i més ha contribuït a la promoció i difusió de la lectura al nostre país. És per aquest motiu que un llibre com La lectura i la vida era esperat amb delit en els cercles professionals que treballen la lectura.

Si ens guiem pel títol, el subtítol i la informació de contracoberta que embolcallen l'obra -que és pel que sovint se sol guiar el lector a l'hora d'adquirir un exemplar-, La lectura i la vida esdevé un llibre un pèl decebedor. Més que una guia, hom es troba davant d'un calaix de sastre, d'un recull d'articles, conferències, discursos... que l'autor ha fet al llarg d'uns anys, força variats en el tema, la procedència dels quals és anomenada en la lletra petita del contracte amb el lector. El seu contingut no deixa de ser enriquidor i interessant, ja que engloba la major part de les idees i propostes que l'autor no s'ha cansat de repetir als diversos mitjans on participa i que l'han convertit en un dels referents del tema, però no s'adiuen del tot al precepte promès. El llibre esdevé una mena de llegat de les reflexions de l'autor entorn de la lectura, però també sobre altres aspectes transversals com la feina de mestre, el teatre o l'educació.

La lectura i la vida s'inicia amb molta força, amb una breu introducció que és una defensa a ultrança de la lectura. Continua amb un capítol que fou premiat com el millor article sobre la lectura publicat el 2004, on Teixidor ens ofereix trucs per crear l'hàbit de lectura, per contagiar el desig de llegir. I amb unes notes sobre la lectura que esdevenen un dels plats forts de l'obra, una mena d'aforismes sobre el tema, com ara "Un adult, un pare o un mestre no ha de menysprear mai els llibres escollits lliurement pels joves. Seria com burlar-se dels seus gustos personals", que posen els punts sobre les is als lectors potencials. Parla dels clàssics; d'una idea que ha defensat llargament, la de la literatura juvenil com a gènere literari; de la relació de l'escriptura i la lectura, del teatre, de les biblioteques, del paper dels mestres,... A mida que el llibre avança, però, el tema central es va diluint i es va desplaçant cap a altres sectors.

La lectura i la vida és un llibre que cal obrir com un conjunt de reflexions que es pot llegir i assaborir amb tranquil·litat més que com una guia clara i estructurada de consulta. Com a tal, el seu to és divers, encara que el que hi domina és un to discursiu i teòric que l'allunya del to més proper, personal i confidencial de llibres similars tan celebrats com La matèria de l'esperit, de Jaume Cabré (Proa, 2005), o bé Si un matí d'estiu un nen, de Roberto Cotroneo (Edicions 62, 1995).

Malgrat l'estructura que l'allunya de les guies i del to poc uniforme, hi ha parts del llibre indispensables i reflexions que no ens hem de cansar de recomanar i de llegir en veu alta. I un fet a destacar és el d'il·lustrar un bon grapat de les idees amb la cita de fragments i obres literàries. Una manera de llençar hams que incitin a la lectura, el vertader propòsit del llibre.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_