La feina ben feta
Ultracatalunya
Xavier Casals
Esfera dels llibres
554 pàgines. 24 euros.
De fa anys que s'escolta la mateixa cançoneta: es publica massa. Massa en el sentit de molta oferta de baixa qualitat, que sovint tapa els treballs seriosos i ben fets. Per tant, ja seria hora de complementar la cita atribuïda a Oscar Wilde -que només hi han dues regles per escriure: tenir quelcom per dir i posar-t'hi-, i afegir-hi la coherència i el màxim rigor possible. El llibre Ultracatalunya, de l'historiador Xavier Casals, compleix abastament amb els requisits citats, en un treball que ben segur serà la màxima referència sobre el tema en qüestió.
Amb el subtítol de L'extrema dreta a catalunya: De l'emergència del Bunker al rebuig de les mesquites, el llibre relata com carlistes, falangistes, franquistes, neonazis i demés expressions polítiques i socials de l'extrema dreta van evolucionant cap a una moderació de tipus populista que els permeti optar a la supervivència política. De la creació d'un moviment polític nacionalista i cristià inspirat per Blas Piñar el 1966 "que afrontara las tres revoluciones anticristianas y antinacionales, la liberal, la marxista y la erótica" a les declaracions de l'actual líder de l'extrema dreta catalana, Josep M. Anglada, el qual assegura "que no somos de derecha ni de izquierda, pero cubrimos un vacío en un tema ( la immigració) sobre el que los demás partidos políticos evitan pronunciarse" , Casals ens ofereix un relat cronòlogic i explicatiu dels tombants tàctics, estratègics i fins ideològics d'aquest espai polític i social que encara està entre nosaltres. Les picabaralles entre les diferents famílies de la sempre nostàlgica extrema dreta espanyola, les diferències entre aquesta i les filials catalanes, les més que curioses contradiccions del neonazisme català -amb CEDADE com a exemple d'equilibrisme ideològic-, i els flirtejos d'una petita part del nacionalisme català envers valors i pràctiques xenòfobes, tot plegat ajuda a entendre la principal tesi del llibre: que igual que la matèria, la ideologia que sustentà el franquisme, amb els seus valors i pràctiques, no ha desaparegut sinó que s'ha transformat. I com a prova més evident, el fenomen de la Plataforma x Catalunya, que l'autor relaciona amb l'interessant concepte de lepenització dels esperits.
A banda dels exhaustius continguts, de la síntesi aconseguida i de l'estructura en etapes, el llibre destaca especialment pel mètode. L'autor no només domina l'extensa bibliografia relacionada d'una manera que fa fredar sinó que a més aporta un valor afegit que fa de l'obra un exemple per a tots els que pretenguin fer ciència. L'haver incorporat entrevistes a militans significats de l'extrema dreta li donen al llibre aquest plus -ultra en aquest cas- que no tenen altres assajos més centrats en l'anàlisi estricta de documents. Ultracatalunya, un exemple de feina ben feta.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.