_
_
_
_
_

La Rebotiga

Reedició de Jordi Coca, ràdio al franquisme, els Segadors...

Jordi Coca, reeditat

El món particular i íntim d'un nen autista és el tema central de La japonesa, la novel·la amb la qual Jordi Coca (Barcelona, 1947) va guanyar el premi Josep Pla el 1992 i que ara reedita Proa. Narrada en primera persona, la novel·la aconsegueix que el lector, ja des de la primera pàgina, s'endinsi en aquesta vida diferent, en aquest món interior del protagonista que gravita al marge de la realitat dels pares i els companys, com si es tractés d'un planeta silenciós. La japonesa és el nom que el noi protagonista dóna a la nena de l'escola que té els cabells negres i els peus delicats. L'obra proposa una reflexió sobre la soledat i la incomunicació. La japonesa. Jordi Coca. Proa. 222 pàgines. 16,50 euros.

La ràdio que no va patir la censura de Franco

Teresa Pàmies (Balaguer, 1919) ha publicat les seves cròniques sobre la Guerra Civil, l'exili i el retorn en forma de llibre (Testament a Praga) i d'articles de premsa (recollits sota el títol Estem en guerra per Cossetània Edicions). Tots aquests textos, tanmateix, no inclouen la seva experiència com a col·laboradora i corresponsal de la llegendària Pirenaica, tal com s'autodenominava Radio España Independiente (REI), "emisora sin censura de Franco", des del juliol de 1941 fins al juliol de 1977. Pàmies ens parla del seu pas per l'emissora al llibre Ràdio Pirenaica, on l'autora explica el paper que va tenir aquest mitjà de comunicació en aportar una mica d'esperança als derrotats pel nazisme i el feixisme. L'escriptora destaca que durant la seva existència, l'emissora va incloure de manera continuada espais en català. Ràdio Pirenaica. Teresa Pàmies. Cossetània Edicions. 135 pàgines. 11,85 euros.

La història de l'art, explicada als joves

El treball dels artistes cèlebres o anònims al llarg de la història, les tècniques utilitzades pels pintors, escultors o arquitectes en el transcurs dels segles i als cinc continents, el context històric de les obres mestres... Aquests són els continguts, profusament il·lustrats, de La història de l'art, que publica Andantino en una acurada edició adreçada als joves lectors i també als adults. La història de l'art. Text de Claudio Merlo. Il·lustracions de Manuela Cappon, Andrea Ricciardi i Francesco Spadoni, entre d'altres. Editorial Andantino. 125 pàgines.

La guerra dels Segadors i el patriotisme

El doctor en Filosofia i Lletres i catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Girona Xavier Torres ofereix una síntesi interpretativa dels fets coneguts com la guerra dels Segadors. L'anàlisi segueix la successió cronològica dels fets: des de la revolta popular arran dels excessos de les tropes reials, que va culminar amb el Corpus de Sang, fins a la invasió militar del Principat que va significar l'inici de la guerra, passant per la posterior caiguda de Barcelona i la Pau dels Pirineus, de 1659, que van tenir com a conseqüències la fi de la guerra, el retorn a la sobirania dels Àustries, i l'annexió francesa del comtat del Rosselló i d'una part del de la Cerdanya. L'autor se centra en el patriotisme com un dels elements del conflicte. La guerra dels Segadors. Xavier Torres. Eumo Editorial / Pagès Editors. 18 euros.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_